Problemen oplossen

Ontstaan er problemen op uw werk door uw ADD? Meestal is er wel een oplossing te bedenken.

Wat is de oorzaak?

Bij problemen op het werk, moet u eerst nagaan wat de oorzaak is. Vaak kunt u dit samen met de bedrijfsarts, de HRM-medewerker of uw hulpverlener achterhalen.

  • Gaan uw vaardigheden, ADD-kenmerken en uw functie wel goed samen?
  • Zijn de problemen op te lossen door coaching, medicijngebruik of een verandering van werkzaamheden?
  • Welke oplossingen ziet u zelf?

U bent de expert en weet wat goed voor u werkt. Wanneer u antwoord op deze vragen heeft, kunt u op zoek gaan naar de oplossing.

Werkscan

U kunt hierbij gebruikmaken van mijnwerkscan.nl. Deze scan geeft u binnen 10 minuten meer inzicht in uw werkvermogen plus adviezen om uw werksituatie te verbeteren. Uw werkvermogen is de mate waarin u lichamelijk en geestelijk uw huidige werk kunt doen. Deze scan helpt u om een goed evenwicht te bewaren tussen uw inzet en belastbaarheid, zodat u met meer plezier aan het werk blijft. Het is mogelijk om naar aanleiding van deze werkscan een gesprek aan te vragen met een deskundige. Hieraan zijn kosten verbonden. Werkgevers zijn vaak bereid deze kosten te vergoeden.

Uw werk aanpassen

Wanneer duidelijk is hoe uw ADD samenhangt met de problemen op uw werk, kunt u na gaan denken over oplossingen. Vaak zijn er aanpassingen mogelijk waardoor u wel kunt blijven werken. Uw eigen aanpassingen kunnen bestaan uit onder andere medicatie, coaching en openstaan voor feedback.

Hulp van uw werkgever

Naast uw eigen aanpassingen, is uw werkgever ook verplicht zich in te spannen voor verbeteringen op het werk, zoals aangegeven staat in de Wet Verbetering Poortwachter. De Commissie voor Gelijke Behandeling (CGB) ziet toe op een juiste naleving. De CGB is onlangs opgegaan in het College voor de Rechten van de Mens (zie www.mensenrechten.nl). Op deze website kunt u ook uitspraken vinden over aanpassingen op het werk in verband met arbeidshandicaps, zoals ADD.

Natuurlijk werkt het veel beter als u in onderling overleg met uw werkgever tot wederzijdse aanpassingen komt. Misschien kunt u eens praten met uw leidinggevende over job-crafting. De centrale gedachte van job-crafting is dat u zelf aangeeft op welke manier uw taken en functies kunnen worden aangepast, zodat uw kwaliteiten maximaal worden benut. Zie internet om ideeën op te doen voor deze vorm van aanpak.

  • Andere aanpak en taken. Uw werkgever kan mogelijk zorgen voor andere taken of een andere aanpak als uw vaste functie te veel problemen oplevert. Bijvoorbeeld: u doet uw werk op zich goed, maar u heeft moeite met het plannen van uw activiteiten of uw administratie. U kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat uw leidinggevende iedere week uw planning of administratie met u doorneemt. Ga na of u voor bepaalde – voor u lastige – taken meer tijd kunt krijgen. Houd er wel rekening mee dat dit gevoelig ligt: uw werkgever moet dit goed kunnen uitleggen aan uw collega's.
  • Een aangepaste werkplek. Bij ADD kan de werkplek voor problemen zorgen, bijvoorbeeld wanneer u met veel mensen in een ruimte zit en veel prikkels krijgt. Uw werkgever kan dan voor een prikkelarme werkomgeving zorgen.
  • Een andere baan bij uw huidige werkgever. Een andere mogelijkheid is dat u bij uw huidige werkgever een andere baan gaat doen. Dit gebeurt meestal in overleg met de bedrijfsarts die uw werkgever ondersteunt bij de ziekteverzuimbegeleiding en de arbeidsre-integratie (arbeidsre-integratie wil zeggen: weer aan het werk gaan, ondanks een ziekte of handicap). De bedrijfsarts kan bepalen tot welke werkzaamheden u wel in staat bent.
  • Andere werktijden. Een aanpassing in de werktijden kan ook een oplossing zijn, zeker wanneer u er moeite mee heeft een hele dag geconcentreerd te werken. U kunt bijvoorbeeld korter werken of meer pauzes inlassen. Ga wel na voor uzelf of u daarvoor de discipline op kunt brengen en bedenk wat u nodig heeft om thuis te kunnen werken.

Tip

Het boek Carrière competenties (Akkerman et al., 2013.) kan helpen om zich bewuster te worden van de eigen wensen en tekortkomingen in het werk. Het beschrijft een aantal belangrijke competenties, zoals reflectie op de kwaliteit van het eigen werk, de eigen motivatie, enzovoort.

Tip: een 'buddy'

Misschien kunt u onder uw collega's een 'buddy' vinden: iemand waarmee u goed overweg kunt en met wie u zo nu en dan kunt praten over uw werk (organisaties, planning, communicatie enzovoort). Vraag uw leidinggevende of deze buddy hiervoor tijd toegewezen kan krijgen.