Ziektewetuitkering
Doorbetaling van het loon
Als u een baan heeft en u wordt ziek, dan meldt u zich ziek bij uw werkgever. Ook als u ziek bent, blijft u loon ontvangen. De werkgever is verplicht om u in de eerste twee jaar van uw ziekteverzuim ten minste 70% van uw loon door te betalen. In het eerste jaar mag dit niet minder zijn dan het minimumloon.
Veel werkgevers betalen meer dan de wettelijk verplichte 70%. Hoeveel loon úw werkgever betaalt bij ziekte staat in uw arbeidscontract of in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).
Uw werkgever is dus verplicht 70% van het loon door te betalen, dat is geregeld in de Wet verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte (VLZ). Veel werkgevers betalen meer, zeker in het eerste jaar. In het tweede ziektejaar is de aanvulling vaak lager. Over twee jaar mag maximaal 170% van het loon betaald worden.
Samen met uw werkgever zorgt u ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan het werk kunt. Verderop leest u meer over re-integratie.
Ziektewet
Wanneer heeft u recht op een Ziektewetuitkering?
In de volgende situaties krijgt u een Ziektewetuitkering:
- U bent oproep- en uitzendkracht en heeft bij ziekte geen recht op loon van de werkgever.
- U heeft een tijdelijk arbeidscontract dat afloopt tijdens uw ziekte.
- U wordt ziek binnen vier weken nadat uw contract is afgelopen.
- U bent ziek vanwege uw zwangerschap of bevalling en heeft een dienstverband of bent werkzaam als zelfstandige.
- U bent ziek vanwege een orgaandonatie.
- U heeft een WW-uitkering en wordt ziek.
Heeft u recht op een Ziektewetuitkering, dan kan het zijn dat u de uitkering rechtstreeks van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) ontvangt, maar meestal gaat de uitkering naar uw werkgever. Deze verrekent de uitkering met uw loon, en betaalt uw loon gewoon door. In de praktijk merkt u er dus weinig van.
De uitkering is ten minste 70% van uw loon, soms 100%. Dat hangt af van wat in uw arbeidsovereenkomst of in uw CAO is bepaald. Staat in de arbeidsovereenkomst of de CAO dat de werkgever meer dan 70% moet betalen in het eerste ziektejaar? Dan doet het UWV dit ook. De werkgever geeft dit aan bij het UWV. Bij orgaandonatie en zwangerschap en bevalling krijgt u 100% doorbetaald voor maximaal twee jaar.
De Eerstejaars Ziektewet-beoordeling
Heeft u een ziektewetuitkering van het UWV, dan zal het UWV zo'n 42 weken (na de eerste ziektedag) beoordelen of u nog recht heeft op uitkering. Dit is de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling. Deze beoordeling wordt uitgevoerd door een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige en komt overeen met een WIA-beoordeling. In het kader van deze beoordeling stelt de verzekeringsarts uw belastbaarheid vast en onderzoekt de arbeidsdeskundige uw resterende verdiencapaciteit.
Zie www.uwv.nl
De Ziektewet wordt meestal uitgevoerd door het UWV. Kijk op www.uwv.nl voor meer informatie over deze regeling of bel: 0900 - 9294. Op de website kunt u de brochure Daarvan kan ik niet rondkomen. Kan ik een toeslag krijgen? downloaden.
Er zijn ook andere uitvoerders, zoals Acture (www.acture.nl).