Ziekteverzuim

Mogelijk moet u door de diabetes soms verzuimen van uw werk. U krijgt dan begeleiding van de bedrijfsarts.

Ziek melden

Misschien kunt u zo nu en dan niet werken als gevolg van uw diabetes of de late klachten die bij diabetes kunnen ontstaan. Op het werk meldt u zich dan ziek. Veel mensen vinden dat vervelend. Het werk blijft liggen, de collega's moeten het opvangen... Houd voor ogen dat bijna iedere werknemer zich wel eens ziek meldt, om allerlei redenen.

Om het ziekteverzuim te beperken krijgt u begeleiding

Werkgevers zijn verplicht hun best te doen om de duur van het ziekteverzuim van hun werknemers te beperken, dus zo kort mogelijk te houden. Om deze reden bieden ze hun werknemers begeleiding aan. Deze begeleiding gebeurt door een arbodienst. Dit is een organisatie die onafhankelijk is van het bedrijf waar u werkt, maar hiermee een contract heeft voor onder andere de begeleiding van zieke werknemers.

Binnen de arbodienst krijgt u te maken met de bedrijfsarts (of arbo-arts). Dit gebeurt meestal na twee tot vier weken ziekte.

U kunt zich in deze periode ook laten begeleiden door een loopbaan- en/of re-integratiecoach van DVN: www.dvn.nl/diabetes/werken-met-diabetes.

Het gesprek met de bedrijfsarts

De bedrijfsarts adviseert u hoe u zo snel mogelijk weer aan het werk kunt gaan. Door het gesprek en eventueel een lichamelijk onderzoek krijgt de bedrijfsarts een goed beeld van uw klachten. Soms zal de bedrijfsarts contact zoeken met uw huisarts of specialist: deze kan aanvullende informatie geven over (het verloop van) de ziekte. U maakt met de bedrijfsarts afspraken over wat er nodig is om weer aan het werk te kunnen.

Als dat nodig is zal de bedrijfsarts u ondersteunen. Hij of zij kan samen met u en uw leidinggevende een planning maken om uw werk geleidelijk weer op te pakken, net zoals dat bij andere activiteiten gebeurt. De bedrijfsarts kan advies geven over de inrichting van uw werk of werkplek. Soms geeft de bedrijfsarts uw werkgever advies om hiervoor subsidie aan te vragen via de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de WIA.

Als u langere tijd ziek bent

De bedrijfsarts beoordeelt binnen zes weken ziekteverzuim uw situatie en brengt een advies uit. Als de bedrijfsarts aangeeft dat u niet binnen enkele weken weer aan het werk kunt, maakt u samen met uw werkgever een plan van aanpak. In dit plan staan afspraken over wat er moet gebeuren om u weer aan het werk te krijgen. Dit plan is echt bedoeld als een gezamenlijk plan. Zorg er daarom voor dat uw eigen ideeën over werkhervatting er in staan. Het plan moet binnen twee weken na de beoordeling door de bedrijfsarts op papier staan, dus uiterlijk in de achtste week ná de ziekmelding.

Casemanager

In het plan van aanpak wijzen u en uw werkgever een 'casemanager' aan. Vaak is dit uw leidinggevende of iemand van de arbodienst. De casemanager zorgt voor een goede uitvoer van het plan van aanpak en is uw eerste aanspreekpunt. Er is regelmatig overleg over de voortgang van het plan van aanpak. Als de situatie verandert of als uw klachten verergeren of verminderen, dan wordt het plan aangepast.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf veel doen om werkhervatting te vergemakkelijken. U bent verplicht zich te houden aan de afspraken die u met de bedrijfsarts heeft gemaakt of de afspraken die in het plan van aanpak zijn neergelegd. Als u dit niet doet, kan uw werkgever stoppen met het doorbetalen van uw loon. In het uiterste geval kan hij of zij u zelfs ontslaan.

Zorg in de periode van ziekteverzuim voor regelmatig contact met uw leidinggevende en met uw collega's, bijvoorbeeld om de week. Dat contact hoeft niet 'zwaar' te zijn, maar kan gaan over eenvoudige dingen: hoe gaat het met uzelf, hoe gaat het op het werk, zijn er nog nieuwtjes... Zulk contact maakt het makkelijker om straks weer terug te keren en weer aan het werk te gaan.

Het kan ook goed zijn om de hulp van uw arts in te roepen en deze om advies te vragen. Wat zou u nog meer kunnen doen om beter te worden en uw diabetes onder controle te krijgen en te houden? Ook kunt u uw arts vragen om de bedrijfsarts te informeren over het ziektebeeld en het verloop. Het is belangrijk dat de informatie van uw arts wordt verwerkt in het plan van aanpak, neem daarom tijdig contact op.

Wat kan de bedrijfsarts voor u doen?

De bedrijfsarts kan u en uw werkgever adviseren en ondersteunen. Hij of zij kan bemiddelen tussen u en uw leidinggevende, bijvoorbeeld als er een conflict ontstaat. Verder zal de bedrijfsarts regelmatig - in elk geval één keer per zes weken - de voortgang van het plan zowel met u als uw werkgever bespreken.

Als u het ergens niet mee eens bent

Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met de gang van zaken. U vindt bijvoorbeeld dat uw werkgever u geen passend werk biedt of dat hij zich te weinig inspant om u weer aan het werk te krijgen. Bij dit soort meningsverschillen kunt u voor een 'deskundigenoordeel' terecht bij het UWV. Dit oordeel is niet bindend, maar in de praktijk houden de partijen zich wel aan het oordeel van UWV. Als u het er niet me eens bent, kunt u naar de rechter stappen.

Inkomen bij ziekteverzuim

In de periode dat u niet werkt, heeft u toch een inkomen. Informatie over de verschillende financiële regelingen vindt u elders.