Op de werkvloer
Vertellen over uw diabetes
Veel mensen met diabetes twijfelen over de vraag of zij hun collega's moeten vertellen dat ze diabetes hebben. Over het algemeen is dit wel aan te raden. U kunt uw collega's uitleggen wat diabetes is, wat de gevolgen zijn en hoe u ermee omgaat. Zo voorkomt u misverstanden. Uw collega's kunnen dan bijvoorbeeld beter begrijpen waarom u op vaste tijdstippen iets moet eten en in dat opzicht wat minder flexibel bent.
Hulp bij een hypo
Een bijzonder geval is dat u op het werk hulp nodig kunt hebben bij een hypo. Het kan verstandig zijn dat een of meerdere collega's weten wat zij in dat geval moeten doen. In dat geval moeten zij wel goed worden ingelicht. Bij de DVN kunt u een folder downloaden, 'Hypo & Hyper', waarin kort staat wat een hypo is en wat anderen voor u kunnen doen.
Een andere mogelijkheid is dat u de Bedrijfshulpverlening inlicht. Een of meerdere medewerkers van uw bedrijf maken daar deel van uit en zijn opgeleid om in bepaalde gevallen hulp te bieden. Zij hebben weliswaar niet geleerd om hulp te beiden bij een hypo, maar hebben wel algemene EHBO-vaardigheden. Zij zijn waarschijnlijk goed in staat om u, na een instructie, te helpen bij een hypo.
Praktische problemen
U kunt op het werk een aantal praktische problemen tegenkomen. U heeft misschien tijd en ruimte nodig om uw bloedglucose te controleren, u moet regelmatig iets eten, u heeft tijd nodig voor een controle, enzovoort. Het lukt bijna altijd dit soort zaken te regelen. Overleg eventueel met uw leidinggevende als u zelf geen oplossing vindt.
Onregelmatig werk
Bij mensen die door hun werk onregelmatig leven is het zelfmanagement ingewikkelder, bijvoorbeeld mensen met wisselende diensten, die veel op de weg zitten of vaak verblijven in het buitenland. Dit kan betekenen dat iemand op steeds andere tijden slaapt, veel buitenshuis eet of onregelmatig sport. Dat maakt de kans op uitschieters in de bloedglucose (hypo, hyper) groter.
Het is aan te raden dit met uw behandelaars te bespreken. Vaak zijn er oplossingen te bedenken.
Bij insulinegebruik
Als u insuline gebruikt, kunnen er andere problemen optreden. Zo is er bij veel bedrijven geen aparte ruimte waar u zich kunt terugtrekken om te testen en te spuiten. Als u dit liever niet in het gezelschap met anderen doet kunt u het beste even met uw collega's of leidinggevende overleggen. Meestal is er wel een oplossing.
"Bij mij op kantoor is er nog iemand anders met diabetes. Hij werkte er al toen ik erbij kwam. Hij spuit gewoon waar iedereen bij is. Niemand die er vreemd van opkijkt, ze zijn er allemaal aan gewend. Vroeger schaamde ik me altijd een beetje voor dat spuiten, maar nu ik zie hoe hij ermee omgaat, begrijp ik dat dat nergens voor nodig is. Ik doe het nu ook gewoon achter mijn bureau. Wel zo makkelijk."
De ervaringsdeskundige loopbaan- en/of re-integratiecoach
Als u moeite heeft op het werk goed met uw diabetes om te gaan, kan het goed zijn advies te vragen aan een ervaringsdeskundige loopbaan- en/of re-integratiecoach, dus iemand die zelf ervaring heeft met diabetes op het werk. Deze dienst kunt u vinden via DVN: www.dvn.nl/diabetes/werken-met-diabetes.
Een coach kan helpen als het gaat om allerlei praktische problemen die zich kunnen voordoen (zie hierboven). Daarnaast kan de coach u helpen om uw diabetes bespreekbaar te maken bij uw leidinggevende en collega's. Dat is bij het oplossen van praktische problemen de eerste stap omdat de leidinggevende en de collega's vaak bij oplossingen betrokken moeten worden.
Bovendien kan een coach uw leidinggevende helpen zodat deze u beter kan begeleiden. Een goede begeleiding heeft immers veel te maken met acceptatie en kennis.
'Ik heb veel moeite gehad om mijn diabetes een plek te geven. Ik ben nog lang blijven aanrommelen, om het zo maar te zeggen. Slordig met medicijnen, eettijden, wat ik at... Ook op mijn werk besteedde ik er liever geen aandacht aan... En dus gingen er dingen mis, niets rampzaligs hoor, maar toch, kleine dingen, iets vergeten, de kop er niet helemaal bij... Daar heeft mijn leidinggevende mij op aangesproken. Toen ik vertelde dat ik diabetes had, zei ze zoiets als: kijk, je kunt er niets aan doen dat je diabetes hebt, maar je bent wel verantwoordelijk voor hoe je ermee omgaat, en als je leidinggevende verwacht ik van je dat je die verantwoordelijkheid ook neemt... Dat kwam aan en vanaf dat moment ben ik beter mijn best gaan doen. Via de DVN heb ik hulp gekregen van een coach, die trouwens ook mijn leidinggevende begeleid heeft. Dat heeft me echt geholpen, niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten. Ik ga nu veel bewuster met mijn diabetes om...'