Aan het werk
Bijna nooit een probleem
Mensen met diabetes werken in het algemeen zonder bijzondere problemen. Dat geldt zeker voor mensen die hun diabetes goed onder controle hebben. Zij weten precies wanneer ze iets moeten eten, wanneer ze moeten meten, hoe ze eventueel hun insuline moeten aanpassen, enzovoort. Al deze zaken houden ze in de gaten terwijl ze 'gewoon' hun werk doen. Dankzij dit zelfmanagement levert de diabetes wat het werk betreft geen problemen op.
Voor mensen die nog niet zo lang diabetes hebben, kan dit anders liggen. Het kost vaak wat tijd om het zelfmanagement van de diabetes echt onder de knie te krijgen. Ze moeten een nieuwe balans vinden, ook op het werk, en dat zal niet voor iedereen even gemakkelijk zijn. Vaak geldt dit alleen voor een vrij korte periode: als mensen het omgaan met de diabetes eenmaal in de vingers hebben, zijn er meestal geen problemen meer.
'Ik heb al een jaar of tien diabetes. Dat is iets dat er voor mij gewoon bij hoort, geen enkel punt. Toen ik solliciteerde naar een nieuwe baan kwam het niet eens in me op om er iets over te zeggen. Waarom zou ik? Ik zou niet kunnen verzinnen op welke manier mijn diabetes een hindernis voor mijn werk zou kunnen zijn...'
Sommige zaken liggen iets anders
Kortom, diabetes vormt niet vaak een belemmering op het werk. Wel kunnen sommige zaken vanwege de diabetes net even wat anders liggen. We noemen ze hier kort op. In de volgende paragrafen gaan we er uitgebreider op in.
- Een nieuwe baan. Bij sommige beroepen speelt de 'medische geschiktheid een rol en kan diabetes een hindernis zijn. En: waar moet u op letten bij uw sollicitatie?
- Op de werkvloer. Er kunnen praktische vragen zijn. Wat vertelt u aan uw collega's? Is er een plek waar u kunt meten en spuiten?
- Aan het werk blijven. Op den duur kan diabetes tot nieuwe klachten leiden. Wat kan er worden gedaan om aan het werk te blijven?
- Ziekteverzuim. Diabetes kan leiden tot ziekteverzuim. Als het ziekteverzuim langer dan enkele weken duurt, krijgt u begeleiding van de bedrijfsarts.
- Arbeidsongeschiktheid. Na twee jaar ziekte kan een arbeidsongeschiktheidskeuring worden aangevraagd. Arbeidsongeschiktheid is echt een laatste optie. Het komt dus niet vaak voor dat iemand met diabetes arbeidsongeschikt raakt.
Vooraf: hulp van DVN
Diabetesvereniging Nederland staat voor 'voluit leven met diabetes'. Dat geldt dus ook voor het werk. DVN spant zich erg in om werkende mensen met diabetes te ondersteunen. Het onderwerp heeft een eigen webadres: www.dvn.nl/diabetes/werken-met-diabetes. Daar staat niet alleen informatie voor werknemers die diabetes hebben, maar ook voor hun werkgevers en arbodiensten. Behalve de informatie op de site zelf, kunt u er enkele brochures downloaden.
Via de adviesdesk diabetes en werk biedt DVN ook een aantal diensten aan, zoals trainingen voor werkgevers en arbodiensten, maar ook ervaringdeskundige loopbaan- en/of re-integratiecoaching voor zowel werknemers met diabetes als hun leidinggevende en collega's. Op een aantal van deze zaken komen we in de verdere tekst terug.