Passend werk
Passend werk
Welke functie past bij mijn talenten en vaardigheden? Iedereen die werk zoekt moet deze vraag beantwoorden. Heeft u dyscalculie? Dan gaat deze vraag nog sterker op. Dyscalculie gaat samen met kenmerken die positief en negatief kunnen uitpakken.
Positieve en negatieve gevolgen
Door uw dyscalculie kosten bepaalde activiteiten meer moeite, zoals:
- Lezen en schrijven van cijfers en getallen.
- Maken van berekeningen (bijvoorbeeld in een winkel).
- Onthouden van rekenregels, rekensymbolen en formules.
- Opdrachten waarbij ruimtelijk inzicht nodig is.
- Systematiek aanbrengen en dingen stap voor stap aanpakken.
- Het aanleren, ophalen en toepassen van kennis.
- Of: langere tijd concentratie opbrengen.
Daar kunnen andere kwaliteiten tegenover staan, bijvoorbeeld:
- Improvisatievermogen, creativiteit en fantasie.
- Gedrevenheid en doorzettingsvermogen.
- Commercieel inzicht.
- Sportiviteit.
Het inzetten van uw kwaliteiten is vaak al een deel van de oplossing. Heeft u veel fantasie en kunt u goed improviseren, net als veel andere mensen met dyscalculie? Dit maakt u geschikt voor functies als industrieel ontwerper, vormgever of artdirector bij een reclamebureau. Dus, ga voor uzelf na welke kwaliteiten u heeft.
Problemen op de werkvloer
Uw dyscalculie kan heel hinderlijk zijn voor uw werk, ook als er weinig rekenvaardigheid nodig is. Bijvoorbeeld: het lukt u niet om uw werkzaamheden en afspraken goed te plannen. Door een slecht besef van tijd, komt u vaak te laat. Of: u dient geen declaraties in, omdat u opziet tegen de inspanningen en eventuele fouten. Soms zijn deze nadelen te verhelpen met een goede begeleiding (van de werkgever).
Een goede aanpak is het halve werk
Met de juiste aanpak kunt u problemen oplossen en blijven werken. Zorg voor:
- De juiste behandeling. Raadpleeg een gespecialiseerde behandelaar die verstand heeft van dyscalculie en de gevolgen. Hij of zij kan zorgen voor de juiste diagnose en behandeling. U kunt ondersteuning krijgen van verschillende zorgverleners, zoals een psycholoog, orthopedagoog, taalwetenschapper of logopedist. Zie voor meer informatie over de behandeling de website van de patiëntenvereniging.
- Goede voorlichting over uw dyscalculie en de gevolgen. Informatie helpt u bij het zelf bedenken van oplossingen voor problemen.
- Begeleiding op de werkvloer. U kunt hulp krijgen van een (job)coach of psycholoog die veel afweet van dyscalculie op de werkvloer. Een coach vindt u via de patiëntenvereniging Impuls & Woortblind (www.impulsenwoortblind.nl).
- Hulp van uw werkgever en collega's. Zij kunnen u helpen uw werk zo in te richten dat u goed uit de voeten kunt.
- Een baan die bij u past. Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar zeker voor mensen met dyscalculie. Ga na wat u wel en niet kunt en probeer een baan te vinden die daar bij past. Maak hiervan een lijstje en vraag vrienden en familieleden wat zij vinden. Er zijn hiervoor speciale online scans en tools beschikbaar.
Uw baan verliezen?
Arbeidsongeschiktheid komt voor onder mensen met dyscalculie. Zij verliezen hun werk als gevolg van de rekenproblemen. Vaak spelen er naast de dyscalculie nog andere problemen, bijvoorbeeld dyslexie, faalangst of AD(H)D.
Arbeidsongeschiktheid heeft veel gevolgen, in financieel, sociaal en praktisch opzicht. U verliest contact met collega's verliest en de regelmaat van uw werkdagen. Voor mensen met dyscalculie pakken sociaal contact en regelmatigheid juist positief uit. Dus, schakel hulp in bij problemen en voorkom dat u arbeidsongeschikt wordt. Juist bij ziekte heeft u recht op begeleiding.
Er zit dus veel vast aan arbeidsongeschiktheid. De overheid heeft de afgelopen jaren maatregelen genomen om arbeidsongeschiktheid te voorkómen. Tegelijk is het moeilijker geworden om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen.
Zie voor meer informatie over de verschillende regelingen:
- www.uwv.nl
- Informatie over de Wet verbetering poortwachter
- De brochures van Blik op Werk.