In het kort
Door uw ziekte maakt u kosten
Waarschijnlijk is het niet het eerste waar u aan denkt als u te horen krijgt dat u chronisch ziek bent. Maar na verloop van tijd wordt het vanzelf duidelijk: door uw ziekte wordt u op kosten gejaagd. Een bezoek aan de specialist, een behandeling, medicijnen of bijvoorbeeld een lidmaatschap van een patiëntenorganisatie: het kost allemaal geld.
Vergoeding van ziektekosten
Al deze kosten vormen samen uw ‘ziektekosten’. Ziektekosten hoeft u niet allemaal zelf te betalen, vaak kunt u – een gehele of gedeeltelijke – vergoeding krijgen. Dat gebeurt via de volgende regelingen:
- Zorgverzekering (basispakket op grond van de Zorgverzekeringswet, Zvw)
- Aanvullende verzekering (vrijwillig)
- Wet langdurige zorg (Wlz)
- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
- Persoonsgebonden budget (bij Wmo, Wlz en Zvw)
- Bijzondere bijstand
Jeugdwet
Vanaf 2015 organiseert de gemeente de Jeugdwet: de jeugdhulp voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit gaat om kinderen die kunnen volstaan met lichte ondersteuning, kinderen die voorheen een indicatie in de AWBZ hadden en jongeren die geestelijke gezondheidszorg krijgen.
Welke regeling bij welke kosten?
Zoals u ziet zijn er verschillende regelingen. Dat maakt het wel eens lastig om de juiste regeling te vinden. Wordt iets nu wel of niet vergoed, voor welke regeling kunt u in aanmerking komen, waar kunt u die vergoeding aanvragen… het antwoord op deze vragen is niet meteen voorhanden. Vaak gelden er ook nog bepaalde voorwaarden of krijgt u maar een deel van de kosten vergoed.
Al met al kunnen de regelingen heel wat hoofdbrekens opleveren. Vraag advies aan een hulpverlener of aan uw zorgverzekeraar als u er zelf niet uitkomt. U kunt onder meer terecht bij uw huisarts, een maatschappelijk werker of bij MEE Nederland (www.mee.nl). Ook de gemeente moet u advies kunnen geven. In veel gemeenten is er een ‘formulierenbrigade’, een ouderenadviseur of een informatie- en adviesafdeling van het Algemeen Maatschappelijk Werk of een Wmo-loket. De tegemoetkoming die geldt op grond van de Wmo kan per gemeente verschillen.
In dit hoofdstuk vindt u een korte uitleg van de verschillende regelingen. Steeds wordt aangegeven bij welke organisaties of op welke websites u meer informatie kunt vinden over de desbetreffende regeling.
Zorg voor actuele informatie
De regelingen kunnen veranderen. Als u met een van de genoemde regelingen te maken krijgt, zorg er dan voor dat u beschikt over de meest actuele informatie. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar of bij de instantie die de regeling uitvoert. Ook patiëntenverenigingen beschikken vaak over actuele informatie.
Waar kunt u nog meer terecht voor actuele informatie?
Op internet kunt u veel informatie vinden. De volgende websites bieden betrouwbare informatie.
- www.rijksoverheid.nl: informatieve website van de overheid. U kunt ook bellen met de gratis informatielijn 0800 - 80 51 (ma - vr, 8.00 - 20.00 uur).
- www.kiesbeter.nl: zeer informatieve site, kan u helpen bij het maken van keuzes binnen de gezondheidszorg.
- www.iederin.nl: website van Iederin, de koepelorganisatie van ongeveer 250 organisaties van mensen met een beperking of chronische ziekte.
- www.zorginstituutnederland.nl: het Zorginstituut houdt toezicht op het zorgsysteem in Nederland. Op de site vindt u informatie over de Zorgverzekeringswet en de Wlz.
- www.toeslagen.nl: Als uw inkomen onder een bepaalde grens ligt, kunt u een zorgtoeslag krijgen. Informatie vindt u op deze site, zie ook www.belastingdienst.nl.
- www.pgb.nl: voor uitgebreide informatie over het persoonsgebonden budget.
- www.regelhulp.nl: op deze site van het Ministerie van VWS vindt u een wegwijzer naar zorg en ondersteuning.
- www.zn.nl: op de website van Zorgverzekeraars Nederland vindt u algemene informatie over zorgverzekeringen.
- www.skgz.nl: op de website van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen kunt u terecht met klachten over uw zorgverzekering (zowel basispakket als aanvullende zorgverzekering).
- www.vng.nl: informatie over het Wmo-beleid van de gemeente.
- www.cak.nl: Informatie over betalingen van zorgdiensten, zoals de eigen bijdrage. Deze publieke dienstverlener heeft per 1 januari 2017 de uitvoering van een aantal taken van het Zorginstituut Nederland overgenomen, waaronder het uitvoeren van regelingen voor mensen die anders buiten het Nederlandse zorgstelsel vallen.
- www.nza.nl: informatie over de Nederlandse Zorgautoriteit, de organisatie die tarieven en behandelomschrijvingen in de zorg vaststelt en toezicht houdt op zorgverzekeraars en zorgaanbieders.
Uiteraard kunt u voor informatie over uw zorgverzekering ook terecht bij uw eigen zorgverzekeraar, via de website of per telefoon.
In het kort
|