Algemene informatie
Alternatief of complementair?
Tegenwoordig spreekt men liever over complementaire dan over alternatieve behandelwijzen. De reden hiervan is dat het meestal niet gaat om een behandeling die in plaats van een gewone behandeling komt (een 'alternatief' is), maar een aanvulling daarop is ('complementair' is). Hier gebruiken we om praktische redenen het bekendere woord 'alternatief'. Een ander woord dat vaak gebruikt wordt is 'natuurlijke geneeswijzen', al zijn er ook alternatieve geneeswijzen die helemaal niet 'natuurlijk' zijn.
Veel mensen kiezen voor een alternatieve behandeling
Veel mensen maken gebruik van een alternatieve behandeling. Zij doen dat meestal naast - dus niet in plaats van - een reguliere (= gewone) behandeling. Vooral mensen met een chronische aandoening zijn er vaak tevreden over. Ze melden dat alternatieve behandelingen bepaalde klachten kunnen verlichten, zoals pijn en vermoeidheid, en dat ze zich door de behandeling in het algemeen beter en sterker voelen. Het effect van de behandelingen is echter niet wetenschappelijk aangetoond en berust meer op de ervaring van patiënten en behandelaars.
Over het algemeen is er weinig samenwerking tussen de reguliere en alternatieve geneeskunde. Wel komt het soms voor dat ‘een combinatie van’ wordt aangeboden, denk bijvoorbeeld aan een huisarts die ook homeopaat is.
Veel discussie
Er is veel discussie over alternatieve behandelingen. Voor- en tegenstanders staan soms lijnrecht tegenover elkaar. In die discussie mengen we ons hier niet. Hier gaan we uit van het gegeven dat veel mensen gebruik maken van een alternatieve behandeling of overwegen om dat te doen. Wij zetten een aantal voor- en nadelen van alternatieve behandelingen op een rijtje. De informatie is bedoeld om u te helpen over dit onderwerp na te denken en uiteindelijk zelf een keuze te maken.
Overleg met uw reguliere behandelaar
Een alternatieve behandeling kan in sommige gevallen schadelijk zijn voor uw gezondheid, direct, of omdat ze van invloed is op uw reguliere behandeling. U neemt dus misschien - zonder dat u dit beseft - een risico. Overleg daarom altijd met uw reguliere (= gewone) behandelaar vóórdat u met een alternatieve behandeling begint. Hij of zij kan inschatten of u misschien risico’s loopt. Met uw reguliere behandelaar bedoelen we een arts of fysiotherapeut die een gewone ('reguliere') opleiding heeft gehad.
Let wel, uw reguliere behandelaar is meestal niet deskundig op het gebied van alternatieve behandelingen. Bovendien zijn er behandelaren die sterk gekant zijn tegen alternatieve behandelingen. Uiteindelijk neemt u zelf de beslissing, maar door er met uw behandelaar over te praten weet u wel beter op welke punten u kunt letten. Daarmee maakt u het risico dat u loopt kleiner.
Zelf kunt u nog meer doen om het risico kleiner te maken. Zo kunt u nagaan of de alternatief behandelaar is aangesloten bij een serieuze beroepsorganisatie. Verderop in dit hoofdstuk vindt u een overzicht van vragen die u kunt stellen aan de alternatief behandelaar. De antwoorden kunt u eventueel bespreken met uw reguliere behandelaar. Als uw reguliere behandelaar merkt dat u zich goed laat informeren, zal hij of zij waarschijnlijk minder moeite hebben met de keuze voor een alternatieve behandeling.
Breng behandelaars op de hoogte
Zorg er altijd voor dat de reguliere en alternatieve behandelaars van elkaars behandelingen op de hoogte zijn. Zo kunt u voorkomen dat een alternatieve behandeling uw reguliere behandeling in de weg zit. De informatie is bovendien van belang om te kunnen achterhalen waar een verbetering of een verergering van uw klachten door veroorzaakt kan zijn. Let op: ook alternatieve middelen die u zelf koopt, moet u eerst bespreken met uw reguliere arts. Van verschillende kruiden is bekend dat ze gewone medicijnen, de anticonceptiepil en sommige soorten chemotherapie tegenwerken. Het kan dus schadelijk zijn voor uw gezondheid als u behandelingen door elkaar heen laat lopen.