Praktische informatie

Wanneer u voor een alternatieve behandelwijze kiest, is het van belang dat u zich goed voorbereidt. Overleg altijd vooraf met uw reguliere arts.

Laat u goed informeren

google.jpgLaat u goed informeren over een bepaalde alternatieve behandeling of behandelaar. Maak eerst persoonlijk kennis met de alternatieve behandelaar en vraag hem of haar wat u wilt weten. Zoek daarnaast in de bibliotheek of op internet naar informatie. Luister ook naar verschillende meningen (niet alleen die van de ‘aanhangers’ of ‘tegenstanders’), bijvoorbeeld van lotgenoten. Zij hebben soms goede tips en adviezen, omdat zij de behandeling misschien al hebben gevolgd of hebben overwogen. Blijf kritisch bij juichende artikelen in kranten en tijdschriften en op internet, en zeker bij advertenties.

Laat u adviseren door de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen: 088 - 242 42 40 (normaal tarief), www.infolijn-alternatieve-geneeswijzen.nl. De vrijwilligers kunnen uitleggen waarom bepaalde geneeswijzen wel of niet voor u geschikt zijn en waar u een betrouwbare behandelaar kunt vinden.

Om een duidelijk beeld van een behandeling te krijgen, kunt u de volgende vragen stellen:

  • Welke behandelwijzen zijn geschikt voor deze aandoening?
  • Wat zijn de (aantoonbare) resultaten van de behandeling? Welk resultaat denkt de behandelaar bij u te kunnen bereiken?
  • Wat houdt de behandeling precies in?
  • Wat moet u er voor doen of laten?
  • Wat zijn de gevolgen in uw dagelijks leven, voor u zelf, maar ook voor uw naasten?
  • Hoe lang gaat de behandeling duren?
  • Wil de behandelaar overleg voeren met uw behandelend arts?
  • Welke opleiding heeft de behandelaar gehad (heeft de behandelaar bijvoorbeeld een serieuze alternatieve opleiding gevolgd, of is hij of zij daarnaast bijvoorbeeld ook arts of fysiotherapeut)?
  • Hoe lang voert hij of zij dit beroep al uit?
  • Is de behandelaar lid van een beroepsorganisatie?
  • Wat zijn de kosten?
  • Worden de kosten vergoed door de zorgverzekering?

Advies van de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen

De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen adviseert mensen die een chronische aandoening hebben en daarvoor medicijnen gebruiken, om de keuze te beperken tot alternatieve artsen, dus behandelaren die aan de universiteit een studie geneeskunde hebben afgerond. Daarnaast kan het geen kwaad om - onder verantwoordelijkheid van die arts - nog andere alternatieve behandelingen te ondergaan.

Hoe ver gaat u?

U bent ziek. Mogelijk bent u erg onzeker, misschien ook bang. Hierdoor bent u minder weerbaar dan anders en gevoeliger voor de druk die anderen op u kunnen uitoefenen. Bovendien heeft u hoop nodig: op een wonder, op een behandeling die toch werkt. Het kan zijn dat u bereid bent álles te proberen om te genezen.

Probeer kritisch te blijven. Er zijn veel ‘goede’ alternatieve behandelaars, maar u kunt ook te maken krijgen met een ‘kwakzalver’. In de alternatieve zorg zijn de controles op behandelaren minder goed geregeld dan in de reguliere zorg. Laat u niets opdringen, zeker niet als u twijfels heeft. Vertrouw op uw eigen gevoel en verstand. Het gaat om uw leven, uw lichaam: u bent en blijft de baas, niemand anders.

Het is verstandig iemand mee te nemen die aantekeningen maakt van het gesprek en met wie u na afloop het gesprek nog eens kunt nalopen. Een ander neemt meer afstand en kan kritische vragen stellen.

Kwakzalvers

Soms krijgt u signalen dat u met een onbetrouwbare behandelaar te maken heeft. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De behandelaar wil dat u het contact met uw reguliere arts verbreekt.
  • De behandelaar wil, zonder overleg met uw reguliere arts, dat u stopt met de medicijnen die door uw reguliere arts zijn voorgeschreven.
  • De behandelaar wordt boos als u vraagt om meer informatie, bijvoorbeeld over opleiding, beroepsorganisatie of duur van de behandeling.
  • De behandelaar belooft dat hij of zij u zal genezen. Een betrouwbare behandelaar zal dit nooit doen.
  • De behandelaar zegt dat het uw ‘eigen schuld’ is dat u niet beter wordt. Zo’n beschuldiging is natuurlijk onzinnig. Het is zoiets als een automonteur die de eigenaar van de auto de schuld geeft dat de koppeling ná de reparatie nog steeds stuk is. Luister niet naar zulke beschuldigingen.
  • De behandelaar beweert veel verschillende alternatieve behandelwijzen te beoefenen. Het is onwaarschijnlijk dat iemand deze allemaal even deskundig toepast. Onderga alleen een behandeling als de behandelaar voor die therapie is erkend door een beroepsvereniging.
  • De behandelaar rekent enorm hoge kosten, of schrijft veel medicijnen voor die hij of zij zelf verkoopt. Vraag vooraf altijd hoeveel een behandeling gaat kosten en neem geen genoegen met een vaag antwoord. Laat u nooit overrompelen om dure of verstrekkende beslissingen te nemen en neem altijd voldoende bedenktijd. Laat uw keuze mede bepalen door wat uw verzekering vergoedt.
  • De behandelaar geeft geen bewijs van betaling dat voldoet aan de eisen van de verzekeraar of belastingdienst.

Als uw reguliere arts bezwaar heeft

Soms heeft de reguliere arts er bezwaar tegen dat u een alternatieve behandelaar bezoekt, vooral als de behandelaar niet tevens arts is. Hij of zij kan hier medische redenen voor hebben, bijvoorbeeld dat de alternatieve behandeling uw gezondheid kan schaden of de gewone behandeling tegenwerkt.

Het kan ook zijn dat uw reguliere arts in het algemeen afwijzend staat tegenover alternatieve behandelingen en om die reden bezwaar maakt. Dit is vervelend, maar u hoeft zich dan niet tegen te laten houden. Het blijft uw keuze.

Als u denkt dat dit het geval is, kunt u advies vragen aan een andere arts (second opinion). Eventueel kunt u overstappen naar een arts die wel wil samenwerken met een alternatieve collega.

Zorg dat iedereen op de hoogte is

Zeg nooit de samenwerking met de gewone arts op. Zorg er het liefst voor dat de verschillende (alternatieve en gewone) behandelaars over hun behandelingen aan elkaar verslag doen. In de praktijk blijkt dit vaak lastig te zijn. U moet dan zelf de behandelaars op de hoogte houden.

Wantrouw een alternatieve behandelaar als hij of zij u vraagt het contact met uw reguliere arts te verbreken. Stop nooit met de reguliere behandeling op advies van een alternatieve behandelaar. Dit geldt ook voor het ‘afbouwen’ van uw reguliere medicijnen. Bij zulke beslissingen moet altijd uw reguliere arts worden betrokken.

Waar vindt u een behandelaar?

Als u een alternatieve behandelaar bij u in de buurt zoekt, kunt u bellen met de Informatielijn Alternatieve Geneeswijzen: 088 - 242 42 40 (normaal tarief). De vrijwilligers kunnen u vertellen welke behandelingen bij uw aandoening vaak goed aanslaan. Door een aantal gerichte vragen komen zij tot een persoonlijk advies. U kunt dan ook direct een betrouwbaar adres krijgen.

Als u een klacht heeft

Als u een klacht heeft over een alternatieve behandeling, bespreek deze dan eerst met de behandelaar zelf. Misschien dat u in het gesprek tot een oplossing kunt komen. Als dit niet lukt, kunt u een officiële klacht indienen bij de beroepsorganisatie. U behoort van de behandelaar meteen bij het eerste consult informatie te krijgen over de beroepsvereniging. Hierin wordt meestal uitgelegd hoe u een klacht kunt indienen. Als u er niet uitkomt, kunt u voor hulp ook terecht bij de Informatielijn Alternatieve Geneeswijzen: 088 - 242 42 40.

Kosten

Alternatieve behandelingen kunt u soms vergoed krijgen via de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar of deze een bepaalde alternatieve behandeling vergoedt. Vraag ook naar de eventuele voorwaarden. Let vooral op de vergoedingen: steeds meer verzekeraars beperken de vergoeding per dag of per consult. De vergoeding staat dan niet altijd in verhouding tot de prijs, omdat veel alternatieve consulten vaak langer duren dan bij reguliere zorg. Als u ontevreden bent over de vergoeding, kunt u overwegen over te stappen naar een andere verzekeraar. Ook kunt u de behandelaar vragen de consulten over meerdere bezoeken te spreiden. Houd in dat geval wel rekening met de reiskosten.

Vraag uw behandelaar om een factuur of een betalingsbewijs, liefst voorzien van het registratienummer van de beroepsorganisatie en de ‘AGB-code’ (een verplichte registratiecode voor zorgverleners). Deze documenten heeft u nodig voor de zorgverzekeraar of, soms, de belastingen.