Uitkeringen

Wanneer u in aanmerking komt voor de WIA kunt u een WGA-uitkering of een IVA-uitkering krijgen.

De WIA kent twee soorten uitkeringen

Arbeidsongeschiktheid_uitkeringen_IQimages-0168940672.jpgWelke uitkering u krijgt hangt af van uw arbeidsgeschiktheid.

1. WGA-uitkering: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten

Een WGA-uitkering is bedoeld als een aanvulling op uw loon. U heeft inkomsten uit ander werk en dit wordt aangevuld voor het gedeelte dat u niet werkt of minder verdient.

Deze regeling is bedoeld voor:

  • mensen die voor 35 tot 80% arbeidsongeschikt zijn
  • mensen die voor 80 tot 100% arbeidsongeschikt zijn, maar wel een kans hebben op herstel

Als u een WGA-uitkering krijgt, is het doel dat u weer (gedeeltelijk) aan de slag gaat. De nadruk ligt dus op wat u nog wel kunt (uw arbeidsgeschiktheid), niet op wat u niet meer kunt. De WGA vult uw loon aan als u werkt, u krijgt een uitkering als u niet werkt. Hierbij is het uitgangspunt: hoe meer u werkt, hoe hoger uw inkomen is.

Drie mogelijke uitkeringen

Er zijn drie verschillende WGA-uitkeringen. Meestal ontvangt u eerst de loongerelateerde uitkering. Daarna volgt de loonaanvullingsuitkering of de vervolguitkering. Waar u recht op heeft is afhankelijk van uw arbeidsverleden en inkomsten naast de uitkering. Hieronder vindt u wat meer informatie over de verschillende uitkeringen. De beschrijvingen zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden.

  • De loongerelateerde uitkering (LGU). Deze uitkering is gebaseerd op uw vroegere loon, uw arbeidsverleden en het loon dat u nu verdient. De hoogte van de uitkering is in de eerste 2 maanden ongeveer 75% van uw vroegere loon. Daarna wordt zij 70%. De uitkering is tijdelijk. U kunt deze maximaal 38 maanden (iets meer dan 3 jaar) ontvangen. Voor deze uitkering komt u in aanmerking als u door ziekte 65% of minder van uw oude loon kunt verdienen. U moet ook in de 36 weken voorafgaand aan uw ziekte ten minste 26 weken hebben gewerkt. Als u werkt, krijgt u 70% van het verschil tussen het oude en nieuwe loon. Er geldt wel een maximumdagloon. Zie ook de informatie van het UWV
  • De loonaanvullingsuitkering (LAU). Deze uitkering geeft een aanvulling op wat u zelf verdient. Voor deze uitkering komt u in aanmerking als u minstens 50% verdient van wat u volgens de WIA-beoordeling nog kunt verdienen (ook wel LAU2). Dit wordt de 'restverdiencapaciteit' genoemd. De hoogte van de uitkering bedraagt ongeveer 70% van uw vroegere loon minus het bedrag dat u nog kunt verdienen volgens de WIA-beoordeling. De hoogte van de uitkering is dan 70% van het verschil tussen uw oude loon en de restverdiencapaciteit. Voor LAU1 komt u in aanmerking als u minder verdient dan 50% van wat u nog kunt verdienen volgens de WIA-beoordeling. Wat u krijgt is afhankelijk van uw arbeidsongeschiktheidspercentage. Zie ook de informatie van het UWV.
  • De vervolguitkering (VVU). De vervolguitkering is gebaseerd op het minimumloon: u ontvangt hiervan een percentage. Het percentage dat u krijgt is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Hoeveel dat is leest u in onderstaand voorbeeld. U ontvangt de vervolguitkering alleen als u nog wel gedeeltelijk kunt werken. Zie ook de informatie van het UWV.
Arbeidsongeschiktheidspercentage Percentage van het minimumloon
35 - 45% 28%
45 - 55% 35%
55 - 56% 42%
65 - 80% 50, 75%

Bij deze uitkeringen wordt het volgende principe gehanteerd: hoe meer u werkt, hoe meer u verdient. Uw totale inkomen kunt u berekenen met de WIA Rekenhulp (www.uwv.nl/rekenhulpwia).

2. De IVA-uitkering: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten

Deze regeling is bedoeld voor mensen die voor 80 tot 100% arbeidsongeschikt zijn en die geen of een kleine kans op herstel hebben.

U ontvangt ongeveer 75% van het loon dat u verdiende voordat u ziek werd. Het maximum dagloon van 2019 is bruto € 214,28. Tijdens een IVA-uitkering mag het UWV geen re-integratie ondersteuning aanbieden. Er is immers vastgesteld dat er geen mogelijkheden zijn. Meer informatie vindt u op www.uwv.nl.

Als er een kleine kans bestaat dat u weer aan het werk kunt, dan krijgt u regelmatig een herkeuring. De eerste vijf jaar wordt u in principe elk jaar herbeoordeeld. Het UWV bekijkt dan opnieuw of u recht heeft op een IVA-uitkering of WGA-uitkering.

"Ik ben twee jaar uit de running geweest, vanwege een ernstige hypofyseaandoening. Na een aantal behandelingen was ik genezen verklaard, maar fit voelde ik me nog niet. Ik was voortdurend moe en kon me heel moeilijk concentreren. Toch moest ik vanwege mijn uitkering opnieuw gekeurd worden. Volgens de arts kon ik weer aan het werk. Die uitslag was als een klap in mijn gezicht. Ik heb meteen een second opinion aangevraagd en gelukkig kreeg ik nu een arts die wist dat een hypofyseaandoening blijvende klachten kan geven. Hij heeft me in het gelijk gesteld, zodat ik mij weer op mijn herstel kon richten. Helemaal de oude zal ik niet meer worden, maar het gaat wel steeds beter, stapje voor stapje."

Als u zelf mogelijkheden ziet om weer aan het werk te gaan, dan mag u hier direct mee beginnen. U hoeft geen toestemming te vragen aan het UWV, maar moet het wel melden als u weer aan het werk bent. Uw inkomen gaat meestal omhoog als u (meer) gaat werken.

Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)

De WIA is de opvolger van de WAO. Mensen met een WAO-uitkering krijgen doorgaans niet met de WIA te maken. Meer informatie over de WAO vindt u op www.uwv.nl.

Als u vanuit de WAO weer aan het werk gaat gelden de volgende regels:

  • Krijgt u binnen vijf jaar last van dezelfde klachten en moet u opnieuw stoppen met werken? Dan kunt u opnieuw een WAO-uitkering krijgen of de lopende WAO- uitkering kan worden verhoogd. Dat kan al na vier weken nadat u ziek geworden bent.
  • Bent u al langer dan vijf jaar aan het werk en wordt u opnieuw ziek? Wanneer u al langer dan vijf jaar geen WAO-uitkering meer ontvangt of er is sprake van een andere ziekteoorzaak, dan kan u wel te maken krijgen met de WIA.

De Toeslagenwet

Als u minder dan het minimumloon aan uitkering ontvangt, kunt u onder bepaalde voorwaarden een toeslag krijgen op basis van de Toeslagenwet. Het gaat om een aanvulling op uw WW-, Ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA, WAO, Wajong en WAZ) of om een aanvulling op de loondoorbetaling bij ziekte. De hoogte van de toeslag is ondermeer afhankelijk van het gezinsinkomen. Meer informatie vindt u op de website van het UWV: www.uwv.nl.