Aan het werk gaan

Er zijn veel mogelijkheden om u weer aan het werk te helpen (re-integratie) na ziekte of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Weer aan het werk!

Aan_het_werk_gaan_IQimages-0014394839.jpgAls u door uw ziekte niet kunt werken, moeten u en uw werkgever er alles aan doen om u zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door uw werk (tijdelijk) aan te passen of door (tijdelijk) ander werk te gaan doen. Dit wordt ook wel 're-integratie 1e spoor' genoemd.

Er zijn allerlei mogelijkheden om u weer aan het werk te helpen na ziekte of als u voor een deel arbeidsongeschikt bent. Daarbij zijn er verplichtingen waaraan u en uw werkgever moeten voldoen. Wanneer een van beide partijen zich niet aan een verplichting houdt, kan er een maatregel worden opgelegd.

Een voorbeeld van een maatregel is: wanneer er te weinig aan re-integratie is gedaan, kan uw werkgever worden verplicht om na de 2 jaar loondoorbetalingverplichting vanuit de ziektewet nog langer het loon door te betalen. 

Begeleiding door de werkgever

Volgens de Wet Verbetering Poortwachter wordt van de werkgever verwacht dat hij of zij al het mogelijke doet om u te re-integreren zolang er een dienstverband bestaat. Indien er geen dienstverband bestaat, stelt het UWV zich op als werkgever. Het UWV helpt u dan met uw inkomen en ondersteunt u indien nodig bij het zoeken naar werk. 

Passend werk vinden

De werkgever moet u passend werk aanbieden en u moet passend werk aanvaarden. Passend werk is werk dat u in uw medische situatie en met uw opleiding en ervaring kunt uitvoeren. Hoe gaat dit in zijn werk?

Als u door uw ziekte uw werk niet meer (helemaal) kunt doen, kijkt u eerst samen met uw werkgever of uw functie of uw werkplek kan worden aangepast. Als dat niet kan, moet er gekeken worden naar andere mogelijkheden binnen het bedrijf.

"Mijn werkgever heeft me goed gesteund tijdens mijn ziekte. Ze gaf aan dat ik te veel hooi op mijn vork nam en ze stelde voor een aangepaste functie te regelen toen ik weer terug wilde keren. Alleen... ik wilde niet meer terug. Door mijn ziekte en de tijd thuis heb ik eens goed kunnen nadenken over mijn werk en mijn eigen wensen. Die liepen erg uiteen. Daar kon ik niet langer omheen. Ik besloot een totaal andere kant op te gaan. Dat ben ik mijn werkgever gaan vertellen en het mooie was, ook daar had ze begrip voor."

Wanneer blijkt dat uw eigen werkgever geen passend werk kan aanbieden, moeten u en uw werkgever samen naar passend werk zoeken bij een andere werkgever. Dit traject heet 're-integratie 2e spoor' - bij re-integratie 1ste spoor blijft u werken bij uw werkgever. De bedrijfsarts moet ook van mening zijn dat er geen passend werk meer is. Bij eventuele twijfel kan het UWV daar nog een oordeel over geven. De werkgever kan voor het zoeken naar ander passend werk een re-integratiebedrijf inschakelen.

Loopbaancoach: "Het is heel belangrijk dat te weten dat vanaf het moment dat er een 1e jaars evaluatie is gemaakt en het duidelijk is dat er intern (1e spoor) geen passende functies voor u zijn, u al snel naar passend werk bij een andere werkgever moet kijken."

Mijn re-integratieplan

Deze online tool helpt u te achterhalen wat er van u en uw werkgever verwacht wordt, waarom u niet meer (volledig) kunt werken, welke aanpassingen en maatregelen er nodig zijn en hoe u de gesprekken met uw werkgever en bedrijfsarts kunt voeren. Zie www.mijnreintegratieplan.nl.    

Aanpassingen op en rond het werk

Als u door ziekte niet werkzaam bent en u wilt weer gaan werken, kan het zijn dat u hulp nodig heeft om uw werk te kunnen doen. Het UWV kan hierbij helpen door voorzieningen in te zetten. Welke voorzieningen mogelijk zijn kunt u lezen op www.uwv.nl.

Let op: minder uren gaan werken heeft gevolgen

Misschien komt u in de verleiding om weer aan het werk te gaan, en uw contract te laten aanpassen met minder uren, bijvoorbeeld halftijds in plaats van voltijds. Dat kan bij veel aandoeningen die een chronisch verloop hebben aan de orde komen en misschien zelfs noodzakelijk zijn. Denk hier wel steeds goed over na. Als u contractueel minder uren gaat werken, zullen eventuele uitkeringen in de toekomst worden berekend op basis van dat aantal uren, ook al heeft u jarenlang voltijds gewerkt.

Als u weer gaat werken na en periode van ziekteverzuim, maar u twijfelt of u hetzelfde aantal uren wilt gaan werken, maak dan een afspraak met uw werkgever dat u uw uren stapsgewijs weer opbouwt, totdat u weer uw oude aantal uren kunt werken. Denk niet te snel aan een contract met minder uren en laat u ook niet te snel verleiden tot zo'n contract als uw werkgever dat voorstelt.

Voorzieningen

Aanpassingen rondom het werk en de werkplek noemt het UWV 'voorzieningen'. Voorbeelden van voorzieningen voor werknemers:

  • vervoersvoorziening van en naar het werk
  • hulpmiddelen voor lezen, schrijven en horen
  • diensten van bijvoorbeeld een doventolk of jobcoach

U vraagt zelf een voorziening aan bij het UWV als het meeneembare hulpmiddelen of diensten betreft, zoals orthopedische schoenen, een aangepaste bureaustoel of de diensten van een doventolk. Het UWV vergoedt dit soort voorzieningen als er sprake is van structureel functionele beperkingen op basis van uw WIA- of Wajong-uitkering. De beoordeling of er sprake is van structureel functionele beperkingen doet het UWV. 

Voorbeelden van niet-meeneembare voorzieningen zijn: een aangepast rolstoelvriendelijk toilet, een traplift of een aangepaste werkplek. Deze voorzieningen vraagt de werkgever aan. Ook bij de toewijzing van deze voorzieningen wordt door het UWV beoordeeld of er bij u sprake is van structureel functionele beperkingen.

Meer informatie over voorzieningen van het UWV vindt u op www.uwv.nl.