Gesprekken voeren
Bereid gesprekken goed voor
- Zorg altijd voor voldoende persoonlijke gegevens en informatie: schriftelijke gegevens van uw arts, uitslagen van onderzoeken, brochures, relevante artikelen, uw eigen aantekeningen, een logboek enzovoort.
- Wees zo volledig mogelijk. Vertel niet alleen wat u allemaal kunt op een goede dag, maar ook wat u wel en niet kunt op een slechte dag.
- Oefen gesprekken met uw werkgever en/of bedrijfsarts van tevoren. Zo zorgt u ervoor dat u de informatie over uw klachten en de gevolgen voor uw functioneren paraat heeft. Ook leert u zo beter hoe u om kunt gaan met het beantwoorden van kritische vragen.
- Schrijf al uw vragen van te voren op en neem iemand die u vertrouwt mee naar het gesprek. Vertel diegene wat u allemaal wilt bespreken.
- Ga na wat uw mogelijkheden en beperkingen zijn en welke oplossingen u kunt verzinnen. Zo laat u zien dat u verantwoordelijkheid neemt voor uw verzuim.
- Leg alle afspraken van het gesprek vast in een verslag. Geef uw gesprekspartner een kopie van het verslag.
Geef duidelijke uitleg over uw aandoening
- Vermijd ingewikkelde – medische – termen of leg ze uit.
- Probeer niet emotioneel te zijn, maar zo rustig en feitelijk mogelijk over uw aandoening en klachten te vertellen.
- Hou het kort: vertel in een paar zinnen welke beperking(en) u heeft door uw klachten en wat u nodig heeft om uw werk goed te kunnen doen.
- Wees eerlijk over welke werkzaamheden u niet kunt uitvoeren vanwege uw beperking. Geef zo veel mogelijk aan wat u daarvoor in de plaats zou kunnen doen.
- Benadruk op een positieve manier wat u wel kunt.
- Geef oplossingen voor de problemen die uw klachten met zich mee kunnen brengen, ook voor het werk.
- Oefen uw verhaal met iemand die u vertrouwt, zoals een goede vriend of vriendin, uw partner of een ander familielid.
Zoek steun en advies
- Zoek steun bij anderen. Er zijn veel mensen die steun kunnen geven, van familie en vrienden tot lotgenoten.
- Maak gebruik van de beschikbare kennis en adviezen: laat u informeren door onafhankelijke instanties en schakel deskundigen in, bijvoorbeeld via de ondernemingsraad (OR), een vakbond, rechtsbijstand of een organisatie voor mensen met een aandoening of beperking, zoals Ieder(in), Blik op werk en MEE.
- Blijf op de hoogte van de huidige wetgeving. Regelingen rondom werken met een chronische ziekte veranderen regelmatig, dus zorg voor actuele informatie.
- Zoek ook hulp voor uw gezondheidsproblemen, raadpleeg uw huisarts, een internist, diëtist, verpleegkundige enzovoort.