Coaching
Persoonlijke begeleiding (coaching)
We schreven al dat klachten bij galactosemie voor problemen kan zorgen. Misschien kunt u wat extra hulp gebruiken om deze problemen op te lossen. Dat kan in de vorm van coaching. Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding bij problemen in het dagelijks leven. Andere namen voor coaching zijn ‘mentoring’ of ‘counseling’.
Werkwijze
Een van de belangrijkste dingen van coaching is dat u zelf leert nadenken over de aanpak van deze problemen. Samen met de coach gaat u na welke problemen u heeft en wat daarvoor mogelijke oplossingen zijn.
Vervolgens krijgt u een huiswerkopdracht. De bedoeling is dat u de oplossing gaat toepassen in uw dagelijks leven. Tijdens de volgende bijeenkomst bespreekt u met de coach hoe het ging, welke problemen er waren en hoe u die de volgende keer kunt oplossen.
Het komt er dus op neer dat u leert hoe u uw dagelijkse problemen zelf kunt oplossen.
Onderwerpen
Coaching kan voor veel verschillende problemen nuttig zijn. Onderwerpen voor coaching zijn bijvoorbeeld:
- Zelfstandigheid. Sommige mensen vinden het lastig voor zichzelf te zorgen. Een coach kan u advies geven, bijvoorbeeld over hoe u uw huishouden beter kunt organiseren. U leert klusjes in huis af te maken, uw financiële administratie bij te houden, uw afspraken na te komen, enzovoort.
- Relaties met andere mensen. Sommige mensen met galactosemie hebben moeite met het maken en behouden van vrienden. Een coach kan u tips geven over hoe u makkelijker contact maakt en wat u kunt doen om een vriendschap te onderhouden.
- Psychosociale problemen. Een belangrijk onderdeel van psychosociale coaching bij vrouwen met galactosemie is het leren omgaan met onvruchtbaarheid. Ook het leren omgaan met emoties en beperkingen in het dagelijks leven, is een veelvoorkomend onderwerp.
- Problemen met werk (jobcoaching). Het gaat om hulp op allerlei gebieden: uw vaardigheden op een rijtje zetten, een nieuwe baan of studie zoeken, begeleiding bij het werk zelf, enzovoort.
- Omgaan met galactosemie binnen het gezin. U leert omgaan met eventuele problemen die u als ouder of partner heeft, bijvoorbeeld met de opvoeding.
- Praktische hulp. De hulp kan daarnaast ook heel praktisch zijn. De coach kan u bijvoorbeeld helpen bij het aanvragen van een bepaalde voorziening.
Verder kan een coach u emotioneel steunen. U kunt uw hart luchten als u ergens mee zit, een frustratie ‘van u af praten’ of gewoon een potje zitten huilen.
Andere hulp
Soms blijkt dat een probleem meer aandacht nodig heeft:
- Bij psychische klachten die niet verminderen, kan de coach u doorverwijzen naar een psycholoog.
- Als het niet lukt op uzelf te wonen, kan de coach u begeleiden naar een ‘woonvorm’ (begeleid wonen).
- Ook praktische problemen kunnen soms wat extra aandacht gebruiken. U kunt dan een cursus doen om bepaalde vaardigheden te verbeteren, zoals een cursus sociale vaardigheden, een cursus timemanagement (planning) of een sollicitatietraining. De coach kan u informeren over de mogelijkheden.
Individueel en in groepsverband
Coaching kan individueel zijn, maar ook in groepsverband (als cursus). Dit laatste heeft als voordeel dat u andere mensen ontmoet met min of meer dezelfde problemen. U zult bij hen snel herkenning en daarnaast ook steun vinden. Het contact is ook prettig omdat u ervaringen kunt uitwisselen en kunt leren van elkaars oplossingen.
Waar vindt u een coach?
U kunt bij uw gemeente terecht voor advies over coaching. Vanaf 1 januari 2015 liggen de zorgtaken bij de gemeente. Deze zorg zullen zij verstrekken in samenwerking met onder meer de MEE-organisaties (www.mee.nl).
Kosten en vergoeding
Hulp van een maatschappelijk werker is gratis. De kosten van gespecialiseerd maatschappelijk werk (bepaalde cursussen) worden vergoed via de AWBZ. Mensen met een lichte beperking komen niet in aanmerking voor begeleiding uit de AWBZ. Een Centrum Indicatiestelling Zorg zal dit beoordelen (www.ciz.nl). De kosten voor coaching worden door sommige verzekeraars gedeeltelijk vergoed. Informeer bij uw zorgverzekeraar. Let op: dit is de situatie in 2014. Vanaf 2015 kunnen er weer andere regels gelden.
Nieuw: digitale coaching
Nieuw is digitale coaching. Via een website of computerprogramma doet u opdrachten en oefeningen om bepaalde vaardigheden te leren. U kunt bijvoorbeeld oefenen met het gebruiken van e-mail, het reizen met de trein of communiceren met andere mensen.
De websites zijn bedoeld om de zelfstandigheid (ook wel: zelfredzaamheid) van mensen met een aandoening of handicap te vergroten. De methoden zijn ontwikkeld door deskundigen, zoals maatschappelijk werkers en psychologen.
Enkele voorbeelden:
- Letterplein (www.letterplein.nl) is de website van de academie voor zelfstandigheidsbevordering en werkt samen met scholen en begeleiders. Via de website kunt u bijvoorbeeld leren beter te communiceren, lezen, schrijven, tellen enzovoort. Het maakt niet uit hoe oud u bent of hoe intelligent u bent: iedereen kan zich inschrijven.
- De website www.eenvoudigcommuniceren.nl is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met lezen. De site heeft een gedeelte met een overzicht van makkelijk leesbare brochures.
“Op een gegeven moment werd ik er zelf een beetje gek van. Altijd rommel in huis, vaak problemen omdat ik weer eens iets niet had betaald… Mijn moeder vond het ook wel genoeg geweest. Ze heeft een coach voor me ingeschakeld. En daar ben ik erg blij mee! Ik heb twee cursussen gevolgd via MEE, en het gaat nu veel beter!”
In het kort:
|