Begeleid wonen
Begeleid zelfstandig wonen
Begeleid zelfstandig wonen betekent dat u samenwoont met een klein aantal medebewoners. U heeft een eigen woonruimte. Dit kan een eigen appartement zijn, maar bijvoorbeeld ook een kamer in hetzelfde huis. Iedereen heeft zijn eigen woonruimte, maar deelt de woonkamer, badkamer en keuken. Ook betaalt de bewoner elke maand huur.
Een aantal uren per week komt er iemand langs om u te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij huishoudelijke taken, het bijhouden van de administratie of het onderhouden van contacten. Belangrijk is dat u zo veel mogelijk leert zaken zelf te beslissen en te doen. De begeleiding is gratis.
Binnen de woonvorm kunt u een actief leven leiden, bijvoorbeeld: een activiteitencentrum bezoeken, vrijwilligerswerk of betaald werk doen of (beroeps)onderwijs volgen. Veel bewoners werken overdag, bijvoorbeeld in een sociale werkplaats.
Particuliere woonvorm
Steeds vaker zetten ouders zelf een woonproject op. Dit heet een particuliere woonvorm. Een aantal ouders bundelen hun krachten en kopen of huren samen woningen voor hun kinderen. Ook schakelen ze zelf wekelijkse begeleiding in. Een voorbeeld van zo’n particulier initiatief zijn de Thomashuizen: www.thomashuizen.nl.
Een eigen woonvorm opzetten is geen simpele klus. Ouders krijgen te maken met veel verschillende regelingen. Zij kunnen wel hulp krijgen. Bijvoorbeeld via:
- Landelijk Steunpunt Wonen: deze organisatie begeleidt en ondersteunt ouders bij het opzetten van een particulier wooninitiatief: 0900 - 742 48 57 (ma - do, 10.00 - 17.00 uur, € 0,20), www.woonzelf.nl.
- Op www.wooninitiatieven.nl vindt u uitgebreide informatie over kleinschalige woonprojecten. De website is gericht op woningen in Gelderland, maar de algemene informatie is geschikt voor mensen uit heel Nederland.
Kosten en vergoeding
Mensen die onder begeleiding wonen betalen huur. De kosten van zorg, begeleiding en levensonderhoud worden vergoed vanuit de AWBZ. De kosten voor particuliere woonvormen zijn te bekostigen uit het persoonsgebonden budget (PGB). Vanaf 2015 gaan er andere regels gelden. Vraag uw gemeente om advies. Jongeren kunnen soms een Wajong-uitkering aanvragen. Sommige mensen krijgen huurtoeslag.
Waar vindt u een geschikte woonvorm?
Het is niet eenvoudig een goed overzicht te geven van alle mogelijkheden op het gebied van wonen. Er zijn er tientallen in Nederland en veel woonvormen zijn regionaal of lokaal georganiseerd. Waar vindt u meer informatie?
- De gemeente en een regionale MEE-organisatie kunnen adviseren over de mogelijkheden bij u in de buurt. Ook de websites van de instellingen zelf bieden veel informatie.
- Andere nuttige websites zijn bijvoorbeeld die van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN): www.vgn.nl of de website www.opeigenbenen.nu.
- Via de website www.kiesbeter.nl kunt u verschillende woonvormen vergelijken.
In het kort:
|