Hulp buiten het ziekenhuis
Andere hulp
Veel klachten bij galactosemie worden behandeld door hulpverleners buiten het academisch ziekenhuis.
Maatschappelijk werker
Maatschappelijk werkers bieden gratis advies als u vragen heeft over dagelijkse problemen, zoals wonen, werk, inkomen, vrije tijd, scholing enzovoort. Ze helpen u de weg te vinden naar de juiste hulpverlening.
U kunt er ook terecht voor praktische hulp. Bijvoorbeeld voor de aanvraag van een voorziening. Verder kunt u een cursus volgen om een bepaalde vaardigheid te verbeteren, zoals omgaan met geld, een agenda leren gebruiken enzovoort.
Coaching
Maatschappelijk werkers kunnen daarnaast persoonlijke begeleiding bieden. Deze vorm van hulpverlening heet ‘coaching’, ‘counselling’ of ‘mentoring’. Het is een lichte vorm van begeleiding die nuttig is als het u niet goed lukt dagelijkse problemen op te lossen. Verschillende problemen kunnen aan bod komen, bijvoorbeeld relatieproblemen, psychische problemen maar bijvoorbeeld ook problemen bij dagelijkse activiteiten, zoals het huishouden of omgaan met geld.
Waar vindt u een maatschappelijk werker?
U kunt rechtstreeks contact opnemen met een maatschappelijk werker. Adressen en telefoonnummers vindt u in het telefoonboek, de Gouden Gids, de gemeentegids of internet. Ook de consulenten van een MEE-organisatie bij u in de buurt kunnen u adviseren. Daarnaast biedt MEE praktische cursussen aan. Voor meer informatie: 0900 - 999 88 88, www.mee.nl
Psycholoog, psychotherapeut, psychiater
Leven met galactosemie kan psychisch zwaar zijn. Vrijwel iedereen maakt geregeld moeilijke weken of zelfs maanden mee.
Als u behoefte heeft aan gesprekken kunt u terecht bij de huisarts of maatschappelijk werker. Bij ernstiger problemen kan de hulp van een psycholoog, psychotherapeut of psychiater nuttig zijn. De behandeling bestaat uit gespreksbehandeling of oefentherapie. Bij oefentherapie leert u om anders met deze problemen om te gaan. Bijvoorbeeld: samen met de therapeut ‘oefent’ u situaties die u eng of lastig vindt.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Een psycholoog (ook wel eerstelijnspsycholoog of GZ-psycholoog) kunt u zien als een soort huisarts voor psychische problemen: hij of zij behandelt veel verschillende psychische problemen en doet dat op een praktische, relatief snelle manier. Vaak zijn een paar gesprekken al voldoende. De eerstelijnspsycholoog kan goed helpen bij ‘lichte’ problemen zoals angst, (dreigende) overspannenheid, somberheid, relatieproblemen, problemen met de opvoeding enzovoort.
- Veel psychologen hebben ook de opleiding tot psychotherapeut gedaan. Dit is een meer specialistische vorm van therapie. Een vorm van psychotherapie is ‘cognitieve gedragstherapie’. Deze therapie volgt u als u een sterke behoefte heeft allerlei situaties uit de weg te gaan (vermijdingsdrang).
- Een psychiater is een arts die in beeld komt bij ernstige psychische problemen. Een psychiater kan medicijnen voorschrijven. Psychologen en therapeuten kunnen dat niet.
Waar vindt u een psycholoog of psychotherapeut?
Bij psychische problemen kunt u contact opnemen met de huisarts. Hij of zij kan een diagnose stellen, u (tijdelijk) zelf behandelen, en eventueel doorverwijzen.
U kunt terecht bij een vrijgevestigde psycholoog, dat wil zeggen een psycholoog met een eigen praktijk of een psycholoog verbonden aan een instelling, zoals een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Vergoeding
De kosten worden vergoed via de zorgverzekering. Wel geldt er een maximum aantal behandelingen en soms moet u een eigen bijdrage betalen. De regeling kan ook nog per zorgverzekeraar verschillen, informeer daarom bij uw zorgverzekeraar naar de precieze vergoeding.
Logopedist
Een logopedist is gespecialiseerd in de behandeling van problemen met taal en spraak. Een spraak- of taalachterstand komt meestal in de kindertijd aan het licht en zal dan door een kinderlogopedist worden behandeld. De kinderlogopedist geeft oefeningen waarbij een kind langzamerhand langere, ingewikkeldere zinnen leert maken of oefent met de uitspraak. Ze leren bijvoorbeeld klanken maken met hun tong, kaak en lippen. Het kan ook zijn dat een kind symbolen of tekens leert, om de communicatie te vergemakkelijken.
Spraak- en taalproblemen kunnen zowel op jonge als volwassen leeftijd veel hinder geven in het dagelijks leven en jarenlange therapie vereisen.
Vergoeding
Logopedie wordt vergoed uit het basispakket.
Fysiotherapeut
De fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van mensen met motorische klachten: problemen bij het bewegen. Fysiotherapie kan nuttig zijn voor zowel kinderen met een motorische achterstand als volwassenen met motorische klachten.
Vergoeding
Fysiotherapie wordt deels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de reden voor de behandeling, de leeftijd en van de zorgverzekering. De zorgverzekeraar heeft actuele informatie beschikbaar.
Ergotherapeut
Een ergotherapeut kan helpen bij problemen met de dagelijkse bezigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om eten en drinken, wassen, aankleden, koken, schoonmaken, naar het toilet gaan.
De ergotherapeut geeft praktische tips over de beste aanpak van deze activiteiten. Ook weet een ergotherapeut veel over hulpmiddelen en aanpassingen in de woning. De ergotherapeut kan dus helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven.
Vergoeding
De kosten voor ergotherapie worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Wel geldt er een maximum aantal behandelingen. Als u een aanvullende verzekering heeft, krijgt u mogelijk meer behandelingen vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar om actuele informatie.
In het kort:
|