Groeihormoondeficiëntie bij kinderen

Kinderen met groeihormoondeficiëntie hebben een groeistoornis, dit komt vaak door een slechte werking van de hypofyse of de hypothalamus. De schoolarts is vaak de eerste die een groeistoornis opmerkt.

Groeistoornis

IS_062.jpgKinderen met groeihormoondeficiëntie groeien niet goed: ze hebben een groeistoornis. Dit is goed te zien aan afbuiging van de groeicurve. Ze hebben wel normale lichaamsverhoudingen. Meestal hebben ze wat te veel lichaamsvet, vooral op de buik.

Ze zien er soms erg jong uit voor hun leeftijd en hebben een fijn gezicht, soms een bolvormig voorhoofd en een wat krakerige stem. Dit alles is het meest duidelijk te zien bij jonge kinderen met een uitgesproken tekort aan groeihormoon. Bovendien kan er bij jonge kinderen (voornamelijk bij zuigelingen) een tekort aan bloedsuiker ontstaan. Dit geeft onder meer een risico op schade aan de hersenen.

Sommige kinderen hebben maar een klein tekort aan groeihormoon en dan zijn deze kenmerken minder duidelijk aanwezig.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een tekort aan groeihormoon bij kinderen. Bij kinderen gaat het meestal om een slechte werking van de hypofyse of de hypothalamus, of allebei. Soms maakt het lichaam wel voldoende groeihormoon aan, maar kan het lichaam dit hormoon niet of niet goed gebruiken. De arts test of er ook andere problemen zijn met de hypofyse.

Soms wordt helemaal geen oorzaak gevonden voor het hormoontekort. In dat geval wordt gesproken van idiopathische (van onbekende oorzaak) groeihormoondeficiëntie.