Groeihormoondeficiëntie bij volwassenen

Groeihormoondeficiëntie kan ook op volwassen leeftijd ontstaan. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Er komen verschillende klachten voor, zoals vermoeidheid, een slap gevoel en concentratieproblemen.


Onbegrepen klachten

IS_126.JPGGroeihormoondeficiëntie kan ook op volwassen leeftijd ontstaan. Bij volwassenen met groeihormoondeficiëntie kan het jaren duren voordat een juiste diagnose wordt gesteld. Iemand voelt zich niet goed, maar kan niet precies duiden waar dat aan ligt.

Welke klachten komen voor?

  • Veel volwassenen met een tekort aan groeihormoon voelen zich erg vermoeid. Vermoeidheid kan weer tot andere klachten leiden: omdat mensen bijvoorbeeld minder ondernemen kunnen ze sociaal geïsoleerd raken.
  • De spiermassa neemt af. Veel mensen voelen zich hierdoor slapper en sneller moe. Ook melden mensen dat ze hun spieren minder goed onder controle hebben en onhandig worden. Door het lichaam circuleert te weinig vocht. Dit kan allerlei klachten geven, zoals een dunne, kwetsbare huid en een wat droog en ouwelijk uiterlijk.Veel voorkomende klachten zijn concentratieproblemen en een slechter geheugen. Dit komt doordat de stofwisseling in de hersenen verstoord is. Deze klachten kunnen in het dagelijks leven problemen geven. Veel activiteiten kosten meer moeite en meer tijd.
  • Mensen met een tekort aan groeihormoon hebben vaak een verhoogd cholesterolgehalte – waarschijnlijk omdat de stofwisseling verstoord raakt. Dit kan het risico op slagaderverkalking en daarmee op hart- en vaatziekten verhogen.
  • In de buikholte neemt de hoeveelheid vet toe. Dit betekent niet per se dat u dikker wordt. Toch is het een vervelende klacht, omdat buikvet een negatief effect heeft op de gezondheid. Waarschijnlijk speelt buikvet een rol bij het ontstaan van slagaderverkalking.
  • De botdichtheid neemt af. Uiteindelijk kan dit tot botontkalking (osteoporose) leiden.

Moeilijke periode

Artsen hebben niet altijd gelijk door dat het om groeihormoondeficiëntie gaat. Gemiddeld duurt het vijf tot tien jaar vóór de juiste diagnose wordt gesteld en vóór er met een behandeling kan worden gestart. Soms duurt deze periode wel twintig jaar.

Voor mensen betekent dit dat zij jaren in onzekerheid doorbrengen. Het is onduidelijk wat er met hen aan de hand is, wat de oorzaak van hun klachten is en wat er aan de klachten kan worden gedaan.

Velen ervaren de periode vóór de diagnose als een moeilijke en zware periode. Allereerst komt dit natuurlijk door de klachten waar de aandoening mee gepaard gaat. De klachten zijn vaak duidelijk aanwezig. Na verloop van tijd worden de klachten erger en kunnen ze het dagelijks leven geheel gaan overschaduwen.

Nieuwe klachten

Omdat de klachten zoveel hinder geven, kunnen ze weer tot nieuwe klachten leiden. Meestal gaat het dan om problemen op sociaal en psychisch gebied: psychosociale klachten. Een paar voorbeelden:

  • Mensen met groeihormoondeficiëntie kunnen zich erg vermoeid voelen. Deze vermoeidheid houdt steeds aan, een avondje vroeg naar bed helpt niet. Zaken die vroeger een fluitje van een cent waren, kosten ineens ontzettend veel energie. Dit kan leiden tot problemen op het werk, ook al omdat vermoeidheid vaak leidt tot concentratieproblemen. Soms wordt het onmogelijk een baan uit te oefenen en volgt ontslag – al dan niet vrijwillig. Omdat er geen officiële diagnose is, bestaat er ook geen recht op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. De vermoeidheid leidt dan dus niet alleen tot het verlies van uw baan maar ook van uw inkomen.
  • Ook seksuele problemen komen voor. Dit uit zich bijvoorbeeld in het minder zin hebben in seks. Dit kan leiden tot spanningen met de partner. Soms ontstaan er relatieproblemen.
  • Er zijn ook mensen met groeihormoondeficiëntie die te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen. Dat komt omdat de aansturing van de eierstokken is verstoord. Ongewilde kinderloosheid is een zware dobber. Het kan leiden tot veel verdriet en ook tot spanningen in de relatie. Toch zijn er soms wel oplossingen. Er zijn verschillende technieken als IVF en ICSI die u de mogelijkheid bieden om toch vader of moeder te kunnen worden. Hiervoor komt u onder behandeling van een deskundige op het gebied van vruchtbaarheid.
  • Ook stemmingswisselingen komen voor. Omdat niet duidelijk is waar deze vandaan komen, kan dit leiden tot onzekerheid bij degene met groeihormoondeficiëntie en tot onbegrip bij de mensen in de naaste omgeving.