Osteoporose
Botontkalking
Een van de klachten bij groeihormoondeficiëntie is botontkalking. Een ander woord voor botontkalking is osteoporose. De botten zijn minder sterk geworden en de kans op botbreuken is sterk verhoogd.
Door behandeling kan de 'ontkalking' tot staan worden gebracht. Vaak is daarnaast behandeling van de osteoporose nodig: de botten zijn immers zwakker dan vroeger. Door de behandeling kan de botsterkte weer iets toenemen. Uw arts kan u medicijnen voorschrijven, maar daarnaast is het belangrijk dat u voldoende beweegt en voldoende zuivel (calcium) inneemt.
Wat kunt u zelf doen?
- Blijf bewegen. Bewegen stimuleert de botopbouw. Bovendien blijven de gewrichten soepel, houdt u uw spieren sterk en zorgt u ervoor dat uw conditie op peil blijft.
- Gebruik voldoende zuivel. Zuivelproducten bevatten calcium. Calcium is een belangrijk bestanddeel voor de botopbouw. Het advies is om 1000 – 1200 mg calcium per dag te gebruiken. Dit komt neer op vier zuivelconsumpties per dag. Als u deze hoeveelheid niet haalt, kunt u als aanvulling op uw voeding supplementen met calcium gebruiken.
- Zorg voor vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium te kunnen opnemen. Vitamine D krijgt u binnen via vette vis, zoals sardines, haring, makreel en zalm. Vitamine D wordt ook in de huid gevormd onder invloed van zonlicht. Zorg dus dat u geregeld buiten komt en dat de zon op (delen van) de blote huid kan schijnen. Gebruik in de wintermaanden extra vitamine D (10-20 microgram per dag). Sommige bevolkingsgroepen (zoals ouderen en mensen met osteoporose) krijgen een extra hoge dosis vitamine D voorgeschreven.
- Stop met roken. Roken versnelt de afname van de botdichtheid bij mensen met osteoporose. Vandaar dat mensen met osteoporose het advies krijgen om met roken te stoppen. Door te stoppen met roken verbetert uw algehele conditie.
- Drink niet te veel alcohol. Veel alcohol is slecht voor de botten. Bovendien heeft alcohol invloed op de stabiliteit: u staat minder stabiel waardoor de kans op vallen toeneemt. Daarnaast kan alcohol de gezondheid schaden en heeft het een verslavende werking. Het Voedingscentrum raadt aan om per dag niet meer dan een glas (vrouwen) of twee glazen (mannen) alcohol te gebruiken en ten minste twee dagen per week geen alcohol te drinken.
- Zorg voor een goede houding. Een goede houding zorgt ervoor dat u uw spieren en gewrichten zo goed mogelijk gebruikt. Zo is de kans kleiner dat u een verkeerde beweging maakt of de gewrichten te zwaar belast. Hiermee verkleint de kans op botbreuken.
- Zorg voor een veilige situatie. Hoe kleiner de kans is dat u valt, hoe kleiner de kans op botbreuken is. Houd hier rekening mee bij de inrichting van het huis en ga voorzichtig om met medicijnen die suf maken. Een oefentherapeut kan u eventueel helpen om uw balans te verbeteren.
Van wie krijgt u hulp?
De (huis)arts is waarschijnlijk degene bij wie u als eerste met uw klachten komt. Gewoonlijk behandelt en begeleidt de huisarts mensen met osteoporose zelf. Als de osteoporose echter een direct gevolg is van de hypofyse-aandoening, zal de endocrinoloog deze meestal behandelen en begeleiden.
De Osteoporose Vereniging is er voor mensen met osteoporose, hun naasten en andere belangstellenden. De twee belangrijkste activiteiten zijn voorlichting en lotgenotencontact. Voor meer informatie kunt u bellen met de telefonische hulplijn (070 - 820 06 11, ma – do, 09.00 - 13.00 uur) of kunt u kijken op de website (www.osteoporosevereniging.nl).
Zorgboek Osteoporose
Meer informatie over osteoporose vindt u in het Zorgboek Osteoporose. U kunt dit boek kopen bij de apotheek of via www.stichtingseptember.nl.