Professionele hulp
Als u er zelf niet uitkomt
Soms lukt het niet om het slechte bericht te verwerken. Negatieve gevoelens en gedachten blijven dan de overhand hebben. Het lukt u niet om een nieuw evenwicht te vinden, zodat u weer met plezier kunt leven.
Het is aan te raden in zo'n geval professionele hulp te vragen. Voor de meeste mensen is dat niet zo makkelijk. Terwijl ze voor hun lichamelijke klachten wel hulp zoeken, doen ze dat voor psychosociale klachten liever niet: 'Ik ben toch niet gek?'.
Als u een chronische ziekte heeft, kunt u echter psychosociale problemen krijgen. Dat is geen uitzondering. Als u daar niet uitkomt, is het geen schande om hulp te zoeken bij een deskundige. Het is eerder een teken van zelfstandigheid, omdat u zelf actie onderneemt om te zorgen dat u uit de problemen komt. Als u op tijd hulp zoekt, kunt u veel ellende voorkómen!
Lichamelijke oorzaak
Bij groeihormoondeficiëntie is het helemaal belangrijk dat u hulp zoekt: de oorzaak kan ook lichamelijk zijn. Sommige hormoonstoornissen gaan gepaard met klachten als depressieve en labiele gevoelens.
Het is mogelijk dat uw aandoening ernstiger wordt. De hypofyse valt bijvoorbeeld verder uit, waardoor u met een nieuw hormoontekort te maken krijgt.
Het is ook mogelijk dat uw medicijnen opnieuw 'ingesteld' moeten worden. Blijkbaar voldoet de dosis niet meer, en moet u meer of minder medicijnen gaan gebruiken. Uw arts kan een andere dosis voorschrijven.
Stel het zoeken van hulp daarom niet uit: hoe eerder u hulp krijgt, hoe eerder uw klachten zullen verdwijnen!
Hulp
Als uw psychische problemen een lichamelijke oorzaak hebben, zal de medisch specialist u behandelen. Meestal verdwijnen de problemen na behandeling.
Als u na behandeling nog steeds niet lekker in uw vel zit, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Hij of zij kan u zelf helpen of doorverwijzen naar een maatschappelijk werker of een psycholoog. Vraag om iemand die ervaring heeft met mensen met een chronische ziekte.
Ook is het mogelijk om via de huisarts een verwijzing te krijgen naar een revalidatiecentrum voor mensen met hersenbeschadiging. In dit soort centra kunnen de hulpverleners u op structurele wijze helpen bij het leven met uw handicap. In veel situaties levert revalidatie meer op dan een reeks gesprekken met een psycholoog. Bovendien is er bij revalidatie ook aandacht voor de partner.
Ook voor naasten
Partners kunnen te maken krijgen met gevoelens van teleurstelling: hun relatie en hun toekomst ontwikkelt zich anders dan zij hadden verwacht. Dit kan effect op de relatie hebben.
Hulp
Veel van de informatie in dit hoofdstuk is ook geschikt voor naasten. Net als mensen met groeihormoondeficiëntie kunnen naasten voor steun terecht bij professionele hulpverleners, bijvoorbeeld: de huisarts, het algemeen maatschappelijk werk, MEE Nederland of een psycholoog.