Uw collega's inlichten

Er zijn goede redenen om uw collega's te vertellen dat u een groeihormoondeficiëntie heeft en wat dit precies betekent.

Ongewenste reacties voorkómen

Uw_collegas_inlichten_IQ_1763818Uw collega's zullen waarschijnlijk merken dat er iets aan de hand is. U moet bijvoorbeeld dagelijks medicijnen innemen (of inspuiten) of regelmatig verzuimen vanwege uw klachten en de behandeling. U kunt hier uiteenlopende reacties op krijgen.

Onbegrip

Het kan zijn dat uw collega's geen begrip hebben voor uw klachten, omdat ze nog nooit van groeihormoondeficiëntie hebben gehoord. Zij denken dat het wel meevalt. U komt immers wel naar het werk. Dat kan erg vervelend zijn. U kunt bijvoorbeeld opeens merken dat anderen u zien als een 'aansteller' of zelfs een bedrieger'.

Door onbegrip kunnen er spanningen ontstaan met uw collega's. Misschien moeten ze plotseling taken van u overnemen omdat u door uw klachten uitvalt. Of misschien merken ze dat u ongeconcentreerd bent, waardoor u meer fouten maakt dan anders.

Het is logisch dat ze dit vervelend vinden, vooral als ze niet begrijpen wat er precies aan de hand is. Terwijl er niets aan u te zien is, kunt u opeens niet meer werken.

Schrik

Schrik is ook een reactie die kan voorkomen. Anderen weten dat u klachten heeft, maar begrijpen niet precies wat de oorzaak is. Dit kan beangstigend zijn.

Bezorgdheid

Wanneer uw collega's begrijpen dat u een ernstige aandoening heeft, kunnen ze juist heel bezorgd reageren. Ze moedigen u misschien aan om zoveel mogelijk te rusten en willen u werk uit handen nemen. Dit gebeurt met goede bedoelingen, maar kan averechts werken.

Het is dus aan te raden uw collega's duidelijk te vertellen wat u precies heeft, omdat er anders misverstanden kunnen ontstaan.

Informeer uw collega's

U kunt zelf veel doen om ongewenste reacties te voorkómen. Zorg er in elk geval voor dat uw collega's weten wat er aan de hand is. Eventueel kunt u hun de informatie die u hier vindt laten lezen of het Informatieboekje over groeihormoonbehandeling bij kinderen en volwassenen van de Nederlandse Vereniging voor Groeihormoondeficiëntie en Groeihormoonbehandeling (zie www.nvgg.nl).

Zie de app Groeihormoondeficiëntie en werk

Met de app Groeihormoondeficiëntie en werk brengt u uw werkgever en collega's snel en eenvoudig op de hoogte. Deze app bevat informatie over groeihormoondeficiëntie en de mogelijke gevolgen op de werkvloer. Gratis verkrijgbaar in Google Play (Android-apps). De informatie is ook beschikbaar op deze website.

Vertel ze over de klachten die bij een groeihormoondeficiëntie horen en leg uit hoe u hiermee omgaat. Maak duidelijk dat u niets aan de klachten kunt doen: ze zijn een gegeven, waarmee u zo goed mogelijk probeert om te gaan. Leg ook uit wat u doet om ervoor te zorgen dat uw werk zo min mogelijk onder uw klachten te lijden heeft.

Op deze manier kweekt u meer begrip bij uw collega's. Er zullen dan minder snel irritaties ontstaan en zij zullen eerder bereid zijn taken van u over te nemen.

"Ik heb het 'geluk' dat mijn leidinggevende reuma heeft. Zij weet dus precies wat het betekent om af en toe tegen je zin, zonder dat je er iets aan kunt doen, uit te vallen. Als zij ziet dat mijn klachten problemen opleveren, zit ze er meteen boven op."

Welke hulp kunnen collega's bieden?

Begrip

Mensen met een groeihormoontekort geven zelf aan dat begrip en acceptatie van hun collega's op de eerste plaats staat, verder zijn ze geholpen met:

  • "praktische steun op de werkvloer"
  • "noodhulp bij een Addisoncrisis, dus weten wat er moet gebeuren en waar de instructies liggen"