Problemen oplossen

Veroorzaakt uw groeihormoontekort toch te veel problemen op het werk? Meestal is er wel een oplossing te vinden.

Wat is de oorzaak?

Het_sollicitatiegesprek_IQimages-0014195616Bij problemen op het werk, moet u eerst nagaan wat de oorzaak is. Vaak kunt u dit samen met uw bedrijfsarts en hulpverlener(s) achterhalen. Is er iets mis met de behandeling en uw medicijngebruik, uw leefstijl of veroorzaakt de werkplek de problemen? Wanneer u antwoord op deze vraag heeft, kunt u op zoek gaan naar de oplossing.

Tip

Neem zelf het initiatief om problemen op te lossen en ga na wat mogelijke aanpassingen zijn. Als ervaringsdeskundige weet u het beste wat wel en wat niet werkt.

U kunt hierbij gebruikmaken van www.uwwerkscan.nl. Deze scan geeft u binnen 10 minuten meer inzicht in uw werkvermogen plus adviezen om uw werksituatie te verbeteren. Deze scan helpt u om een goed evenwicht te houden tussen uw inzet en belastbaarheid, zodat u met meer plezier aan het werk blijft.

Uw werk aanpassen

Het kan zijn dat u door uw klachten uw oude werk niet meer - volledig - kunt blijven doen. Dit betekent niet automatisch dat u uw baan moet opgeven of dat u arbeidsongeschikt wordt verklaard. Vaak zijn er aanpassingen van uw werk mogelijk, waardoor u toch kunt blijven werken. Uw werkgever is verplicht actief aan deze aanpassingen mee te werken.

Andere taken

De werkgever moet zorgen voor aangepast werk als u het oude werk niet meer kunt doen. Misschien kunt u door uw klachten niet meer al uw werkzaamheden doen, maar nog wel een gedeelte ervan. Bepaalde taken kunnen dan door collega's worden overgenomen of misschien helemaal vervallen.

Probeer in overleg met uw leidinggevende en de bedrijfsarts tot wederzijdse aanpassingen te komen. Dit heet ook wel job carving: het op maat snijden van taken en functies binnen een organisatie.

Aangepaste werkplek

In de Arbowet staan allerlei maatregelen die genomen moeten worden om werknemers veilige, gezonde werkomstandigheden te geven.

Het kan nodig zijn dat uw werkplek wordt aangepast. Een optimaal ingerichte werkplek kan ervoor zorgen dat u weer in staat bent uw werk te doen. Bij aanpassingen kunt u denken aan een andere bureaustoel, maar ook aan andere verlichting of een goed geventileerde, rustige werkruimte. Waarschijnlijk kunt u zich beter concentreren op een rustige, prikkelarme werkplek.

Aanpassingen die persoonsgebonden zijn moet u zelf aanvragen bij het UWV, bijvoorbeeld als u een speciaal beeldscherm nodig heeft. Het gaat hierbij om aanpassingen die u mee kunt nemen naar een andere werkplek.

Meer informatie hierover leest u op www.uwv.nl. U hoeft geen arbeidsongeschiktheidsverklaring te hebben om hiervan gebruik te maken.

Een andere baan bij uw huidige werkgever

Een andere mogelijkheid is dat u bij uw huidige werkgever een andere baan gaat doen. Dit gebeurt meestal in overleg met de bedrijfsarts die uw werkgever ondersteunt bij de ziekteverzuimbegeleiding en de arbeidsre-integratie (arbeidsre-integratie wil zeggen: weer aan het werk gaan, uitgaand van uw mogelijkheden). De bedrijfsarts kan bepalen tot welke werkzaamheden u nog wel in staat bent.

"Mijn baas heeft me laten omscholen voor een administratieve functie, gewoon op kantoor. Als verkoper trok ik het gewoon niet meer. Altijd maar onderweg, van hot naar her, was fysiek te zwaar en leverde ook veel stress op. Deze functie gaat me beter af. Het zijn geregelde tijden, geregelde werkzaamheden. De spanning is er wel een beetje af, maar voor mij kan dat geen kwaad."

Andere werktijden

Misschien kunt u uw werktijden of rooster aanpassen, wanneer u veel last heeft van vermoeidheid en concentratieproblemen. Misschien heeft u baat bij langere pauzes of bij thuiswerken. Probeer samen met uw leidinggevende te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Ga eerst voor uzelf na wat de beste oplossingen zijn en bespreek deze met de leidinggevende.

Tips

Volgens mensen met een hormoontekort kunt u zelf bepaalde klachten, zoals vermoeidheid, verminderen:

  • "Probeer uw conditie op peil te houden en zoveel mogelijk zelf te doen."
  • "Beweeg iedere dag minimaal een half uur aaneengesloten en probeer twee keer per week een uurtje te zwemmen, fietsen, wandelen enzovoort. Zorg daarnaast voor voldoende (nacht)rust en ontspanning."
  • "Probeer stress te verminderen door een goede balans te vinden tussen dingen die 'moeten' en dingen die u graag doet."
  • "Overleg met uw arts wanneer u veel last heeft van uw klachten. Misschien bent u geholpen bij andere medicatie (met minder bijwerkingen)."

Steun

Wanneer u er samen met uw werkgever niet uitkomt, is er professionele hulp, zoals de bedrijfsarts.

Bedrijfsarts

De meeste bedrijven werken samen met een bedrijfsarts, die doorgaans in dienst is bij een Arbodienst. De bedrijfsarts begeleidt zieke werknemers. Als u door uw groeihormoondeficiëntie problemen heeft op het werk - of problemen dreigt te krijgen -, kan het advies van een bedrijfsarts zinvol zijn. De inzet van dat advies is om uw werk zo te organiseren, dat u uw werk goed kunt doen. Een iets ander takenpakket, hulp bij bepaalde zaken, misschien andere werktijden - er zijn allerlei mogelijkheden.

Job coach

Op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen kunt u in aanmerking komen voor begeleiding door een 'job coach', iemand die u helpt bij allerlei zaken rondom het werk. Zie de Kwaliteitsgids van www.blikopwerk.nl voor een goede coach in uw regio.

Hoe vindt u professionele hulp?

Er zijn gespecialiseerde dienstverleners (zoals job coaches) die u kunnen helpen bij het behouden of vinden van werk. Deze kunt u zoeken via de Kwaliteitsgids van Blik op Werk.

Alle dienstverleners in deze gids hebben het Keurmerk van Blik op Werk. Dit keurmerk staat borg voor de basiskwaliteiten en de betrouwbaarheid van ondersteuning bij het vinden en behouden van werk. Ook inkopers als het UWV, werkgevers en gemeenten gebruiken deze gids.

In de gids kunt u zien welke diensten ieder bedrijf biedt. Ook kunt u inzien welke resultaten het bedrijf heeft geboekt en hoe de ervaringen van eerdere gebruikers zijn. U kunt zoeken bij u in de buurt en bepaalt dus zelf met wie u in zee gaat.

Tips

Maak gebruik van alle beschikbare kennis en adviezen. Laat u informeren door onafhankelijke instanties en schakel deskundigen in, bijvoorbeeld via de ondernemingsraad (OR), een vakbond, rechtsbijstand of een organisatie voor mensen met een aandoening of beperking, zoals Ieder(in) en MEE.

Blijf op de hoogte van de huidige wetgeving. Regelingen rondom werken met een chronische ziekte veranderen regelmatig, dus zorg voor actuele informatie.

Gesprekken voeren

Hier volgen tips die nuttig kunnen zijn voor het voeren van gesprekken.

  • Zorg altijd voor voldoende persoonlijke gegevens en informatie: schriftelijke gegevens van uw arts, uitslagen van onderzoeken, brochures, relevante artikelen over uw aandoening, uw eigen aantekeningen, logboek enzovoort.
  • Wees zo volledig mogelijk. Vertel niet alleen wat u allemaal kunt op een goede dag, maar ook wat u wel en niet kunt op een slechte dag.
  • Oefen gesprekken met uw werkgever en/of bedrijfsarts van tevoren. Zo zorgt u ervoor dat u de informatie over uw klachten en de gevolgen voor uw functioneren paraat heeft. Ook leert u zo beter hoe u om kunt gaan met het beantwoorden van kritische vragen.
  • Schrijf al uw vragen van te voren op en neem iemand mee naar het gesprek. Vertel diegene wat u allemaal wilt bespreken.
  • Maak een kort verslag van het gesprek. Leg in ieder geval de afspraken vast en de reden voor die afspraken. Geef uw gesprekspartner een kopie van uw verslag.