Solliciteren
Verlies van werk
Uw aandoening mag geen reden zijn voor ontslag. Wel zijn er situaties waarin u meer risico loopt, bijvoorbeeld bij een tijdelijk contract of een reorganisatie. Een nieuwe baan vinden kan lastig zijn, zeker als u op leeftijd bent.
Arbeidsongeschiktheid heeft veel gevolgen
Sommige mensen raken arbeidsongeschikt door ernstige klachten of zware behandelingen. Arbeidsongeschiktheid is meestal niet te voorkomen. U kunt proberen toch actief te blijven in het maatschappelijk leven, bijvoorbeeld voor een paar uur per week of als vrijwilliger. Arbeidsongeschiktheid heeft namelijk veel gevolgen: u verliest sociale contacten, uw dagbesteding verandert en u kunt zich nutteloos gaan voelen. Er is dus veel aan gelegen om actief te blijven.
"Ik miste de mensen. Al die kleine dagelijkse contacten met mijn collega's, de vergaderingen, de gezamenlijke lunch... Eigenlijk ben je de hele dag door met andere mensen bezig. Dat viel weg. Ik voelde me echt eenzaam..."
U wilt gaan werken
Als u wilt gaan werken, gaat u vroeg of laat solliciteren. Uw ziektegeschiedenis kan dan ter sprake komen, bijvoorbeeld bij het sollicitatiegesprek. Het bespreken van uw gezondheid is gebonden aan bepaalde regels. Deze zijn vastgelegd in een wet: de Wet op de medische keuring.
Wel of niet vertellen over uw kanker?
Of u over uw kanker vertelt hangt af van uw situatie, bijvoorbeeld:
- U bent klaar met de behandeling, maar heeft nog last van lichamelijke klachten.
- U heeft weinig klachten, maar zit tussen twee behandelingen in.
U hoeft alleen te vertellen dat u kanker heeft (gehad) als u problemen op de werkvloer verwacht. Uw medische achtergrond heeft op zichzelf niets te maken met hoe geschikt u bent voor een bepaalde baan. Het gaat om uw opleiding, uw kennis, uw instelling, uw ervaring enzovoort. Houd dit altijd voor ogen!
Wet op de medische keuring
Het uitgangspunt van de Wet op de medische keuring is dat uw gezondheid bij een sollicitatie niet mag worden besproken, tenzij uw gezondheid direct te maken heeft met de baan waarnaar u solliciteert.
Maar: u bent wél verplicht te vertellen over zaken die van belang zijn voor het werk zelf. Als u weet dat u op korte termijn zult verzuimen voor een behandeling, bent u verplicht dit te melden.
Het kan trouwens goed zijn om wel eerder over uw kanker te vertellen. Voor werkgevers die mensen met een aandoening of handicap aannemen, gelden namelijk bepaalde (financiële) voordelen: korting op bepaalde premies, subsidies voor aanpassingen op uw werkplek en speciale regelingen, zoals een proefplaatsing of loondispensatie.
Wanneer u echter weinig last heeft van late gevolgen, hoeft u niet te vermelden dat u ex-kankerpatiënt bent. U verwacht immers geen problemen op de werkvloer.
Als uw kanker toch ter sprake komt
Sollicitatietips
Wat kunt u doen als uw gezondheid toch ter sprake komt? Hieronder vindt u enkele adviezen. Bekijk ze kritisch: het zijn algemene adviezen en voor u kan een situatie anders liggen.
- Geef alleen informatie die voor de baan van belang is. Vertel bijvoorbeeld niet dat een volledige werkdag voor u te zwaar is als het toch om halve werkdagen gaat.
- Als u op het moment van solliciteren arbeidsongeschikt bent, is een positief verhaal ook van belang. Vertel dat u vanwege uw gezondheid een tijd arbeidsongeschikt bent geweest, maar nu weer kunt en wilt gaan werken. Benadruk uw motivatie.
- Zorg voor goede referenties. Vraag uw vorige werkgevers - met wie u goed heeft gewerkt - of zij gebeld mogen worden. Zij kunnen vertellen wat voor werknemer u bent en zo de koudwatervrees bij een nieuwe werkgever wegnemen.
- Neem korte schriftelijke informatie mee over uw vorm van kanker of verwijs naar een website, bijvoorbeeld de patiëntenvereniging (www.hematon.nl).
Meer informatie
Meer informatie over solliciteren met een chronische aandoening of handicap vindt u in de brochures van het UWV: Weer aan het werk met een ziekte of handicap en Een extra reden om mij aan te nemen.