De apotheek
Informatie over medicijnen
Een hoofdtaak van de apotheker is natuurlijk de uitgifte van medicijnen. Het is de verantwoordelijkheid van de apotheker dat u de juiste medicijnen krijgt, in de juiste dosering en in de juiste vorm.
Informatie
De eerste keer dat u een bepaald medicijn komt halen (eerste uitgifte), krijgt u informatie over deze medicijnen. Het kan natuurlijk zijn dat u later nog (nieuwe) vragen heeft: uiteraard kunt u ook dan bij de apotheek terecht. Vragen die u kunt hebben:
- Hoe werkt een bepaald medicijn?
- Welk effect mag ik ervan verwachten?
- Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?
- Waar moet ik op letten om bijwerkingen snel op te merken?
- Is er tegen eventuele bijwerkingen iets te doen?
- Hoe kan ik het medicijn het beste innemen?
- Op welke tijdstippen kan ik het medicijn het beste innemen?
- Hoe lang kan ik het medicijn gebruiken?
- Kan het medicijn in combinatie met andere medicijnen (nadelige) gevolgen hebben?
Misverstanden
Bij de uitgifte van medicijnen ontstaan soms misverstanden. Bijvoorbeeld: uw arts heeft een bepaald merk voorgeschreven en de apotheker geeft u een ander merk. Of: u krijgt opeens een ander merk van een middel dat u al gebruikte.
Dit komt door het beleid van de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars bepalen welk merk van een geneesmiddel de apotheek aflevert. Bijvoorbeeld: er zijn verschillende merken die de werkzame stof citalopram bevatten. De apotheek geeft u in dat geval het merk dat de zorgverzekeraar heeft opgedragen om af te leveren, ook als uw arts een ander merk heeft voorgeschreven.
Dat kan vaak prima omdat het immers om dezelfde werkzame stof gaat. Het andere merk bevat altijd dezelfde werkzame stof in dezelfde hoeveelheid, maar het is afkomstig uit een andere fabriek. Daarnaast kan de kleur en vorm van het tablet anders zijn.
Toch leidt dit tot wel eens discussies aan de balie: uw arts heeft immers een ander merk voorgeschreven. Het is dan goed om te weten waarom de apotheker een ander merk uitgeeft. Als u toch met vragen blijft zitten, kunt u vragen of de apotheker met uw arts wil overleggen.
Als het andere merk niet goed bij u werkt, is het soms mogelijk dat uw arts een recept maakt met de aantekening 'medische noodzaak'. U kunt uw oude merk dan toch krijgen, soms tegen een extra vergoeding.
Medicijnen afhalen
Het recept kan de arts direct naar de apotheek sturen. Uw medicijnen liggen dan klaar als u ze na een afgesproken tijdstip komt halen. Bij herhalingsrecepten kunt u een vaste afspraak maken over wanneer u de medicijnen komt halen. Soms kunt u een speciale enveloppe krijgen waarmee u het recept kunt posten. Ook dan legt de apotheker uw medicijnen vast klaar. Tegenwoordig is er steeds meer de mogelijkheid om via internet zaken met uw apotheek te regelen, bijvoorbeeld uw medicijnen te bestellen.
Medicijnen thuis laten bezorgen
Als u slecht ter been bent of een grote hoeveelheid nodig heeft, kan de apotheek in veel gevallen uw medicijnen thuisbezorgen. Ook hulpmiddelen zoals incontinentiemateriaal kunnen vaak worden thuisbezorgd.
Medicijnen innemen
Als u problemen heeft met het innemen van uw medicijnen, kunt u dit uw apotheker vertellen. Soms is het mogelijk de medicijnen op maat te leveren of maken, bijvoorbeeld een drankje in plaats van pillen. Ook weet men in de apotheek wat de beste manier is van innemen. Heel veel mensen slikken namelijk verkeerd, waardoor het lijkt alsof de tablet in de keel blijft hangen. Een slikinstructie is ook terug te vinden op www.apotheek.nl: u vindt daar filmpjes.
Als u moeite heeft met het slikken van tabletten, breek deze dan niet door midden en probeer ze niet fijn te maken. De werking van een geneesmiddel kan hierdoor beïnvloed worden. Waarschuw uw apotheker als u problemen heeft met het innemen van medicijnen. De apotheker kan u vertellen of de tabletten gebroken of vermalen mogen worden of dat er een andere oplossing is.
Voorlichting
Naast informatie en advies over medicijnen, heeft de apotheek ook voorlichtingsmateriaal. Folders over de invloed van bepaalde medicijnen op het reactievermogen bijvoorbeeld. Soms organiseert de apotheek voorlichtingsbijeenkomsten over bepaalde aandoeningen.
Andere artikelen
Bij de apotheek kunt u niet alleen medicijnen krijgen. U vindt er ook andere artikelen die nuttig kunnen zijn. Bijvoorbeeld: een internationaal medicatieoverzicht, wond‑ en verbandmiddelen, 'braces', incontinentiemateriaal, vitaminepreparaten en vloeibare voeding.