Rituximab
Bindt zich aan afweercellen
Het middel rituximab grijpt in op het afweersysteem. Rituximab bindt zich aan de B-cellen van het afweersysteem, waardoor deze cellen doodgaan. Zo voorkomt rituximab de aanmaak van antistoffen tegen de bloedplaatjes.
Biologicals
Rituximab behoort tot een groep medicijnen die bekend staan onder de naam ‘monoklonale antilichamen’ of ‘biologicals’. Behandeling met dit soort medicijnen heet ook wel ‘immunotherapie’.
Biologicals worden gemaakt met behulp van biotechnologische methoden. Deze medicijnen kunnen de lichaamseigen stoffen nabootsen of beïnvloeden. Zo onderdrukken ze het afweersysteeem. Bij veel chronische ontstekingsziekten, vooral bij reumatische aandoeningen, leiden biologicals tot zeer goede resultaten.
Overzicht
- rituximab (MabThera)*
* Rituximab is niet geregistreerd voor gebruik bij de behandeling van ITP, maar wordt in de praktijk hiervoor wel gebruikt.
Bijzonderheden
- U krijgt rituximab toegediend via een infuus. Dit gebeurt in het ziekenhuis.
- Het is nog onduidelijk op welk moment en in welke hoeveelheid rituximab moet worden toegediend voor het beste resultaat. Bij de huidige behandelingen is er op korte termijn wel resultaat, maar keert de ziekte daarna vaak weer terug. Voorlopig heeft het middel een onduidelijke plaats in de behandeling.
Bijwerkingen
- Diarree en misselijkheid.
- Rituximab onderdrukt het natuurlijke afweersysteem. Daardoor bent u gevoeliger voor infecties, met name voor luchtweg-, urineweg- en wondinfecties.
- Als reactie op het infuus kunt u te maken krijgen met koorts, rillingen en bevingen.
Omgaan met bijwerkingen
- Waarschijnlijk zal uw arts u voor, tijdens en tot enkele maanden na de behandeling controleren op infecties. Neem zelf direct contact op met uw arts als u vermoedt dat u een infectie heeft – dit kan onder meer het geval zijn als u koorts heeft.