Problemen voorkomen

Zelf kunt u het een ander doen om problemen te voorkomen. Schakel zo nodig professionele hulp in.

Samen praten

Problemen_voorkomen_IS_000005345747XSmallPraat zo nu en dan met elkaar over de ITP. Dit kan helpen om problemen te voorkómen. Vooral in het begin, als u allebei nog moet wennen, kan praten veel schelen.

Het kan bijvoorbeeld prettig zijn om te weten dat u beiden af en toe onzeker bent over de aandoening, of dat u zich allebei wel eens zorgen maakt over de toekomst. Dat neemt de onzekerheid niet weg, maar u hoeft er dan tenminste niet alleen mee rond te lopen. Bovendien kunt u met elkaar bepaalde oplossingen vinden, zodat de onzekerheid verdwijnt.

“In het begin zaten we met zoveel vragen. Dan zaten we echt zo tegen elkaar van: maar kan dat nog wel, en dat, en hoe zit het met…? Iedere vraag riep weer tien andere vragen op. We hebben wel op internet zitten zoeken, maar dat levert toch niet veel op bij deze aandoening, het is zo onbekend. Daarom zijn we al onze vragen gaan opschrijven. Vervolgens hebben we een gesprek aangevraagd bij de verpleegkundige. Samen hebben we de hele lijst afgewerkt. Dat gesprek gaf zo veel duidelijkheid!”

Maak uw partner niet zwakker

Eerder schreven we al: uw partner steunen betekent niet dat u zijn of haar leven overneemt. Als u de ander alles uit handen neemt, maakt u hem afhankelijker. U verandert uw partner dan als het ware in een ‘patiënt’.

In plaats daarvan kunt u proberen uw partner juist zoveel mogelijk zelf te laten doen. Moedig de ander bijvoorbeeld aan de eigen problemen op te lossen, ook al is dat moeilijk. Uiteindelijk geldt toch: uw partner heeft ITP en zal zélf moeten leren om hiermee te leven. U kunt daarbij helpen en steunen, maar u kunt het niet vóór de ander doen.

Als u er zelf niet uitkomt: vraag hulp

Het hebben van een chronische aandoening vraagt veel van uw partner en uzelf. Het is dan ook goed voor te stellen dat u samen de problemen niet op kunt lossen. In dat geval is het aan te raden hulp te vragen. U kunt voor deze hulp onder meer terecht bij de huisarts, hematoloog, verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Ook een maatschappelijk werker kan dit soort hulp bieden. Zo nodig kan een van deze hulpverleners u doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut.

Alleen maar problemen?

Hierboven noemden we een paar problemen die tussen u en uw partner kunnen ontstaan. Laat u zich hierdoor niet afschrikken! In de praktijk blijkt dat mensen hun partner goed kunnen helpen en ondersteunen zónder dat ze daardoor minder plezier in hun eigen leven hebben - en zónder dat de relatie verslechtert.

Voor uw partner is uw steun waarschijnlijk heel welkom. Hij of zij zal dan het gevoel hebben er niet alleen voor te staan, en de vervelende dingen van ITP samen met u op te kunnen vangen. Ook voor u zelf kan het steunen van de ander prettig zijn: u hoeft dan niet machteloos toe te kijken.