ITP en seksualiteit
Is het veilig?
Veel mensen met ITP vragen zich af of het wel veilig is om seks te hebben. Ze zijn bang dat er tijdens het vrijen bloedingen kunnen ontstaan.
Voorzichtig
Het antwoord hierop luidt dat seks gewoon mogelijk is. Wel is het raadzaam om voorzichtig te doen, zeker in perioden dat het aantal bloedplaatjes erg laag is. Als u seksueel opgewonden bent, stroomt er veel bloed naar de geslachtsdelen. Als er een wondje ontstaat aan de geslachtsdelen, kan dat flink bloeden.
Verder geldt: hoe ruiger de seks, hoe groter het risico op een bloeding. Houd daarom rekening met de volgende zaken:
- Bij SM en anale seks is het risico op een bloeding groot.
- Ook bijten, krabben, knabbelen en zuigzoenen kunnen bloedingen veroorzaken.
- Een standje waarbij u in een comfortabele positie ligt levert minder risico op dan een standje waarbij dat niet het geval is.
- Controleer uw lichaam na het vrijen voor de zekerheid op wondjes en blauwe plekken.
Veilig
Vrij niet alleen voorzichtig maar ook veilig. Door de behandeling van ITP kunt u extra kwetsbaar zijn voor infecties en gemakkelijker een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) oplopen. Gebruik daarom altijd een condoom bij wisselende seksuele contacten, ook als u orale seks heeft. Meer informatie over veilig vrijen vindt u op de website www.soaaids.nl.
Soms: seksuele problemen
Sommige mensen blijven het griezelig vinden om te vrijen. Soms zijn het mensen met ITP die zich door hun angst geremd voelen, maar vaak is het ook de partner die het niet goed aandurft. Als de angst blijft overheersen tijdens het vrijen, kunnen er op den duur seksuele problemen ontstaan.
“De dokter had gezegd dat we het rustig aan moesten doen. Mijn vriendje durfde gelijk helemaal niks meer. Hij wilde me geen pijn doen, zei hij. We hebben toen een tijd helemaal geen seks meer gehad, alleen wat zoenen en zo. Ik baalde er wel van, maar ik durfde ook niet goed aan de dokter te vragen wat hij nu precies met ‘voorzichtig’ bedoelde. Uiteindelijk heb ik dat toch maar gedaan, met het schaamrood op mijn kaken. Gelukkig reageerde de dokter heel goed, dus ik heb geen vervelend gevoel aan dat gesprek overgehouden. Integendeel zelfs, want mijn vriendje en ik hebben weer veel pret in bed!”
Ook om andere redenen kunnen er seksuele problemen ontstaan. Hieronder noemen we enkele voorbeelden. In de regel is er zelden een duidelijk aanwijsbare oorzaak, maar spelen meerdere zaken een rol.
- Door de ITP kunt u zich erg vermoeid voelen. Daardoor staat uw hoofd misschien niet naar seks. Dat kan een reden zijn om minder vaak of helemaal niet meer te vrijen.
- Soms hebben mensen door hun chronische ziekte een negatief beeld van hun lichaam. Het lichaam is een bron van klachten en ze vinden het onbetrouwbaar. Als u eigenlijk een hekel aan uw lichaam heeft, dan heeft u waarschijnlijk ook moeite met vrijen.
- Mogelijk leidt de ziekte tot spanningen tussen u en uw partner. Het kan zijn dat u dan geen zin meer heeft om met uw partner te vrijen.
- De medicijnen kunnen tal van bijwerkingen hebben, zoals moeheid of misselijkheid. Hierdoor kan uw zin in seks afnemen.
- Sommige mensen schamen zich voor de blauwe plekken en puntbloedingen op hun lijf. Ook daardoor kunnen zij zich geremd voelen.
Om welke problemen kan het gaan?
Minder zin in seks
U kunt minder behoefte aan seks krijgen (libidoverlies). Dit kan zich op verschillende manieren uiten: u raakt minder snel opgewonden, mannen kunnen problemen krijgen met het stijf maken en houden van de penis en vrouwen kunnen last krijgen van een droge vagina.
Als u minder behoefte krijgt aan seks, is dat niet automatisch een probleem. Veel partners zullen er begrip voor hebben dat u tijdelijk minder behoefte heeft om te vrijen en misschien kunnen zij zich aanpassen. De verandering in behoefte geeft pas problemen als er grote verschillen ontstaan tussen partners onderling, dus als de een vaker wil vrijen dan de ander.
Uit elkaar groeien
Minder of geen seks betekent daarom niet alleen minder of niet meer vrijen, maar ook minder momenten van tederheid, intimiteit, enzovoort. De vertrouwdheid die er tussen u was kan dan ook afnemen. Het kan daardoor lijken alsof u en uw partner verder weg van elkaar komen te staan, dat u uit elkaar groeit.
Seksuele problemen kunnen veel oorzaken hebben
Als u seksuele problemen heeft, kunt u de neiging hebben dit aan uw ziekte te wijten. Seksuele problemen kunnen echter bij iedereen voorkomen. Het kan zijn dat uw seksuele klachten niets of slechts deels met de ziekte te maken hebben. Andere oorzaken kunnen zijn: een slechte relatie met uw partner, langdurige stress, problemen op het werk, moeheid, financiële zorgen, een andere ziekte, enzovoort.