Professionele hulpverlening

Als u er samen met uw partner niet uitkomt, zoek dan professionele hulp. Wacht hier niet te lang mee: hoe langer u wacht, hoe moeilijker het is problemen op te lossen.

Als u er met uw partner niet uitkomt: vraag professionele hulp

Professionele_hulpverlening_IS_000018498970_LargeHet kan zijn dat u er met uw partner niet goed uitkomt: er blijven problemen. Als dit zo is, kunt u professionele hulp vragen. U kunt onder meer terecht bij de huisarts of uw behandelend arts. Zij hebben ervaring met deze problemen en kunnen misschien een oorzaak vinden. Bovendien kunnen zij goed uitleggen welke seksuele activiteiten in uw situatie wel en niet veilig zijn. Eventueel kunnen ze u doorverwijzen naar een hulpverlener die gespecialiseerd is in problemen met seks: een seksuoloog.

Seksuoloog

Door te praten met een seksuoloog, wordt vaak al heel wat gewonnen. U hoeft zich bij deze hulp geen ‘zware gesprekken’ voor te stellen. Het probleem wordt bespreekbaar gemaakt, u en uw partner praten erover en beginnen te zoeken naar oplossingen.

Seksuologen werken in zelfstandige praktijken, bij een ziekenhuis, revalidatiecentra of bij een GGZ-instelling. Uw arts kan u advies geven en voor een verwijzing zorgen. U kunt ook direct zelf contact opnemen met een seksuoloog: op de website www.nvvs.info vindt u het adres van een seksuoloog bij u in de buurt.

Hulp van een seksuoloog zit niet in het basispakket. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of de kosten vergoed worden via uw aanvullende verzekering.

Wacht niet te lang

Wacht niet te lang voordat u deze stap neemt. In het algemeen geldt: als het langer dan zes tot twaalf maanden duurt voordat u problemen aanpakt, dan is het mogelijk dat ze niet meer verdwijnen. Houd er ook rekening mee dat er voor sommige hulpverleners wachtlijsten zijn!

De stap om professionele hulp te zoeken kan moeilijk zijn. Bedenk dat professionele hulpverleners vaker met dergelijke klachten te maken krijgen. Ze zullen niet vreemd opkijken van uw verhaal. Ook staan ze nuchterder tegenover uw problemen dan bijvoorbeeld mensen uit uw directe omgeving. Dat maakt het makkelijker om ze open en eerlijk te bespreken – want dat is altijd de eerste stap, ook bij de professionele hulpverlening.

“Op tv was er een tijdje een programma met een seksuoloog. Ze gaf allerlei tips en hielp een jong stel om hun seksleven te verbeteren. Door dat programma kreeg ik een goed beeld van wat een seksuoloog voor je kan doen. Het was helemaal niet zo eng en medisch als ik dacht. Dat programma heeft me echt over de streep getrokken.”