Uw collega's inlichten
Ongewenste reacties voorkómen
Uw collega's zullen waarschijnlijk merken dat er iets aan de hand is. Ze zien bijvoorbeeld dat u veel blauwe plekken, puntbloedingen of bloedneuzen heeft. Of ze merken dat u regelmatig moet verzuimen vanwege uw controles of een behandeling. U kunt hier uiteenlopende reacties op krijgen.
Het kan zijn dat uw collega's geen begrip hebben voor uw klachten, omdat ze nog nooit van ITP hebben gehoord. Zij denken dat het wel meevalt. U komt immers wel naar het werk. Dat kan erg vervelend zijn. U kunt bijvoorbeeld opeens merken dat anderen u zien als een 'aansteller' of zelfs een 'bedrieger'.
Door onbegrip kunnen er spanningen ontstaan met uw collega's. Misschien moeten ze plotseling taken van u overnemen omdat u door uw klachten uitvalt. Of misschien merken ze dat u ongeconcentreerd bent, waardoor u meer fouten maakt dan anders.
Het is logisch dat ze dit vervelend vinden, vooral als ze niet begrijpen wat er precies aan de hand is. Terwijl er misschien niets aan u te zien is, kunt u opeens niet meer werken.
"Mijn leidinggevende dacht dat ik er de kantjes af liep en liet mij dat ook merken. Het aanvragen van vrije dagen verliep moeizaam en ik kreeg rotdiensten toegeschoven, waar veel lichamelijke inspanning voor nodig was. Ik werd ook niet beter gemeld als ik weer aan het werk was."
Schrik
Schrik is ook een reactie die kan voorkomen. Anderen weten dat u klachten heeft, maar begrijpen niet precies wat de oorzaak is. Dit kan beangstigend zijn.
Bezorgdheid
Wanneer uw collega's begrijpen dat u een ernstige aandoening heeft, kunnen ze juist heel bezorgd reageren. Ze moedigen u misschien aan om zoveel mogelijk te rusten en willen u werk uit handen nemen. Dit gebeurt met goede bedoelingen, maar kan averechts werken.
Het is dus aan te raden uw collega's duidelijk te vertellen wat u precies heeft, omdat er anders misverstanden kunnen ontstaan.
Anderen moeten u in noodgevallen kunnen helpen
Er is nog een andere reden om uw collega's in te lichten, namelijk wanneer u een verhoogde kans heeft op ernstige (inwendige) bloedingen. Er kan dan namelijk acuut medische hulp nodig zijn. Bij deze levensbedreigende situatie heeft u de hulp van uw collega's nodig. Het is dus van belang dat zij in zo'n geval weten wat ze moeten doen en wanneer ze een arts moeten waarschuwen.
Informeer uw collega's
U kunt zelf veel doen om ongewenste reacties te voorkómen. Zorg er in elk geval voor dat uw collega's weten wat er aan de hand is. U kunt anderen informeren, door ze te verwijzen naar de informatie op deze website of naar de ITP Patiëntenvereniging Nederland. Op de website van deze vereniging (www.itp-pv.nl) zijn diverse brochures te downloaden.
Vertel uw collega's over de klachten die bij ITP horen en leg uit hoe u hiermee omgaat. Maak duidelijk dat u niets aan de klachten kunt doen: ze zijn een gegeven, waarmee u zo goed mogelijk probeert om te gaan. Leg ook uit wat u doet om ervoor te zorgen dat uw werk zo min mogelijk onder uw klachten te lijden heeft.
Op deze manier kweekt u meer begrip bij uw collega's. Er zullen dan minder snel irritaties ontstaan en zij zullen eerder bereid zijn taken van u over te nemen.
Informatie voor werkgevers en collega's
Met de 5minuteninfo ITP en werk brengt u uw werkgever en collega's snel en eenvoudig op de hoogte. Deze informatie is gratis beschikbaar via www.itpenwerk.nl.
Bekijk de informatie ook zelf. Zo weet u precies wat uw werkgever en collega's kunnen verwachten. Dit maakt het makkelijker om op hun vragen en opmerkingen in te gaan.
"Doordat de ziekte ongrijpbaar en niet altijd zichtbaar is, is het moeilijk te geloven voor anderen dat je moe bent en daarvan last hebt op het werk, maar dat je desondanks wel leuke dingen kunt doen in je vrije tijd. Bespreekbaar maken dat je dit nodig hebt om mentaal gezond te blijven, helpt wel."
"Ik heb opdrachtgevers geïnformeerd wanneer iets speelde. Volledige openheid en laten zien dat je graag weer terugkomt, helpen."
"Ik heb enkele keren uitgelegd aan cursisten of opdrachtgevers dat ik een bloedneus zou kunnen krijgen die niet zo makkelijk stopt (met name als ik de dagen ervoor last had). Daar is alle begrip voor (zoals ooit een secretaris bij een vergadering meldde toen ik een bloedneus kreeg en even naar de hoek van de zaal liep: ik notuleer dat we met bloed, zweet en tranen hebben besloten om... Erg prettig als het zo wordt opgelost...)."
"In het begin heb ik een A4 uitgeschreven over ITP en folders neergelegd ter informatie. Telkens als er nieuwe medicijnen kwamen of als ik een nieuw middel kreeg bracht ik mijn collega's daarvan op de hoogte. Mijn collega's waardeerden dat ook en hadden belangstelling."
"Ik draag alle belangrijke informatie bij me, ook een doktersverklaring. Mocht er iets gebeuren, dan weten ze wat ze moeten doen: 112 bellen, bloeden proberen te stelpen en ambulancedienst en hierop wijzen."
"Ik heb verteld dat ik ITP heb, wat het inhoudt, in welke mate dit tot nu toe invloed heeft op mijn werk, waarom ik een SOS-bandje draag en wat de bhv'er moet weten als er iets gebeurt waarbij ik gewond raak."