Professionele hulpverlening
Gespecialiseerde hulp
Vaak zal het niet nodig zijn om voor de seksuele klachten gespecialiseerde hulp te zoeken: veel partners komen er met elkaar of met de hulp van de huisarts wel uit. Maar als de seksuele problemen blijven bestaan, is het aan te raden gespecialiseerde hulp te zoeken. U kunt terecht bij een van de volgende hulpverleners en hun organisaties.
Een psycholoog of psychiater
Door een paar keer te praten met een psycholoog of psychiater, wordt vaak al heel wat gewonnen. U hoeft zich bij deze hulp geen ‘zware gesprekken' voor te stellen. Het probleem wordt bespreekbaar gemaakt, u en uw partner praten erover en beginnen te zoeken naar oplossingen. Bij rugklachten kan het een goede oplossing zijn om stapsgewijs weer te gaan vrijen zoals u dat vroeger deed, vóórdat u rugklachten kreeg.
Seksuologen
Er zijn in seksualiteit en relaties gespecialiseerde psychologen en psychiaters. Deze seksuologen werken in zelfstandige praktijken of bij een GGZ-instelling. Uw arts zal advies kunnen geven. Hij of zij kan ook zorgen voor een verwijzing.
U kunt ook contact opnemen met de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie, zie www.nvvs.info. De vereniging beschikt over adressen van geregistreerde therapeuten voor seksuele hulpverlening. Via de site kunt u het adres van een seksuoloog bij u in de buurt vinden.
NVSH
De NVSH geeft informatie, advies en voorlichting over seksualiteit en relaties. Er is een speciale telefoonlijn waar u met vragen terecht kunt: 0900 - 92 12 (€ 0,50 per minuut). De lijn is bereikbaar op maandag en donderdag van 9.00 tot 20.00 uur, op dinsdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur, en op vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur. Ook op de website www.nvsh.nl staat veel informatie.
Wacht niet te lang
Wacht niet te lang voordat u professionele hulp vraagt. In het algemeen geldt: als het langer dan zes tot twaalf maanden duurt voordat problemen worden aangepakt, dan bestaat de kans dat ze niet meer (helemaal) opgelost kunnen worden. Houd er hierbij rekening mee dat voor sommige hulpverleners wachtlijsten zijn.