Voorbereidingen
Opname in een ziekenhuis
Mensen met een chronische aandoening komen geregeld in het ziekenhuis. Vaak is dat voor een controle, een onderzoek of kleine ingreep, die op de polikliniek of in dagopname gebeuren. Zo nu en dan is een langere opname nodig, bijvoorbeeld vanwege een groter onderzoek of een behandeling.
Een opname betekent dat uw leven even stil komt te staan. Of beter: dat een tijdje alles in het teken van uw aandoening en de behandeling hiervan staat. Allerlei andere dingen blijven daardoor even liggen. Het is daarom nodig een opname voor te bereiden. Hieronder vindt u een aantal zaken waar u op kunt letten.
Algemene informatie
Let op: we geven hier algemene informatie. Per ziekenhuis zijn er verschillen. U krijgt van uw eigen ziekenhuis vooraf een brochure met specifieke informatie. Deze informatie vindt u ook op de site van het ziekenhuis.
Opnamedatum
U spreekt de opnamedatum af met de medisch specialist en het opnamebureau van het ziekenhuis. Soms volgt de opname al heel snel, maar vaak maakt u de afspraak ruim van tevoren. U heeft dan voldoende tijd om zich voor te bereiden.
Noodgevallen
Het kan zijn dat u verhinderd blijkt te zijn, bijvoorbeeld door een noodgeval in uw familie. Geef dit zo spoedig mogelijk door aan het opnamebureau. Vaak kunt u meteen een nieuwe afspraak maken. Het kan ook gebeuren dat een opname niet door kan gaan omdat er onverwacht veel spoedopnames zijn. Het ziekenhuis geeft u hierover zo snel mogelijk bericht en probeert meteen een nieuwe afspraak te maken.
Contactgegevens
Zorg dat het ziekenhuis beschikt over correcte contactgegevens. Zorg er omgekeerd ook voor dat u de juiste contactgegevens van het ziekenhuis heeft, zoals het nummer van het opnamebureau en de afdeling.
Hulp bij de voorbereiding
Soms is een goede voorbereiding nodig, bijvoorbeeld als u na ontslag uit het ziekenhuis nog hulp nodig hebt. Veel mensen doen de voorbereidingen zelf of bijvoorbeeld met hun partner. Zo nodig is er hulp beschikbaar. Buiten het ziekenhuis kunt u hulp krijgen van het Algemeen Maatschappelijk Werk (kijk in de gemeentegids, het telefoonboek of op www.mogroep.nl) en van MEE Nederland (www.mee.nl). In veel ziekenhuizen werken medisch maatschappelijk werkers die u kunnen helpen. Vraag zo nodig bij de afdeling patiëntenvoorlichting welke hulp u kunt krijgen.
Alleenstaanden
Als u alleenstaand bent, is uw huis tijdens de ziekenhuisopname onbewoond. Dat betekent dat u een aantal zaken moet regelen, bijvoorbeeld het water geven van de planten, het verzorgen van huisdieren of het weghalen van de post. U kunt iemand in uw huis laten logeren tijdens uw afwezigheid. U kunt ook een buurman of -vrouw of kennis vragen elke dag even langs te gaan. Eventueel kunt u uw postbezorging tijdelijk stop laten zetten en uw huisdier onderbrengen in een asiel. Zoals u ziet zijn er mogelijkheden genoeg, het is vooral van belang dat u het tijdig regelt.
Medicijnen
Het kan zijn dat u voor de opname met bepaalde medicijnen moet stoppen. Uw arts overlegt dit met u. Tijdens de opname gebruikt u niet uw eigen medicijnen, maar alleen medicijnen uit de ziekenhuisapotheek (uitgezonderd de anticonceptiepil). Het is van belang dat de arts en de verpleegkundigen precies weten welke medicijnen u gebruikt. Neem daarom altijd een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt mee: u kunt zo'n overzicht opvragen bij uw eigen apotheek.
Gemengde kamers
In het ziekenhuis zijn geen aparte kamers voor mannen en vrouwen. Als u liever niet op een gemengde kamer wilt verblijven, geef dit dan vóór de opname aan bij het ziekenhuis.
Nazorg: vooraf regelen
Omdat ziekenhuizen er naar streven mensen zo snel mogelijk te ontslaan, kan het zijn dat u thuis verder moet herstellen. Het is aan te raden uw arts of de verpleegkundige vóór de opname te vragen wat dit herstel voor u betekent: wat u wel en niet mag doen, welke medicijnen u moet gebruiken, wanneer de eerstvolgende controle is enzovoort. Op grond van deze informatie kunt u zelf nagaan of u na het ontslag thuis extra hulp nodig heeft, zoals huishoudelijke hulp of thuiszorg.
Huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulp kunt u al voor uw opname aanvragen. Dat is zelfs aan te raden want het kan tijd kosten om de hulp daadwerkelijk te regelen. Huishoudelijke hulp wordt bekostigd via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Niet iedereen komt voor deze hulp in aanmerking: de gemeente beslist hierover. Voor meer informatie kunt u terecht bij het gemeentelijke WMO-loket. In de gemeentegids of op de website van uw gemeente vindt u de contactgegevens en openingstijden van het loket.
U kunt bij uw aanvraag hulp krijgen van het Algemeen Maatschappelijk Werk (kijk in de gemeentegids, het telefoonboek of op www.mogroep.nl) en van MEE Nederland (www.mee.nl). U kunt deze hulp ook nog tijdens de opname aanvragen. Hierbij krijgt u hulp van het ziekenhuis: zie hieronder.
Thuiszorg
Thuiszorg kunt u pas tijdens de opname aanvragen. U krijgt hierbij hulp van het ziekenhuis, bijvoorbeeld van een medisch maatschappelijk werker of een (transfer)verpleegkundige.
Hulp
Als u na het ontslag thuis extra hulp nodig heeft, helpt het ziekenhuis u om deze hulp te regelen. Daarvoor zijn er speciale medewerkers in dienst, zoals maatschappelijk werkers of transferverpleegkundigen. Informatie hierover vindt u in de algemene brochure, op de site van het ziekenhuis of bij de afdeling patiëntenvoorlichting.
Meenemen
Bij een opname neemt u een aantal zaken mee. Hieronder noemen we ze op. Bedenk dat de lijst per ziekenhuis iets kan verschillen.
- het ponsplaatje, de registratiekaart of het afsprakenkaartje dat de ziekenhuisadministratie nodig heeft voor een correcte registratie en afhandeling van de opname
- een bewijs van zorgverzekering, dus uw verzekeringspas of -papieren
- een geldig identiteitsbewijs, dus uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Dit is ook noodzakelijk voor kinderen!
- nachtkleding, dus een pyjama of nachthemd
- kleding voor overdag
- een badjas en pantoffels of slippers (niet met gladde zool)
- toiletartikelen
- eventueel: uw dieetvoorschriften
- naam, adres en telefoonnummer van de contactpersoon of -personen
- eventueel een tijdschrift of een boek, kleingeld, iPad, leesbril
- eventueel uw rollator als u slecht ter been bent
Liever niet meenemen
Waardevolle zaken kunt u beter thuis laten of bij iemand in bewaring geven: groot geld, sieraden, waardevolle papieren. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk bij diefstal of verlies van eigendommen van een patiënt.
MRSA-bacterie
Ziekenhuizen zijn bang voor besmetting met de MRSA-bacterie. Die is resistent tegen antibiotica en daarom moeilijk te bestrijden. Patiënten met een verminderde weerstand kunnen hierdoor komen te overlijden. Als het kan onderzoekt het ziekenhuis vooraf of u deze bacterie draagt. De kans daarop is groter als u in een buitenlands ziekenhuis bent geweest of (huisgenoot van een) varkenshouder bent. Meld dat zo nodig!
De dag van de opname
Eten en drinken voor de operatie
Voor sommige onderzoeken en behandelingen moet u nuchter zijn, dus een lege maag hebben. Dit geldt vooral voor operaties. Uw arts geeft vooraf aan of dat in uw geval ook nodig is en wat dit in de praktijk betekent, dus vanaf wanneer u niet meer mag eten en/of drinken. Vaak staat dit ook in de folder die u voor de opname krijgt.
Bijzondere voorbereidingen
Soms zijn bijzondere voorbereidingen nodig, vooral bij operaties. Hieronder vindt u enkele voorbeelden. Het ziekenhuis laat u vooraf weten of deze voor u gelden.
- Voor een operatie mag u vaak geen bodylotion of make-up, kunstnagels en nagellak gebruiken. Dat is onder meer omdat de kleur van uw huid de anesthesioloog informatie over uw lichamelijke toestand geeft.
- Een kunstgebit moet u voor een operatie uitdoen. U kunt zich erin verslikken tijdens de operatie.
- Draag geen horloge, sieraden of piercings. Deze zijn bij bepaalde onderzoeken verboden.
Vervoer naar het ziekenhuis
Veel mensen gaan op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis, bijvoorbeeld samen met hun partner. Veel zorgverzekeraars vergoeden de taxikosten voor het vervoer van huis naar het ziekenhuis. U kunt daarnaar informeren bij uw eigen zorgverzekeraar.