Klachten
Pijn
De belangrijkste klacht noemden we al: pijn op de borst. De pijn zit vaak ter hoogte van de tweede, derde en vierde rib, aan één kant van het borstbeen. De pijn kan uitstralen naar armen en benen, rug, nek en schouders. Vrouwen kunnen last krijgen van pijnlijke borsten. De pijn kan ook op andere plaatsen op de ribben ontstaan, bijvoorbeeld op de rug.
De pijn wordt erger als u druk uitoefent op de ribben, bijvoorbeeld door ze aan te raken. Ook bewegingen waarbij de borstkas uitzet en u de ribben verplaatst – hoesten, niezen, lachen, diep inademen, zuchten – zijn pijnlijk.
Borstkas zet uit bij ademhaling
Als we inademen trekken we de middenrifspier naar beneden, zodat deze plat komt te liggen. Hierdoor komt er meer ruimte in de borstkas, waardoor er lucht in de longen gezogen wordt. De tussenribspieren helpen bij de inademing. Ze zorgen ervoor dat de borstkas uitzet.
De borstkas kan uitzetten dankzij het kraakbeen waarmee de ribben aan het borstbeen, de rugwervels en het sleutelbeen vast zitten. Kraakbeen is flexibeler dan bot, het vormt een soort elastische verbinding tussen de ribben en de botten en wervels. Bij het inademen beweegt het kraakbeen mee met de borstkas.
Het is mogelijk dat door de oorspronkelijke pijn de spiergroepen in de buurt van de pijn (kaak, schouders, armen) gaan verkrampen en daarom ook pijnlijk worden. Bewegingen van schouders en armen kunnen dan ook pijn veroorzaken, vooral plotselinge, ongewone bewegingen. Ook kramp in de onderkaak komt voor.
Mensen beschrijven de pijn op verschillende manieren. De meesten geven aan dat het om een 'hevige', 'stekende' of 'scherpe' pijn gaat.
Benauwdheid
Veel mensen ervaren naast de pijn een drukkend of beklemmend gevoel op de borst en hebben het benauwd. Ook dit kan een gevolg zijn van verkramping van spieren in de buurt van de oorspronkelijke pijn. Benauwdheid kan gepaard gaan met duizeligheid, een gejaagde ademhaling, misselijkheid, braken en zweten. De kans op hyperventilatie (te snel en oppervlakkig ademen) is aanwezig.
Zwelling en roodheid
Op de plaats van de ontsteking kan een rode en gezwollen plek zichtbaar zijn. Vaak ontstaat er ook een zwelling onder aan het borstbeen, in het deel dat uit kraakbeen bestaat: het zwaardvormig uitsteeksel.
Stijfheid
Als gevolg van de ontstekingen kan stijfheid van de borstkas ontstaan. Het is ook mogelijk dat de stijfheid uitgebreider is en in andere delen van het lichaam voorkomt. Stijfheid is vaak het ergst in de ochtend, omdat u dan lange tijd in één houding heeft gelegen.
Vermoeidheid
Aanhoudende pijn kan vermoeidheid veroorzaken. Dat kan te maken hebben met verkramping van spieren, maar ook met een gebrek aan slaap omdat u door de pijn slecht slaapt. Bij langdurige pijn kunnen nog andere zaken gaan meespelen. Stress is hier een voorbeeld van. Als u zich veel zorgen maakt over de pijn, of er erg bang voor bent, zult u gespannen raken. Stress werkt op den duur uitputtend.