Diagnose

Er is geen onderzoek waarmee Tietze kan worden vastgesteld, hoe wordt de diagnose dan gesteld?

Geen test

diagnose_IS_000033781208_LargeEr is geen onderzoek of test waarmee Tietze en costochondritis kunnen worden vastgesteld. Hoewel het kraakbeen ontstoken is, bevat het bloed geen ontstekingswaarden. De ontstekingen zijn ook niet zichtbaar op een röntgenfoto, al is de zwelling onder aan het borstbeen soms wel te zien en ook voelbaar.

De diagnose Tietze en costochondritis wordt daarom gesteld door het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken van de klachten. Het is dus een kwestie van afstrepen. Dit gebeurt vaak door het drukken op de pijnlijke rib. Als de pijn erger wordt kan al worden uitgesloten dat er onderliggende hart- of longklachten zijn, omdat daarvoor het hart en de longen te diep liggen. Bij twijfel zal overigens altijd een hartfilmpje gemaakt worden.

Een voordeel van deze aanpak is dat bij het diagnose-onderzoek andere – soms ernstiger oorzaken van uw klachten worden uitgesloten. Heel wat mensen met pijn op de borst zijn bijvoorbeeld bang dat er iets met het hart is. De diagnose Tietze en costochondritis is in dat geval een geluk bij een ongeluk, want hartklachten heeft u in elk geval niet.

Ook andere mogelijke oorzaken worden bij het diagnose-onderzoek uitgesloten. We noemen ze hieronder kort op.

  • Hartinfarct (hartaanval), angina pectoris. Kan hevige, drukkende pijn op de borst geven (soms alleen druk, zonder pijn), soms met uitstralen naar schouders en armen.

"Pijn op de borst, benauwdheid en een uitstralende pijn naar mijn linkerarm. Dit is het dus, dacht ik, helemaal volgens het boekje: een hartaanval! Ik heb meteen 1-1-2 gebeld. Eigenlijk was ik heel verbaasd toen bleek dat het iets anders was."

  • Ontsteking van de slokdarm. Als de slokdarm is ontstoken, kan dit een pijnlijk en branderig gevoel in de buurt van het borstbeen geven.
  • Maag- en darmklachten. Verschillende maag- en darmklachten veroorzaken pijn ter hoogste van het borstbeen. De pijn kan onder meer ontstaan als gevolg van verstopping (obstipatie) of het prikkelbare darm syndroom.
  • Osteoporose (botontkalking). Osteoporose tast geregeld de ruggenwervels aan, waardoor deze kunnen inzakken. Dit kan tot rugpijn en pijn in de borststreek leiden.
  • Fibromyalgie (weke delen reuma). Deze vorm van reuma gaat gepaard met klachten als pijn, stijfheid, krachtsverlies en slaapproblemen. Als er pijn in de borstkas ontstaat, kan deze aandoening snel verward worden met Tietze en costochondritis.
  • De ziekte van Bechterew. Bij deze reumatische aandoening ontstaat er vaak pijn ter hoogte van het borstbeen, bij de aanhechting van de ribben. Diep inademen is pijnlijk en soms niet goed mogelijk.
  • Spanning, stress. Spanning en stress kunnen tot lichamelijke klachten leiden. Door hevige stress kunt u bijvoorbeeld een benauwd gevoel op de borst krijgen. Er kunnen zelfs klachten ontstaan als pijn of druk op de borst, moeite met ademhalen, benauwdheid en niet goed door kunnen ademen.

Hoe worden deze aandoeningen uitgesloten?

Deze andere oorzaken laten zich doorgaans eenvoudig uitsluiten, vaak op basis van uw klachten. Zuurbranden kan pijn rond het borstbeen geven, maar houdt ook verband met eettijden en –gewoonten. Dat laatste geldt niet voor Tietze en costochondritis. Door gericht naar uw klachten te vragen, kan de arts dus vaak een mogelijke oorzaak uitsluiten.

Een enkele keer zal de huisarts verwijzen naar een andere specialist, bijvoorbeeld als hij of zij twijfelt over de oorzaak van uw klachten. Vaak zal de specialist snel uitsluitsel kunnen geven. In verreweg de meeste gevallen zijn er geen ingewikkelde en belastende onderzoeken nodig om de diagnose Tietze en costochondritis te kunnen stellen.

"Toen ik werd doorverwezen naar de reumatoloog omdat de huisarts dacht dat ik misschien reuma zou hebben, dacht ik dat ik binnenstebuiten gekeerd zou worden. Maar dat viel erg mee. De reumatoloog vergeleek het met zoeken naar je sleutels. Als je je sleutels zoekt, haal je ook niet het hele huis overhoop, je zoekt op de bekende plekken..."