Hulpverleners
Huisarts
De huisarts speelt een centrale rol in de zorg voor mensen met chronische pijn. Waarschijnlijk was het de huisarts waar u indertijd met uw klachten als eerste terechtkwam. In dat geval heeft uw huisarts geprobeerd een behandelbare oorzaak voor uw klachten te vinden.
Op een gegeven moment heeft uw huisarts de diagnose Tietze of costochondritis gesteld en een behandeling uitgestippeld. Bij u heeft dat onvoldoende resultaat gehad en hebben de klachten een chronisch verloop gekregen. Mogelijk heeft de huisarts de diagnose 'chronische pijn' gesteld. Dat gebeurt als de pijn na drie maanden nog steeds voortduurt, zonder uitzicht op verbetering.
Na de diagnose 'chronische pijn' worden vaak meer hulpverleners ingeschakeld, zoals een fysiotherapeut. Vaak is het de huisarts die u verwijst.
Medisch specialist
Bij acute pijn wordt door de huisarts ook wel eens verwezen naar een medisch specialist om te onderzoeken of er een behandelbare oorzaak is. Welke specialist dit is, hangt af van de pijn. Bij pijn in de borststreek gaat het meestal om een cardioloog, reumatoloog of neuroloog.
Fysiotherapeut
Fysiotherapeuten worden geregeld betrokken bij de aanpak van chronische pijn. Met bepaalde methoden kan de fysiotherapeut de pijn draaglijker maken. Ook kan hij of zij u helpen om lichamelijke beperkingen op te heffen, uw activiteiten stapsgewijs op te bouwen, uw conditie op peil te brengen en te houden en u te leren om te ontspannen.
Fysiotherapeuten werken vaak in particuliere praktijken, maar ook in gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra. U kunt vaak ook thuis worden behandeld.
Oefentherapeut
Oefentherapie (Mensendieck of Cesar) richt zich op de manier waarop we ons bewegen en op onze houding in relatie tot de omgeving. De therapeut observeert hoe u een bepaalde beweging uitvoert en helpt u vervolgens om de beweging effectiever, 'natuurlijker' uit te voeren. Op dezelfde manier kan de houding worden gecorrigeerd. De therapie helpt u dus om zich bewuster te worden van uw lichaam, effectiever te bewegen en uw houding te verbeteren.
Oefentherapeuten werken vaak in particuliere praktijken, maar ook in gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra. U kunt vaak ook thuis worden behandeld.
Anesthesioloog
De anesthesioloog kent u van de narcose: hij of zij heet ook wel eens 'verdovingsarts'. Het werkgebied is echter breder. Anesthesiologen zijn ook geregeld betrokken bij de behandeling van (acute en chronische) pijn. Bij chronische pijn kunnen in bepaalde gevallen specifieke pijnbehandelingen nuttig zijn, zoals een intercostale zenuwblokkade.
Anesthesiologen werken in de ziekenhuizen en de revalidatiecentra. Vaak zijn ze deel van het team dat in het pijncentrum of in het revalidatiecentrum werkt.
Revalidatiearts
Als u door uw pijnklachten op veel terreinen in uw leven bent 'vastgelopen', kan revalidatie een oplossing zijn. Revalidatie wil zeggen dat u op verschillende terreinen uw activiteiten weer opbouwt, zodat u weer 'mee kunt doen'. De revalidatiearts geeft leiding aan het team van hulpverleners dat u bij deze revalidatie ondersteunt: fysiotherapeut, maatschappelijk werker, cognitief gedragstherapeut enzovoort.
De revalidatiearts werkt meestal in een pijncentrum (pijnpoli) of in een revalidatiecentrum: zie de volgende paragraaf.