Huiduitslag

Bij mensen met zonneallergie reageert de huid op zonlicht. Er ontstaan klachten, zoals uitslag.

Allergisch voor zonlicht

Zonneallergie is een reactie van uw huid op de zon. Er ontstaat een jeukende rode uitslag op de huid die in de zon is geweest. Meestal gaat het om een milde vorm van zonneallergie waarvoor geen behandeling nodig is. Deze huiduitslag verdwijnt spontaan na enkele dagen of weken. De huiduitslag begint hevig, maar veroorzaakt langzaam minder klachten. In het najaar en de winter kunt u weer zonder voorzorgsmaatregelen naar buiten. De sterkte van de UV-straling is dan afgenomen en wekt geen reacties meer op in de huid.

CPLD, PLE of PLME

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende medische termen voor zonneallergie, namelijk dermatitis solaris, PLME, PLE (polymorfe lichteruptie) en CPLD (chronische polymorfe licht dermatose).

Eigenlijk is 'zonneallergie' in strikte zin geen allergie. Bij zonneallergie gaat het om een reactie in de huid zelf, door de UV-stralen. Omdat het woord zonneallergie het meest is ingeburgerd, zullen we dat hier blijven gebruiken.

Geen allergie, maar een fotosensibiliteitsreactie

Zonneallergie is een fotosensibiliteitsreactie. Dit is een verhoogde reactie van de huid op zonlicht. Meestal gaat het om PLE. Een andere zeldzame vorm van een fotosensibiliteitsreactie is zonne-urticaria. Hierbij veroorzaakt het zonlicht grote, jeukende rode galbulten (netelroos) op de huid.

Een fotosensibiliteitsreactie is iets anders dan een fotoallergische reactie. Bij een fotoallergische reactie hangt de huiduitslag samen met het gebruik van bepaalde producten op de huid, zoals een parfum of zonnebrandmiddel of door bepaalde medicijnen.