De huid beschermen

U kunt een aantal dingen doen om uw huid te beschermen. Deze aanpak is het meest effectief.

Bescherm uzelf tegen sterke UV-stralen

De beste aanpak bestaat uit het vermijden van UV-stralen. U kunt uw huid op verschillende manieren beschermen.

  • Ga niet midden op de dag (tussen 11.00 en 15.00 uur) naar buiten. Dit geldt voor mensen die gevoelig zijn voor UV-B. UV-A is de hele dag even krachtig. Neem dus gedurende de hele dag maatregelen als u gevoelig bent voor deze straling.
  • Draag een zonnebril die UV-straling tegenhoudt om uw ogen te beschermen. Laat u adviseren door een opticien, onder andere over het soort glazen en het formaat van de zonnebril.
  • Bescherm uw gezicht en hoofdhuid met een hoed (een pet geeft maar aan één kant schaduw). Gebruik geen parasol. De meeste parasols bieden niet of nauwelijks bescherming tegen de zon. Er zijn parasols van UV-werend materiaal, deze bieden meer bescherming.
  • Draag goede kleding en gebruik een zonnebrandproduct met minimaal een beschermingsfactor 30+. Was dunne zomerkleding met een UV-wasmiddel.

"Mijn collega's gaan tijdens de lunchpauze altijd een eindje wandelen. Ik doe daar graag aan mee, want het houd me fit en alert. Maar in de zomer haak ik af. Dan is er te veel straling en blijf ik liever binnen. Gelukkig heb ik het nu zo met mijn werkgever kunnen regelen dat ik in de zomer om vier uur 's middags nog even naar buiten mag voor een wandelingetje."

Ook gevoelig voor UV-A?

UV-A is in de winter net zo sterk aanwezig in het zonlicht als in de zomer. De leefregels gelden gedurende het hele jaar.

  • UV-A gaat door glas: ook binnenshuis of in de auto kunt u dus klachten krijgen. Eventueel kunt u uw ramen laten afplakken met een folie die UV-A weert.
  • De meeste zonnebrandcrèmes beschermen tegenwoordig tegen zowel UV-B als UV-A. Tegenwoordig zijn er ook middelen die bescherming bieden bij UV-A.Let er bij de aanschaf van zo'n product op dat u een crème kiest die dit doet. Uw apotheker kan u hierbij adviseren. U kunt de zonnebrandcrèmes ook eerst drie dagen uitproberen op een stukje huid dat u buiten de zon houdt.
  • Ga nooit onder de zonnebank als u gevoelig bent voor UV-A. Deze lampen bevatten zeer hoge doses UV-A en dat kan gevaarlijk voor u zijn.

Vuistregels

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen niet goed smeren. De drie vuistregels zijn: smeer een half uur voordat je naar buiten gaat, smeer dik genoeg (ongeveer een theelepel dik) herhaal het smeren elke twee uur. Neem bij voorkeur een zonnebrandcrème met factor 50, als u niet dik genoeg smeert, neemt de beschermingsfactor met de helft af. Factor 30 wordt dan factor 15, factor 50 is dan toch nog factor 25. Veel crèmes hebben een lagere factor dan op de verpakking staat.

Wat is goede kleding?

  • Kleding die wijd valt, biedt betere bescherming dan kleding die strak zit. Bij strakke kleding wordt de stof uitgerekt, zodat het zonlicht er beter doorheen kan dringen. Om diezelfde reden biedt dichtgeweven kleding ook een goede bescherming. 100% katoen, katoen met elasthaan, zijde en satijnen stoffen hebben vaak een groter zonwerend effect dan losgeweven stoffen. Ook polyester en denim hebben vaak al een zekere mate van UV-werendheid. Tip: houdt uw kleding tegen het licht. Ziet u gaatjes? Dan laat de stof via de gaatjes UV-straling door!
  • Over het algemeen biedt donkere kleding een betere bescherming tegen de zon dan witte kleding. De donkere kleurstoffen absorberen meer UV-stralen dan wit textiel.
  • Natte kleding laat zonlicht gemakkelijker door dan droge kleding. Verwissel van kleding als u heeft gezwommen.
  • Er is UV-werende kleding en UV-werende stof te koop die beschermt tegen UV-straling. Deze is onder meer verkrijgbaar bij buitensportzaken en via internet.
  • U kunt uw eigen kleding UV-werend maken door een UV wasmiddel bij uw wasmiddel te doen.

Welke zonnebrandproducten?

  • Probeer rekening te houden met de intensiteit van de straling. Kies een hogere beschermingsfactor wanneer het zonlicht intensiever is.
  • Wanneer u gevoelig bent voor UVA-straling, is het belangrijk een product te gebruiken dat zowel tegen   UV-A als tegen UV-B beschermt. Bij de meeste zonnebrandmiddelen is dat tegenwoordig zo.
  • Hoe lichter uw haren en uw huid zijn, des te sneller u zult verbranden en hoe hoger de factor moet zijn. Controleer uw huidtype via deze website van het KWF. 
  • Kies een product dat geschikt is voor de gevoelige huid. Hierin zitten meestal minder toevoegingen als geurstoffen en dergelijke, die ook klachten kunnen veroorzaken.
  • De meeste producten blijven maar een jaar of twee goed. Als ze op warme plekken worden bewaard verliezen ze sneller hun werking.
  • Voor de lippen is er zonwerende lippenbalsem.

Hoe veel bescherming een crème biedt tegen UV-straling heet de beschermingsfactor of Sun Protection Factor (SPF). Dit nummer geeft aan hoe veel langer dan normaal u in de zon kunt blijven zonder te verbranden.

Een voorbeeld: u kunt zonder zonnebrand tien minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Dan kunt u met een zonnebrand factor 6 een uur veilig in de zon zitten (6 x 10 minuten = 60 minuten). Met een factor 8 is dat een uur en twintig minuten, met een factor 12 twee uur enzovoort.

Wanneer smeren?

  • Smeer uzelf minstens een half uur voordat u naar buiten gaat in, dan is de werking het beste.
  • De bescherming blijft niet de hele dag en kan snel verdwijnen door wrijving, zweten of contact met zand. Blijf bijsmeren.
  • Gebruik watervaste zonneproducten. Deze spoelen niet af als u in het water gaat. Na het afdrogen moet u zich wel opnieuw insmeren omdat het product verdwijnt door wrijving.

Tijdens vakanties

  • In een warm land is het verstandig om een hogere beschermingsfactor te gebruiken dan u in Nederland nodig heeft. Hoe dichter u bij de evenaar komt, hoe hoger de intensiteit van de straling. Maar ook in Nederland neemt de UV-kracht toe. Realiseer u ook dat het optelt. Elk kwartier buiten, boodschappen doen, hond uitlaten, in de tuin werken telt mee!
  • Hoog in de bergen zit er meer ultraviolet licht in het zonlicht dan op zeeniveau.
  • Weerkaatsing door zand, sneeuw of water maakt het UV-licht sterker, en ook in de schaduw of op een bewolkte dag is er UV-straling aanwezig.

Ook gevoelig voor kunstlicht?

  • Sommige mensen zijn zo gevoelig voor UV-straling dat zij ook reageren op kunstlicht. UV-A en UV-B komen voor in het licht van TL-buizen, spaarlampen en (vooral) halogeenlampen. Mensen die zo gevoelig zijn kunnen het beste LED-lampen gebruiken, deze bevatten over het algemeen geen UV-straling.
  • Computerschermen geven ook veel licht af, maar in dit licht zit geen UV-straling. U hoeft dus geen maatregelen te nemen als u achter de computer werkt.