Kan ik blijven werken?

De meeste mensen hebben op hun werk weinig tot geen last van hun klachten. Dit geldt echter niet voor iedereen.

Meestal wel

Tijdens perioden waarin uw zonneallergie rustig is, kunt u uw werk zonder problemen doen. Neem wel bij de eerste symptomen (meestal in het vroege voorjaar) maatregelen. Werken kan lastig zijn, wanneer uw zonneallergie erg actief is en/of slecht te behandelen is. 

Medische termen voor zonneallergie

Voor zonneallergie bestaan verschillende medische termen:

  • dermatitis solaris
  • PLE of PLME (polymorfe lichteruptie)
  • CPLD (chronische polymorfe licht dermatose)

Polymorfe = in verschillende uitingsvormen, eruptie = huiduitslag, derma = huid. Voor de leesbaarheid hebben we het over zonneallergie, maar hiermee bedoelen we: CPLD, PLE en PLME.

Klachten bij chronische zonneallergie

Bij chronische vormen van zonneallergie komen klachten voor die op verschillende manieren uw werk kunnen hinderen. We geven een aantal voorbeelden:

  • Door de huiduitslag kunnen er problemen ontstaan. Een rode huid met bultjes en blaasjes op het gezicht of handen veroorzaakt bij sommige mensen veel schaamte en onzekerheid. Hierdoor gaan ze anderen bijvoorbeeld liever uit de weg.
  • Een hinderlijke jeuk op de aangedane plekken kan concentratieproblemen en slaapproblemen veroorzaken.

Zonneallergie en arbeidsongeschiktheid?

Heel soms zorgt zonneallergie voor zo veel problemen dat mensen tijdelijk of langdurig niet meer in staat zijn volledig te werken. In dat geval worden ze mogelijk deels arbeidsongeschikt verklaard. Gelukkig komt dit niet veel voor.

Naar uw arts of werkgever

Als uw klachten u belemmeren in uw werk of misschien zelfs werken voor u onmogelijk maken, ga dan naar uw huisarts en bedrijfsarts. Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker ook voor aan het werk blijven. Samen met u kijken zij wat er nodig is om weer (gedeeltelijk) aan het werk te gaan of blijven. Het kan zijn dat u een behandeling met een zalf of lichttherapie krijgt, via een dermatoloog. Ook krijgt u adviezen over bescherming tegen (zon)licht.

Vertel uw werkgever dat u door uw gezondheid uw werk minder goed kunt uitoefenen. Bespreek ook de mogelijke oplossing(en). Vaak kunt u op deze manier al veel problemen verhelpen.

Als de klachten en problemen op het werk blijven, kunt u uw werkgever om een afspraak met de bedrijfsarts vragen. De bedrijfsarts kan zowel u als uw werkgever adviezen geven. Voor een gesprek met de bedrijfsarts is het niet nodig ziek gemeld te zijn.

Een goede aanpak helpt

De kans dat u zonder al te veel problemen kunt blijven werken is het grootst bij de juiste aanpak. Voor chronische zonneallergie betekent dit meestal: een goede behandeling van de huidklachten, voldoende bescherming tegen de zon en eventueel lichttherapie.

Zelfmanagement

Leven met zonneallergie vraagt om een goede aanpak. Wanneer u wilt blijven werken, komen er meer zaken bij kijken. Door die zaken op een rijtje te zetten – zelfmanagement -, weet u precies wat u nodig heeft en kunt u meedenken over oplossingen. Bijvoorbeeld:

  • Steun en begrip van uw leidinggevende en collega's.
  • De mogelijkheid om de zon (lichtbronnen) te vermijden in perioden van klachten.
  • Andere werkzaamheden wanneer u veel met uw handen werkt.
  • Tijd voor bezoek aan uw dermatoloog.
  • Nadenken over de vraag of u uw werk over langere tijd nog kunt doen. En wat daar voor nodig is. Er zijn hiervoor speciale online scans en tools beschikbaar.
  • Regelmatig met uw werkgever spreken over uw loopbaan (zit u nog op de juiste plek?).
  • Wanneer nodig: aanpassing in uw leefstijl. Soms kan uw werkgever u daarbij helpen, zoals met een cursus stoppen met roken. Of een training 'omgaan met stress'.