Toekomst

ADHD kan niet worden genezen. Wel lukt het vaak om de aandoening 'beheersbaar' te maken.

Vooruitzichten

2008_04_ss50-725.jpgADHD kan niet worden verholpen. Wel zijn er behandelingen die mensen helpen om beter met hun handicap om te gaan, en bijvoorbeeld de afleidbaarheid en het drukke gedrag verminderen. Dat is vaak al een hele vooruitgang. Toch blijven mensen met ADHD kwetsbaar: in veel opzichten zullen zij hinder houden van hun eigen gedrag, net als hun omgeving.

Beheersbaar

Een realistisch doel is om de situatie 'beheersbaar' te maken. U kunt dat doen door uw sterke en zwakke kanten te leren kennen, hulp te vragen als u dat nodig heeft en mee te werken aan een behandeling. Uw partner en andere naasten kunnen leren hoe zij u kunnen ondersteunen, waar zij hulp kunnen krijgen en wat ze moeten doen bij een crisis.

Als dit lukt is er veel gewonnen. Iedereen zal zich minder machteloos voelen. De ADHD zal niet meer zo'n centrale, dominerende rol spelen. Dat geeft wat meer rust. En hopelijk verbetert daarmee de sfeer: niet meer die steeds terugkerende spanning en frustratie, maar voor iedereen voldoende rust, ruimte en aandacht.

Zoek hulp

ADHD beheersbaar maken lukt u niet altijd op eigen kracht. Een belangrijke stap is dus: hulp zoeken.

Behandelingen

Er zijn effectieve behandelingen. Allereerst is het nodig dat u zich goed laat voorlichten over wat de behandeling inhoudt. Medicijnen kunnen veel goed doen. U kunt ook veel baat hebben bij begeleiding: iemand die u helpt om allerlei dagelijkse dingen wat beter te organiseren.

Lotgenotencontact

Een goed advies is om contact te zoeken met andere volwassenen met ADHD (vanaf een jaar of achttien). Dat 'lotgenotencontact' kan een opluchting zijn. U hoeft niet van alles uit te leggen, laat staan dat u moet vechten tegen vooroordelen. Het kan ook een heel praktische steun betekenen, want anderen hebben vaak al ervaring met allerlei problemen én ze hebben daar oplossingen voor bedacht of weten wat voor hulp er te krijgen is. Er zijn ook lotgenotenbijeenkomsten voor partners en naasten.

Lotgenotencontact wordt georganiseerd door de patiëntenorganisaties. Impuls & Woortblind is een vereniging voor volwassenen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie: 033 - 247 34 84, www.impulsenwoortblind.nl. Voor de ouder(s) van kinderen met ADHD is er Balans: 0900 - 202 00 65 (€ 0,25 pm), www.balansdigitaal.nl.

Kennis

Ook kennis helpt. Als u weet wat ADHD is, zult u er beter mee om kunnen gaan. Lees daarom wat ADHD precies is, zoek uit welke behandelmogelijkheden er zijn, wat daarvan de voor- en nadelen zijn en hoeveel ze kosten. En: zorg dat u weet wat u zélf kunt doen.

Al die informatie vindt u in dit boek: daarvoor hebben we het gemaakt. Maar er is veel meer informatie te vinden: andere boeken, dvd's, websites. Er zijn ook uitgaven speciaal voor kinderen met ADHD.

"Ik leef nou zo'n dertig jaar met ADHD. Ik ben dus al zo'n dertig jaar lastig. Ik bén ook lastig, dat geef ik grif toe. Onrustig, chaotisch, veeleisend. Maar ADHD heeft ook voordelen. Ik barst van de energie. Ik verveel me nooit, heb altijd plannen. Ik krijg mijn vrouw altijd aan het lachen en mijn kinderen beleven prachtige avonturen met me... Ik wil ADHD niet ophemelen, maar laten we alsjeblieft niet de andere kant vergeten..."