Zelf oplossen

Bespreek problemen open en eerlijk met uw partner. Probeer samen na te gaan wat er precies aan de hand is. Dat maakt het gemakkelijker om over oplossingen na te denken.

Aan seksuele problemen is vaak iets te doen

IQ_gws185030.jpgAls u seksuele problemen krijgt is dat vervelend, maar vaak is er iets aan te doen. Hieronder staat wat u zelf kunt doen om problemen op te lossen. Daarna vindt u informatie over wat de professionele hulpverlening voor u kan doen.

Praat met uw partner

Veel mensen vinden het moeilijk open en eerlijk over seks te praten, zeker wanneer er problemen zijn. Misschien geldt dit ook voor u. Het kan zijn dat u niet gewend bent over seks te praten of zich schaamt voor uw klachten.

Toch is het sterk aan te raden de problemen met uw partner te bespreken. Waarschijnlijk zult u merken dat praten over uw probleem positief werkt. Het kan een opluchting zijn om (eindelijk) over het probleem te praten. Dit geldt ook voor uw partner. Het helpt om misverstanden uit de weg te ruimen. Vaak blijkt dat de partner heel anders tegen het probleem aankijkt en het misschien minder erg vindt dan u dacht.

Bedenk ook dat praten met uw partner kan voorkómen dat u uit elkaar groeit. Juist als u de intimiteit van het vrijen moet missen, kan het nodig zijn om goed met elkaar te praten.

Als u het moeilijk vindt om met uw partner te praten, kunt u proberen dit te doen aan de hand van voorlichtingsmateriaal over seksualiteit. Er bestaan veel boeken en video’s over seks en seksuele problemen. Deze zijn te krijgen bij (grotere) boekhandels, boekenclubs en bibliotheken.

Wat is er precies aan de hand?

Probeer na te gaan wat de mogelijke oorzaken zijn. Als u weet wat de oorzaak is, kunt u het probleem beter aanpakken.

Zoeken naar de oorzaken kunt u eerst zelf of samen met uw partner doen. Hebben de klachten te maken met SLE? Met de gevolgen van de ziekte? Of zijn er redenen die niets met SLE te maken hebben? Voor het oplossen van de klachten maakt dit veel uit.

Als u er samen niet uitkomt, kunt u hulp zoeken: meer informatie hierover vindt u in de volgende paragraaf.

“Ik was bang dat hij mijn huid lelijk zou vinden. Ook vroeg ik me af of de plekken zouden kunnen beschadigen als ze werden aangeraakt. Door dat soort gedachten begon ik seks uit de weg te gaan. Met mijn vriend heb ik toen afgesproken om een tijdje wél te vrijen, maar geen gemeenschap te hebben. Dat hielp goed. Ik voelde me minder onder druk staan en na een tijdje werd ik niet meer gespannen als hij me streelde. We leerden allebei welke aanrakingen we prettig vonden en uiteindelijk is ons seksleven er alleen maar op vooruit gegaan…”

Andere manieren van vrijen

Als u zich gehinderd voelt door pijn, vermoeidheid, bewegingsbeperkingen of andere klachten, kan een andere manier om te vrijen een oplossing zijn.

U kunt andere manieren van vrijen proberen. Elkaar op intieme plaatsen strelen kan ook tot bevrediging leiden. Misschien helpt het om andere houdingen te proberen, waardoor u bijvoorbeeld minder last heeft van een pijnlijk of stijf gewricht.

Het kan helpen om op andere tijden te vrijen, bijvoorbeeld op momenten dat u minder moe bent. Bij vermoeidheid in de avonduren is ’s middags vrijen vaak een goed alternatief. Sommige mensen kiezen er juist voor om op vaste tijden te vrijen, zodat ze hiermee rekening kunnen houden in de planning van hun activiteiten.

Er zijn ook heel wat mensen die het prettig vinden om hulpmiddelen te gebruiken, zoals een kunstpenis of massagestaaf. Er zijn veel hulpmiddelen te krijgen, bijvoorbeeld bij Mail & Female (www.mailfemale.nl).

Er leiden meer wegen naar Rome. Door zo nu en dan iets nieuws te proberen kunt u problemen vaak oplossen en samen met uw partner toch weer plezier beleven aan seks.