Verloop
Het hele leven
ADHD ontstaat meestal in de kindertijd, al wordt het dan niet altijd herkend. Als kinderen wat ouder worden, vanaf de middelbare schoolleeftijd, neemt het drukke gedrag in de regel iets af. Bij een aantal kinderen lijken de kenmerken geleidelijk te verdwijnen als zij ouder worden. Bij het grootste deel blijven de kenmerken echter wel bestaan, maar veranderen ze van karakter: het lichamelijk drukke gedrag verdwijnt naar de achtergrond, al blijven mensen wel chaotisch en meestal ook druk in hun hoofd. In veel gevallen blijven de kenmerken zo uitgesproken, dat ook op volwassen leeftijd nog van ADHD kan worden gesproken.
Zonder behandeling en begeleiding komen kinderen met ADHD steeds opnieuw in de knel, thuis en op school. Vaak ontstaat er een achterstand. Die achterstand blijft later bestaan: volwassenen met ADHD presteren doorgaans minder goed dan op basis van hun intelligentie mag worden verwacht.
Geregeld ontsporen volwassenen met ADHD. Verslaving komt regelmatig voor, evenals crimineel gedrag. De kans op dit soort problemen is vooral groot als er - naast de ADHD - andere stoornissen bestaan, vooral een antisociale persoonlijkheidsstoornis.
Omgeving
Omdat ADHD grote gevolgen heeft voor de omgeving, betekent ADHD ook voor de ouders, broertjes en zusjes, en leerkrachten een langdurige belasting. Hoe ernstiger de ADHD - en hoe meer bijkomende problemen -, hoe groter die belasting is. Bij volwassenen met ADHD is deze belasting er vooral voor de partner. Daarnaast ondervinden kinderen, familie en vrienden, en collega's de gevolgen.
Behandelen zorgt voor een gunstiger verloop
Met een goede behandeling zijn de vooruitzichten veel beter. Een behandeling haalt de scherpe kanten van het gedrag en dat scheelt vaak al heel wat.
Een belangrijk doel is om de situatie beheersbaar te maken, niet in de laatste plaats voor de omgeving, en daarmee de negatieve spiraal van steeds terugkerende frustraties te doorbreken. Dit begint met een goede diagnose.