Psychische problemen

Voor mensen met psychische problemen is er veel hulp. Welke hulp geschikt is, is afhankelijk van (de ernst van) het probleem.

Hulp

2011_06_ss17_67Naast cognitieve en sociale problemen, kunnen er ook andere psychische klachten zijn. Er is veel hulp beschikbaar voor mensen met psychische problemen, zoals depressie en ongewone angsten. Psychische klachten kunnen u ernstig beperken in het dagelijks leven. Het is daarom aan te raden om bij psychische klachten hulp in te roepen.

Dat is echter niet altijd eenvoudig. Veel mensen praten niet makkelijk over psychische problemen. Toch raden wij u aan zo snel mogelijk hulp te zoeken. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter klachten te verhelpen zijn. Meld problemen daarom altijd aan uw behandelend arts. Hij of zij kan u doorverwijzen voor hulp. U kunt ook terecht bij uw huisarts. Hij of zij kan u zelf begeleiden of doorverwijzen.

Behandeling

Er zijn veel verschillende manieren om psychische problemen aan te pakken. Welke behandeling geschikt is, is afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld: de aard en de ernst van de klacht, het effect van de behandeling, uw persoonlijke voorkeur enzovoort. U overlegt hierover met de (huis)arts.

Hieronder een greep uit de mogelijkheden.

  • Begeleiding door een maatschappelijk werker (coach) of huisarts. Hij of zij kan u een luisterend oor bieden en u daarnaast ‘bijsturen’. Dat wil zeggen dat u samen nagaat wat u kunt doen om beter met uw klachten om te gaan. Hij of zij kan u ook doorverwijzen voor andere hulp.
  • Een nieuwe vorm van hulpverlening is de zelfhulpcursus (boeken of internet). Hiermee gaat u zelf aan de slag met (lichte) psychosociale klachten. Een cursus geeft naast opdrachten ook informatie over psychische klachten. Op www.kiesbeter.nl vindt u een overzicht van betrouwbare cursussen voor jongeren en volwassenen.
  • Er zijn nog veel meer vormen van ‘lichte therapie’. Bijvoorbeeld muziektherapie, creatieve therapie, hardlooptherapie, enzovoort. U kunt terecht bij verschillende instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Bijvoorbeeld het algemeen maatschappelijk werk, Cordaan, de GGZ, het Riagg of bij vrijgevestigde therapeuten.

Intensievere behandelvormen

Soms blijkt dat een intensievere therapie nodig is. Dit gebeurt als een lichtere therapie niet werkt of als de klachten ernstig zijn. Vaak gaat het om een psychologische therapie, medicijnen of een combinatie. U overlegt hierover met uw arts of behandelaar.

  • Bij psychologische therapie voert u gesprekken met een hulpverlener die gespecialiseerd is in psychische problemen, zoals een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. De (huis)arts kan u informeren over de meeste geschikte vorm van hulp en doorverwijzen.
  • Sommige mensen krijgen antidepressiva voorgeschreven. Dit gebeurt als een lichte behandeling niet werkt of als de klachten ernstig zijn. Door deze medicijnen verdwijnen de klachten niet, maar ze verbeteren wel uw stemming. Medicijnen worden alleen voorgeschreven door de huisarts of een psychiater.

In het kort:

  • Als u niet lekker in uw vel zit, meld dit dan aan de arts.
  • Hij of zij kan u doorverwijzen voor hulp. 
  • Hoe eerder de hulp, hoe beter de klachten te verhelpen zijn. 
  • Er is veel hulp voor mensen met psychische problemen. 
  • Hulp bij lichte problemen is bijvoorbeeld begeleiding door een maatschappelijk werker, coach of huisarts of een zelfhulpcursus. 
  • Als deze hulp niet werkt of bij ernstige problemen kan gesprekstherapie of een behandeling met medicijnen (antidepressiva) helpen.