Taal- en spraakproblemen
Logopedie
Bij taal- en spraakproblemen, kan logopedie (spraak- of taaltherapie) zinvol zijn. Deze problemen komen meestal in de kindertijd al aan het licht. Er zijn veel verschillende vormen van deze therapie. Om de juiste behandeling te kunnen bepalen, moet eerst goed onderzocht worden om welke klachten het gaat.
Naar de logopedist
Een logopedist is een deskundige op het gebied van - onder meer - problemen met mondelinge communicatie.
Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling iemand krijgt, is afhankelijk van de klachten en de leeftijd. Op jonge leeftijd zijn andere taal- en spreekvaardigheden nodig dan op latere leeftijd. De oefeningen verschillen daarom per leeftijdsgroep.
Een aantal voorbeelden:
- Articulatietherapie helpt om de spraak te verbeteren. Dit houdt in dat iemand oefeningen doet om bepaalde klanken aan te leren of te verbeteren. Door middel van mondbewegingen kan de coördinatie van de mond, -tong en kaakspieren en zo de articulatie worden verbeterd. Daarbij kunnen adviezen helpen om de verstaanbaarheid te verbeteren, bijvoorbeeld door te spreken in een rustig tempo.
- Bij taalproblemen gebruiken logopedisten oefeningen om het spreken en begrijpen van taal te verbeteren. Dit gebeurt onder meer door het voeren van gesprekken over dagelijks terugkerende situaties.
Resultaat
De behandeling kan variëren van enkele maanden tot jaren. Hoe lang de behandeling precies duurt, is afhankelijk van veel zaken, zoals de aard en de ernst van de klachten en de leeftijd.
Als het doel van de behandeling is bereikt, stopt de behandeling. Eventueel kan de behandeling weer opgepakt worden, op het moment dat de klachten weer in de weg zitten. Dat kan op aanraden van de arts.
In het kort:
|