Hormonale stoornissen

Een verlate puberteit kan op gang gebracht worden met een hormoonbehandeling. Bij een verminderde vruchtbaarheid kan een kunstmatige vruchtbaarheidsbehandeling helpen.

Behandeling van hormonale stoornissen (puberteitsproblemen)

omgaanmetgevolgen_hormonale_stoornissen_IS_000029814290_LargeDoor hormonale stoornissen kunnen meisjes vertraagd of niet vanzelf in de puberteit komen. Om de puberteit te stimuleren, kunnen zij soms een behandeling met medicijnen (hormonen) krijgen (‘hormoonvervangende therapie’). Uit een aantal controles moet blijken of zo’n behandeling zinvol is. 

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit de (dagelijkse) inname van tabletten met (vrouwelijke geslachts)hormonen ter vervanging van de hormonen die het lichaam zelf zou moeten aanmaken. Veel mensen volgen deze behandeling tot aan de leeftijd waarop bij gezonde vrouwen de aanmaak van geslachtshormonen ook stopt: rond het vijftigste jaar.

Lactose

Hormoonvervangende medicijnen bevatten een kleine hoeveelheid lactose. Veel vrouwen vragen zich af of ze deze medicijnen wel dagelijks kunnen gebruiken. De hoeveelheid lactose is echter zo klein dat deze medicijnen niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

In het kort:

  • Als de puberteit niet vanzelf op gang komt, kan een behandeling met vrouwelijke geslachtshormonen helpen.
  • Dit heet een ‘hormoonvervangende behandeling’.
  • De behandeling zorgt ervoor dat de puberteit op gang komt. 

Vruchtbaarheidsbehandeling

Meisjes met galactosemie kunnen door een verminderde werking van de eierstokken onvruchtbaar raken. Door beschadiging aan de eierstokken is er een versneld verlies van eicellen. Er is geen behandeling om de verminderde vruchtbaarheid door galactosemie te verbeteren. Er is dus geen behandeling waardoor u (weer) vruchtbaar wordt.  

Toch worden sommige vrouwen op natuurlijke wijze zwanger. Mogelijk kan een van de nog aanwezige eicellen zijn gaan rijpen. Als deze bevrucht wordt, kan een zwangerschap ontstaan. Dat betekent ook dat geslachtsrijpe vrouwen die seksueel actief zijn, advies moeten vragen om een eventuele ongewenste zwangerschap te voorkomen.

De kans op een spontane zwangerschap is echter klein. Als het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, is er een aantal mogelijkheden. Hieronder vindt u een korte beschrijving. Voor meer informatie en behandeling kan de arts u doorverwijzen naar de gynaecoloog: een arts die is gespecialiseerd in aandoeningen van de vrouwelijke lichaamsdelen.

Reageerbuisbevruchting (IVF)

U kunt mogelijk zwanger raken via een reageerbuisbevruchting (in vitro fertilisatie of IVF). Hierbij wordt een eicel van een andere vrouw in een reageerbuis in het laboratorium bevrucht met het sperma (zaadcellen) van uw partner. Het is niet mogelijk een eicel van uzelf te gebruiken: deze rijpen niet of nauwelijks. Als er een bevruchting heeft plaatsgevonden, kan het embryo in uw baarmoeder worden geplaatst.

U moet zelf op zoek naar iemand die eicellen wil doneren. Het is in Nederland nog niet mogelijk anoniem eicellen te doneren. Voor informatie over de mogelijkheden kunt u terecht bij uw internist of gynaecoloog.

Invriezen van eicellen

Een behandeling die in de toekomst mogelijk geschikt kan zijn, is het invriezen van eicellen. De komende jaren wordt meer onderzoek gedaan naar deze behandeling. Informeer bij uw arts.

In het kort:

  • Er bestaat geen behandeling om onvruchtbaarheid te genezen. 
  • Via kunstmatige bevruchting kunt u mogelijk wel zwanger worden. 
  • In een laboratorium wordt een eicel van een andere vrouw bevrucht met een zaadcel van uw partner. 
  • De komende jaren wordt meer onderzoek gedaan naar een behandeling waarbij eicellen worden ingevroren.
  • Uw gynaecoloog kan u verder informeren.