Migraine als aandoening

De meeste mensen met migraine hebben geregeld hevige en langdurige hoofdpijnaanvallen. Heeft u vaak ernstige hoofdpijn, ga dan naar de huisarts.

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn

2008_12_ss55-138.jpgDe vraag wat hoofdpijn is, lijkt een open deur. Vrijwel iedereen heeft immers wel eens hoofdpijn. Maar hier gaat het niet over de hoofdpijn die iedereen zo nu en dan heeft. Voor deze gewone hoofdpijn is doorgaans een duidelijke oorzaak aan te wijzen. U heeft te veel gedronken of gerookt, u heeft griep, u heeft slecht geslapen enzovoort. Er kunnen allerlei oorzaken voor deze alledaagse hoofdpijn zijn.

Hoofdpijn is altijd vervelend, maar dit soort hoofdpijn is geen ramp. De oplossing ligt vaak voor de hand. U slaapt een keer goed of u neemt een eenvoudige pijnstiller, en de pijn verdwijnt.

Wie krijgen migraine?

Migraine komt veel voor, zowel bij mannen als bij vrouwen, en zowel bij volwassenen als kinderen. Bij vrouwen komt migraine relatief vaak voor omdat er een verband is tussen de hormoonhuishouding en bepaalde vormen van migraine.

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn

Anders dan het ‘hoofdpijntje' dat bijna iedereen wel eens heeft, is migraine vaak erg hevig. De klachten verschillen per persoon en per aanval. Vaak heeft u hevige aanvallen van kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Ook kan het zijn dat u erg misselijk wordt en moet overgeven. Sommige mensen krijgen voor hun aanval signalen, zoals een loopneus of een aura: lichtflitsen, sterretjes, grillige lijntjes zien.

In veel gevallen moet iemand tijdens een aanval stoppen met wat hij of zij doet, omdat de klachten te veel hinder geven. Migraine is niet zo makkelijk te verhelpen: een nachtje goed slapen of een eenvoudige pijnstiller zijn meestal niet de oplossing.

Als u migraine heeft, heeft dit veel gevolgen voor uw leven: voor uw taken binnen het gezin, de relaties met uw partner en met anderen, uw werk en uw vrijetijdsbesteding. Uw migraine kan bovendien veel emoties oproepen: onmacht (ik krijg vast weer een aanval...), schuldgevoel (ik ben iedereen tot last...), angst (als ik maar geen enge ziekte heb...) verdriet (zo heb ik toch geen leven...) of boosheid (dit heb ik nergens aan verdiend...).

Naar schatting heeft één op elke tien Nederlanders wel eens migraine. Bij vrouwen komt migraine drie keer zo vaak voor als bij mannen. Migraine komt in bepaalde families vaker voor dan in andere families. Migraine kan ook al op heel jonge leeftijd voorkomen.

"Ach, ik ben in goed gezelschap. Julius Caesar, Sigmund Freud, Pablo Picasso en Vincent van Gogh hadden ook migraine. Je kunt er dus een eind mee komen..."

Andere vormen van ernstige hoofdpijn

Migraine is niet de enige vorm van ernstige hoofdpijn. De andere meest voorkomende vormen zijn: spanningshoofdpijn, medicatieafhankelijke hoofdpijn (ook wel: medicatieovergebruikshoofdpijn), clusterhoofdpijn en aangezichtspijn.

U kunt meerdere vormen tegelijk hebben

U kunt last hebben van verschillende vormen van ernstige hoofdpijn, bijvoorbeeld van spanningshoofdpijn én migraine. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit zo is. Misschien zijn mensen die gevoeliger zijn voor migraineaanvallen ook gevoeliger voor andere vormen van hoofdpijn en omgekeerd.

Het samen vóórkomen van ernstige hoofdpijn kan lastig zijn, omdat het een goede behandeling ingewikkelder maakt. U heeft dan immers een behandeling voor beide vormen van hoofdpijn nodig. Het is dus van belang om een arts goed uit te laten zoeken welke vorm - of vormen - van hoofdpijn u heeft.

Hoe stelt de arts de diagnose?

In de meeste gevallen is het voldoende om met de (huis)arts een gesprek te voeren over uw hoofdpijn. Door dit gesprek krijgt hij of zij een beeld van uw hoofdpijn. Een algemeen lichamelijk onderzoek is nodig om te achterhalen of er misschien een ernstige oorzaak voor de hoofdpijn is. Daarnaast kan de arts u vragen een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin noteert u onder meer wanneer u hoofdpijn heeft, hoe hevig deze was en of er bijzonderheden waren. Door het gesprek en het hoofdpijndagboek kan de arts de kenmerken van uw hoofdpijn goed in kaart brengen en zo de diagnose stellen.

Veel mensen zoeken geen hulp

Schaamte

Jammer genoeg zoeken veel mensen die geregeld migraine hebben geen hulp. Dit kan te maken hebben met schaamte. Veel mensen hebben namelijk het idee dat hoofdpijn ‘aanstellerij' of ‘zwakte' is. Dit heeft misschien te maken met het misverstand dat hoofdpijn ‘psychisch' is en het idee dat ‘psychische aandoeningen' alleen bij zwakke persoonlijkheden voorkomen. Dit soort opvattingen zijn grote onzin: de meeste hoofdpijnvormen zijn niet psychisch, maar hebben een biologische oorzaak. Iedereen kan ernstige hoofdpijn krijgen.

Angst

Ook angst kan de reden zijn om niet naar de huisarts te gaan. Als u steeds opnieuw last heeft van ernstige hoofdpijn, zult u zich afvragen wat er met u aan de hand is. Het is goed voor te stellen dat u bang bent dat uw hoofdpijn veroorzaakt wordt door een levensbedreigende ziekte zoals een hersentumor. Gelukkig is dat vrijwel nooit het geval.

Niet naar de huisarts gaan betekent dat mensen veel langer met hun hoofdpijn doorlopen dan nodig is. Bovendien gaan ze vaak op eigen houtje medicijnen proberen, vooral pijnstillers die zonder voorschrift bij de apotheek of drogist te koop zijn. Dat kan vervelende gevolgen hebben: ze kunnen bij een verkeerd gebruik uw hoofdpijn verergeren.

"Ik dacht: nou ja, ik ben gewoon een stresskip, ik kan niet tegen spanning, dáár komt die hoofdpijn van... En daarvoor ga je toch niet naar de dokter? Wat moet zo'n dokter nou zeggen? Gaat u maar wat vaker wandelen, mevrouw?... En ja, ik was ook bang om naar de dokter te gaan. Bang om te horen dat ik iets heel ergs had. Want soms was de pijn zo verschrikkelijk, dat ik zeker wist dat ik een ernstige ziekte had... Op aandringen van mijn man ben ik op een gegeven moment toch naar de huisarts gegaan. En gelukkig maar, want nu weet ik in ieder geval dat ik migraine heb en dankzij de medicijnen heb ik nu veel minder last van hoofdpijn. En wat misschien wel belangrijker is: ik begrijp nu dat hoofdpijn geen ‘aanstellerij' is, maar een aandoening die behandeld kan worden..."

Ga naar de huisarts

Het is dus sterk aan te raden om naar de huisarts te gaan als u geregeld ernstige hoofdpijn heeft. Hij of zij kan uitzoeken welke vorm(en) van hoofdpijn u heeft. Daarna kan een goede behandeling worden gestart, een behandeling die past bij uw vorm van migraine.

Uitgebreide informatie van Hoofdpijnnet

Betrouwbare informatie over verschillende soorten hoofdpijn vindt u op de website van Hoofdpijnnet, voorheen de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten.