Wat gebeurt er in de hersenen?
Grotere gevoeligheid voor prikkels
Veel mensen hebben het idee dat migraine ‘psychisch' is of alleen bij angstige, nerveuze of perfectionistische personen voorkomt. Ook mensen die migraine hebben geloven hier soms in. Iemands persoonlijkheid en persoonlijk functioneren zijn echter nooit de oorzaak van migraine. De zogenaamde ‘migraine-persoonlijkheid' bestaat niet. Migraine is een aandoening die iedereen kan treffen.
Een migraineaanval is een heftige reactie van de hersenen op bepaalde prikkels. Mensen met migraine zijn eenvoudigweg gevoeliger voor normale prikkels dan anderen.
Genetische factoren
Wetenschappers denken dat die gevoeligheid voornamelijk erfelijk bepaald is en dat migraine dus een in de genen vastgelegde aandoening is. Onderzoeken hebben aangetoond dat migraine in bepaalde families vaker voorkomt.
Uitlokkende factoren
Daarbij zijn er bepaalde omstandigheden die invloed kunnen hebben op de gevoeligheid voor migraine. Voorbeelden van deze uitlokkende factoren zijn: hormonale veranderingen, lichamelijk vermoeidheid en de weersomstandigheden.
De gevoeligheid voor het krijgen van migraineaanvallen is dus waarschijnlijk een interactie tussen genetische factoren en uitlokkende factoren.
Ontregeling in de hersencellen
De achterliggende oorzaak van migraine is niet bekend. Wel is na te gaan wat er tijdens een aanval in de hersenen gebeurt. Volgens de huidige theorie ligt de oorsprong van een aanval in de hersenen.
Eerst raakt de hersenstam ontregeld door bepaalde prikkels. Vervolgens raken andere delen van de hersenen ontregeld. Een migraineaanval wordt veroorzaakt door een ontregeling van de bloedvaten en zenuwen in het hersenvlies.
Een migraineaanval is een elektrische ontregeling in de hersencellen. Waarschijnlijk treedt er een storing op tijdens het transport van bepaalde stoffen (boodschapperstoffen of serotonine) door de wand van de hersencellen. Dit veroorzaakt een pijnlijke ontstekingsreactie in bepaalde zenuwbanen.
Het trigeminovasculaire systeem
Tijdens de aanval wordt een specifiek deel van het zenuwstelsel geactiveerd: het trigeminovasculaire systeem. Dit systeem bestaat uit zenuwen van de nervus trigeminus. De trigeminale (drieling) zenuw geeft de pijnsignalen door aan de hersenen.
De nervus trigeminus loopt vanuit de schedelbasis, via het ganglion van Gasser, in drie takken naar het gezicht.
Deze nervus trigeminus verbindt het ganglion van Gasser met:
- de bloedvaten aan de onderkant van de hersenen
- de bloedvaten in de hersenvliezen (de vliezen die de hersenen bedekken)
- zenuwbanen en kernen die uiteindelijk in de hersenschors zorgen voor de gewaarwording van pijn
De ontregeling van het trigeminovasculaire systeem zorgt ervoor dat de bloedvaten in de hersenvliezen zich verwijden. Hierdoor worden de zenuwuiteinden rondom die bloedvaten geprikkeld en geactiveerd. Dit heeft twee gevolgen:
- er ontstaat de prikkel ‘pijn'
- er komen biochemische stoffen rondom de bloedvaten in de hersenvliezen vrij, die een ontstekingsreactie rondom de bloedvaten veroorzaken
Ontstekingsreactie
De ontstekingsreactie rondom de bloedvaten in de hersenvliezen zorgt voor een opeenhoping van vocht en prikkelende stoffen, die de vaten nog verder verwijden. De ontsteking van het hersenvlies is verantwoordelijk voor de pijn en de andere migraineverschijnselen: ernstige hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid.