Migraine en hormonen
Hormonen
Bij twee op de drie vrouwen nemen de migraineaanvallen toe tijdens de menstruatie. Eén op de tien vrouwen met migraine heeft alléén rond de menstruatie last van aanvallen. Dit heet ook wel hormonale of menstruele migraine.
Hormonen spelen een belangrijke rol in het ontstaan en uitlokken van migraine. Vóór de puberteit hebben jongens en meisjes ongeveer even vaak last van migraine, maar na de puberteit komt migraine tot drie keer zo vaak voor bij vrouwen. Na de overgang neemt de migraine vaak sterk af en kan helemaal verdwijnen. Tijdens de zwangerschap, met name in de laatste zes maanden, zijn vrouwen vaak aanvalsvrij: de hoeveelheid oestrogenen neemt dan langzaam toe.
Bij de menstruele cyclus zijn twee belangrijke hormonen betrokken: oestrogeen en progesteron. In de periode tussen de eisprong en de volgende menstruatie nemen de hoeveelheden oestrogeen en progesteron af. De afname van oestrogeen veroorzaakt de migraineaanvallen.
Migraine en zwangerschap
Tijdens de zwangerschap hebben de meeste vrouwen minder aanvallen. Bij sommigen is de migraine geheel afwezig. Dit heeft te maken met de toename van de hoeveelheid oestrogeen. Heel soms komen de aanvallen echter alleen tijdens de zwangerschap voor. Dit heet ook wel zwangerschapsmigraine.
Migraine tijdens de zwangerschap kan om verschillende redenen belastend zijn:
- De zware hoofdpijnaanvallen komen bovenop de lichamelijke klachten die gewoonlijk met zwangerschap samen kunnen gaan. Dit maakt het zwanger zijn extra zwaar.
- U kunt misschien minder genieten van de zwangerschap en bent bang voor nieuwe aanvallen. Dit maakt dat u zich onzeker voelt.
- Er is geen goede behandeling van migraine tijdens de zwangerschap mogelijk. Alle specifieke migrainemiddelen worden sterk afgeraden en ergotamine is verboden. Raadpleeg hierover uw huisarts.
Wat kunt u doen?
Er zijn manieren waarop u de migraine zoveel mogelijk kunt bestrijden. Medicijngebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.
- Ga uitdroging zoveel mogelijk tegen. U heeft minder zin in eten en drinken als u misselijk bent. Door verspreid over de dag kleine beetjes te eten en te drinken kunt u uitdroging voorkomen.
- Probeer uitlokkende factoren te vermijden. Vermoeidheid is een belangrijke uitlokkende factor, zeker aan het begin en einde van de zwangerschap. Probeer regelmatig te rusten en voldoende te slapen.
- Volg eventueel een behandeling zonder medicijnen. Hierbij kunt u denken aan een ontspanningstraining of massage.
"Tijdens de zwangerschap van mijn eerste kind kreeg ik veel meer last van migraineaanvallen. Mijn dokter zei dat ik een uitzonderingsgeval was, terwijl ik me juist had verheugd op een lange periode zonder hoofdpijn. Ik probeerde gewoon door te werken, maar dat was geen doen. Mijn zwangerschap leek wel een nachtmerrie. Ik heb mijn baas verteld wat er aan de hand was, ben naar huis gegaan, in mijn bed gekropen en voelde me meteen een stukje beter."
Zwanger worden
Als u zwanger wilt worden moet u ook erg oppassen met uw medicijngebruik. In de eerste paar maanden hebben medicijnen het grootste effect op de foetus. U kunt beter geen specifieke migrainemiddelen gebruiken als u zwanger wilt worden. Raadpleeg hierover uw huisarts of neuroloog.
Migraine en borstvoeding
De medicijnen die u voor uw migraine gebruikt, komen via uw bloed in de moedermelk terecht. Het is niet met zekerheid te zeggen hoe schadelijk dit is voor uw baby. Daarom is voorzichtigheid geboden. Na het gebruik van een triptan kunt u bijvoorbeeld gedurende 24 uur uw melk afkolven en weggooien. Zo verlaagt u de concentratie van het medicijn in uw melk. Sommige medicijnen worden afgeraden, bijvoorbeeld aspirine en ergotamine. Raadpleeg uw huisarts of neuroloog als u medicijnen tijdens de borstvoeding wilt gebruiken.