Behandeling

Migraine is niet te genezen. Medicijnen en het vermijden van uitlokkende factoren bestrijden de klachten. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

Hoe verloopt de behandeling?

IS_033.jpgMigraine is niet te genezen. De behandeling van migraine heeft tot doel het verminderen en het voorkomen van de klachten. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden. Allereerst zal uw arts u echter adviseren om goed naar uw lichaam te luisteren. Als u de eerste verschijnselen van een migraineaanval opmerkt, is het verstandig te stoppen met uw bezigheden en rust te nemen. Als u dat niet doet, bestaat het gevaar dat de klachten erger worden.

  • Migraine wordt behandeld met medicijnen. Er zijn aanvalsmedicijnen die u tijdens een aanval gebruikt. Deze onderdrukken de hoofdpijnklachten en bepaalde bijkomende klachten, zoals de misselijkheid. Daarnaast zijn er profylactische medicijnen die een aanval moeten voorkómen. Vaak wordt eerst een antibraakmiddel gegeven en vervolgens een pijnstiller. Het antibraakmiddel voorkomt dat u gaat overgeven, maar bevordert bovendien de opname van de pijnstiller in het lichaam. Sommige middelen worden in de vorm van een zetpil, neusspray of (zelden) een injectie gegeven. De auraverschijnselen kunnen niet onderdrukt worden. Overleg altijd eerst met uw arts over medicijngebruik.
  • Naast het gebruik van medicijnen zal uw arts u aanraden uitlokkende factoren zo veel mogelijk te vermijden.
  • Er zijn ook aanvullende behandelingen beschikbaar, bijvoorbeeld ontspanningstraining en cognitieve (gedrags)therapie.

Behandeling met medicijnen

Een behandeling met medicijnen bestaat uit een ‘aanvalsbehandeling', gericht op het onderdrukken van de klachten. In veel gevallen wordt ook een ‘preventieve behandeling' ingesteld. Deze is bedoeld om migraineaanvallen zo veel mogelijk te voorkómen.

Migrainemiddelen onderdrukken de verschijnselen

Tijdens een aanval worden de bloedvaten in de hersenen verwijd en raakt het hersenvlies ontstoken. Een tekort aan de boodschapperstof serotonine lijkt de ontstekingsreactie te veroorzaken. Specifieke migrainemiddelen zijn een soort namaak-serotonine. Ze vernauwen de verwijde bloedvaten en remmen de ontsteking van het hersenvlies en daarmee ook de gewaarwording van pijn.

De achterliggende oorzaak van een aanval, de ontregeling van de hersenstam, wordt niet onderdrukt. Hierdoor kunnen de migraineverschijnselen binnen 24 uur weer terugkomen. De bestaande migrainemiddelen zijn vrij kort werkzaam. Soms moet u opnieuw medicijnen slikken om de verschijnselen nogmaals te onderdrukken.

Aanvalsbehandeling

Een aanvalsbehandeling wil zeggen dat u medicijnen gebruikt als een migraineaanval begint of al aan de gang is. Het doel is om de ernst en duur van de hoofdpijnklachten zo veel mogelijk te beperken.

Meestal is er tijd nodig om uit te zoeken welke medicijnen bij u het beste werken. De behandeling wordt stap voor stap opgebouwd, waarbij steeds wordt bekeken wat het effect van de medicijnen is. Dit stappenplan begint met eenvoudige pijnstillers.

Preventieve behandeling

Er kan ook een preventieve behandeling worden ingesteld. Dit gebeurt doorgaans als u twee of meer aanvallen per maand heeft of als u te weinig baat heeft bij de aanvalsonderdrukkende medicijnen.

Een preventieve behandeling wil zeggen dat u dagelijks medicijnen gebruikt. Het doel is om minder vaak en minder hevige aanvallen te krijgen. Het gaat onder meer om medicijnen die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor de behandeling van hoge bloeddruk en epilepsie. Bij toeval is ontdekt dat ze een preventieve werking bij migraine hebben. Een combinatie van middelen om aanvallen te bestrijden en preventieve medicijnen is vaak ook zinnig en goed mogelijk.

Medicijnen kunnen uw hoofdpijn erger maken

Als u heel vaak pijnstillers of andere medicijnen tegen hoofdpijn gebruikt, loopt u het risico dat medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaat. De medicijnen helpen dan niet of nauwelijks meer tegen de hoofdpijn. Overleg altijd met uw arts over het gebruik van medicijnen.

"Als ik nú een pil neem, kan ik straks zus en zo doen... Hoe vaak ik dat niet denk. Het is zo verleidelijk, niet een hele nacht spugend in mijn bed, maar leuk naar een optreden van mijn dochter. Maar, ik heb geleerd streng te zijn en probeer e voor te zorgen dat ik geregeld een medicijnvrije periode heb."

Vermijden van uitlokkende factoren

De lijst van factoren die een migraineaanval kunnen uitlokken is lang. Het is onmogelijk al deze factoren te vermijden. Niemand ontloopt bijvoorbeeld een plotselinge daling van de luchtdruk. Maar andere factoren kunnen wel worden vermeden, zoals een slaaptekort.

Aanvullende behandelingen

Soms zijn aanvullende behandelingen nuttig. Deze worden náást de behandeling met medicijnen gedaan.

Regelmatig worden fysiotherapeutische behandelingen voorgeschreven met als doel de migraineklachten te verminderen. Een voorbeeld van zo'n behandeling is relaxatietherapie. Hierbij leert u om spieren bewust te spannen en te ontspannen. Hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen is, lijkt dit bij sommige mensen toch te helpen om het aantal migraineaanvallen omlaag te brengen.

Soms is het nodig beter met de gevolgen van migraine om te leren gaan, bijvoorbeeld als de aanvallen voor te veel stress en spanning zorgen. De behandelingen zijn gericht op het leren omgaan met stress. Cognitieve gedragstherapie is bijvoorbeeld een therapie die u kan helpen om beter met de gevolgen van uw migraine om te gaan.