Omgaan met migraine bij kinderen
Migraine bij kinderen wordt vaak niet herkend
Heel vaak wordt niet ontdekt dat kinderen geregeld last hebben van migraine. Dat heeft verschillende redenen. De klachten van kinderen zijn anders dan de klachten van volwassenen.
Daarbij komt dat het voor kinderen soms moeilijk is om hun klachten te beschrijven, zoals bij een aura. Zeker bij jonge kinderen speelt dat een rol. Als ze hoofdpijn hebben, kunnen ze bijvoorbeeld zeggen dat ze buikpijn hebben en omgekeerd.
Verder kan het moeilijk zijn om de ernst van de klachten in te schatten: ook dat is voor een kind moeilijk aan te geven. Het bekende trucje om een kind in de vinger te laten knijpen (hoe harder het knijpt, hoe erger de pijn), geeft niet meer dan een indruk. Vaak is het beter om af te gaan op het gedrag: uw kind speelt niet meer, is hangerig, wil naar bed, wordt 's nachts wakker enzovoort.
Artsen hebben vaak bepaalde methoden om de pijn bij een kind te beoordelen. Deze zijn bruikbaar voor kinderen vanaf zeven jaar.
Een rol speelt ook dat veel ouders niet bekend zijn met hoofdpijn of migraine als belangrijkste klacht. Zelfs als een kind over hoofdpijn klaagt, zullen de ouders eerder denken aan bijvoorbeeld griep, oorontsteking, schoolziekte of wagenziekte.
"Migraine? Onze dochter? Ik was met stomheid geslagen, echt. Ik dacht dat migraine alleen voorkwam bij gestresste zakenmensen..."
Houd een dagboekje bij
Als u denkt dat er iets aan de hand is, maar u weet niet goed wát, kan het handig zijn een tijd een dagboekje bij te houden. Misschien zal de arts u vragen dit te doen, maar u kunt het ook zelf doen. U beschrijft een paar weken elke dag op welke klachten uw kind had en of er bijzonderheden waren. Door het dagboekje te lezen zal een arts vaak al vermoeden wat er aan de hand is.
Op de website van Hoofdpijnnet vindt u meer informatie over de symptomen van hoofdpijn bij kinderen.
Wanneer moet de arts worden gewaarschuwd?
Als u merkt dat uw kind geregeld ernstige hoofdpijn heeft, is het sterk aan te raden naar de huisarts te gaan. Deze zal - soms met de hulp van een (kinder)neuroloog - een diagnose stellen en de behandeling starten. U hoeft dan niet bij elke aanval naar de huisarts te gaan.
Alarmsignalen
Soms is de hoofdpijn echter een teken dat er andere problemen zijn. Omdat deze ernstig kunnen zijn, is het beslist nodig in bepaalde gevallen de huisarts te waarschuwen.
Uw kind heeft tijdens een hoofdpijnaanval klachten die wijzen op problemen met het zenuwstelsel (‘neurologische problemen'):
- een epileptische aanval, ongecontroleerde bewegingen
- moeite met lopen
- het evenwicht niet kunnen bewaren
- problemen met de coördinatie (het kind maakt vreemde bewegingen)
- problemen met horen, zien of spreken
- nekstijfheid
- de hoofdpijn verdwijnt niet na het gebruik van pijnstillers.
- uw kind heeft 's ochtends hoofdpijn
- uw kind moet 's ochtends overgeven
- de hoofdpijnaanvallen komen in korte tijd vaker voor en worden heviger
- de hoofdpijn wordt erger als uw kind hoest of niest of bij een andere stand van het hoofd
- uw kind is jonger dan zes jaar en heeft hoofdpijn