Pijnhulpverlening

Een deel van de hulpverlening is gespecialiseerd in de behandeling van pijn. Veel ziekenhuizen hebben een pijnpolikliniek.

Hoofdpijncentrum

IS_080.jpgHoofdpijncentra zijn gespecialiseerd in de bestrijding van hoofdpijn. Aan het hoofd staat een neuroloog, die vaak wordt bijgestaan door een hoofdpijnverpleegkundige. De ongeveer 40 centra zijn georganiseerd in de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra. Kijk voor meer informatie op www.hoofdpijncentra.nl.

Er kunnen in een hoofdpijncentrum vaak speciale behandelingen worden gegeven, bijvoorbeeld TENS en zenuwblokkades. Vaak worden verschillende behandelingen tegelijk gegeven. Dit wordt 'pijnmanagement' of een 'pijnprogramma' genoemd. Het gaat dan niet alleen om de lichamelijke pijnbestrijding, maar ook om het omgaan met pijn. Meestal wordt in een hoofdpijncentrum ook voorlichting gegeven.

Pijnpolikliniek

Veel ziekenhuizen hebben een pijnpolikliniek, ook wel pijnpoli genoemd. Deze poliklinieken zijn gespecialiseerd in onderzoek naar de oorzaak van pijn, diagnose van pijnbeleving en de behandeling van pijn. Ook mensen met hoofdpijn kunnen hier terecht.

De ene pijnpoli is groter dan de andere. Soms werkt er één anesthesioloog, soms werken er meerdere specialisten en andere hulpverleners samen in een ‘multidisciplinair pijnteam’. Meestal zijn dit een anesthesioloog, een neuroloog, een fysiotherapeut, een revalidatiearts en een psycholoog.

Academisch pijnteam

Een academisch pijnteam is een grote pijnpoli die verbonden is aan een academisch ziekenhuis. Hier werkt altijd een multidisciplinair pijnteam. Ook wordt hier wetenschappelijk onderzoek gedaan en onderwijs gegeven.

Er zijn acht academische ziekenhuizen in Nederland:

  • Academisch Medisch Centrum Amsterdam
  • Academisch Ziekenhuis Groningen
  • Academisch Ziekenhuis Nijmegen
  • Academisch Ziekenhuis Maastricht
  • Academisch Ziekenhuis Rotterdam
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • Universitair Medisch Centrum Utrecht
  • VU Medisch Centrum Amsterdam

Pijnkenniscentrum

Vier academische pijnteams zijn aangewezen als pijnkenniscentrum (PKC). Deze zijn verbonden aan de academische ziekenhuizen van Groningen, Nijmegen, Rotterdam en Maastricht. De pijnkenniscentra zijn opgericht in opdracht van de overheid.

De centra werken nauw samen en hebben als taak de kwaliteit van de bestrijding van pijn in de gezondheidszorg te bevorderen door het ontwikkelen van onderwijs en onderzoek op het gebied van pijn. Elk centrum heeft een landelijke taak. Het centrum in Groningen richt zich op automatisering en informatiesystemen, Nijmegen op pijn-classificatie, Rotterdam op onderwijs en Maastricht op protocolontwikkeling. Daarnaast werken de PKC's samen met verschillende academische ziekenhuizen. De centra hebben ook extra taken op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, behandelvormen en dergelijke, en het overdragen van kennis en informatie aan anderen, vooral aan andere behandelaars. Ze zijn in principe niet bedoeld als vraagbaak voor mensen met chronische pijn.

Hoe komt u bij een pijnpoli of academisch pijnteam terecht?

Voor het bezoeken van een pijnpoli of academisch pijnteam heeft u een verwijzing van de behandelend medisch specialist nodig, bijvoorbeeld de neuroloog. Voor een afspraak bij een hoofdpijnpolikliniek moet u door een huisarts worden doorverwezen. Waar u heen wilt bepaalt u zelf, maar het is aan te raden om een poli of pijnteam in uw eigen omgeving te kiezen.