Let op de valkuilen

Soms leidt de steeds terugkerende migraine tot problemen in de relatie. Bijvoorbeeld: uw partner of naaste wordt te afhankelijk van u of u vindt dat u zelf te weinig waardering krijgt voor uw steun.

Problemen

2008_12_ss55-717.jpgMigraine kan veel gevolgen hebben. In een relatie kan het daarom een stoorzender worden en voor problemen zorgen. Hieronder beschrijven we enkele van de valkuilen.

De ander kan afhankelijk worden

Door de migraineaanvallen is uw partner meer dan vroeger van u afhankelijk. Dat hoeft geen probleem te zijn. Vaak zal er snel een nieuw evenwicht worden gevonden, zodat de relatie gelijkwaardig blijft.

Maar dit lukt niet altijd. Uw partner kan zich afhankelijk gaan voelen en zich afhankelijk gaan gedragen. Hij of zij wil bijvoorbeeld niet meer ergens naar toe als u niet meegaat. Of uw partner vraagt u bij elk wissewasje om raad.

Vaak heeft dit gedrag te maken met angst of onzekerheid: door de migraineaanvallen kan immers veel op losse schroeven komen te staan. Als uw partner hierin doorslaat, zal hij of zij erg afhankelijk worden.

U gaat uw partner ‘betuttelen'

U kunt als partner deze afhankelijkheid onbedoeld zelf in de hand werken als u uw partner gaat ‘betuttelen'. U gaat de ander dan als een kind behandelen, neemt hem of haar alles uit handen, houdt vervelende dingen zo veel mogelijk weg, geeft voortdurend ‘goede raad' enzovoort.

Het komt er op neer dat u de ander ‘zielig en hulpeloos' vindt. Op die manier ontmoedigt u uw partner om zelf problemen op te lossen. Zo wordt hij of zij steeds afhankelijker.

Er is overigens niet altijd een scherp onderscheid te maken tussen ‘helpen' en ‘betuttelen'. Als uw partner door een migraineaanval uitvalt en daardoor de badkamer niet kan schoonmaken, zult u snel besluiten dit zelf te doen. Voor een ander kan dit op betutteling lijken, terwijl u eigenlijk alleen maar uw partner aan het helpen bent.

U krijgt weinig waardering voor uw steun

Het kan zijn dat uw steun niet altijd wordt gewaardeerd. Misschien krijgt u plotseling allerlei verwijten naar het hoofd geslingerd, bijvoorbeeld omdat uw partner zich te veel betutteld voelt. Maar het kan ook gewoon zijn dat hij of zij een slechte bui heeft, om welke reden dan ook, en dat deze slechte bui op u wordt afgereageerd omdat u nu eenmaal in de buurt bent.

Ook anderen zullen niet altijd oog hebben voor de gevolgen die de migraineaanvallen voor u hebben, en voor de steun die u uw partner geeft. Daarom zult u ook van hen waarschijnlijk niet veel waardering krijgen.

Het is dus goed mogelijk dat u zich bij vlagen alleen voelt staan. Anderen zien meestal ook niet hoe zwaar het kan zijn om iemand met migraine op te vangen en te helpen. Zij zien uw partner meestal op zijn of haar beste momenten, niet op de momenten dat hij of zij met veel pijn op een stille, donkere kamer ligt.