Problemen oplossen

Praten ruimt misverstanden uit de weg, klaart de lucht en zorgt dat u ‘dicht bij elkaar' blijft. Ook van belang: voorkóm dat u zelf opbrandt.

Tips

2005_04_ss8-030.jpgHieronder vindt u enkele tips die u kunnen helpen voorkómen dat u tóch in de valkuilen loopt.

Samen praten

Misschien wel het beste advies is: práát met elkaar. Praat regelmatig over de migraine, de behandeling en de gevolgen, zeker als er problemen ontstaan.

Praten helpt onder andere om misverstanden te voorkómen. Veel van de valkuilen hebben te maken met een verkeerde wisselwerking. De één verwacht zus, de ander zo, zónder dat erover wordt gepraat. Een verkeerde wisselwerking kan goed worden voorkómen door open en eerlijk met elkaar te praten.

Met elkaar praten helpt ook om ‘dichtbij elkaar' te blijven. Partners die regelmatig met elkaar praten, zullen niet snel het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan of dat er een grote kloof tussen hen is. En omdat ze gewend zijn om te praten, zullen ze niet aarzelen om over een probleem te beginnen, zodat dit meteen kan worden opgelost.

Praten over gevoelens kan moeilijk zijn

Niet iedereen is gewend om over gevoelens te praten. Dat geldt zeker als het om hevige of negatieve gevoelens gaat. Probeer te bedenken dat gevoelens op zichzelf niet goed of fout zijn, niet juist of onjuist. Ze zijn er gewoon. Elk mens heeft positieve gevoelens, maar ook negatieve. Dat is volkomen normaal en niet iets waarover u zich schuldig hoeft te voelen.

"Laatst kreeg hij een migraineaanval toen we op het punt stonden naar een concert te gaan waar ik me echt al weken op verheugde. Liederen van Schubert, gezongen door mijn lievelingszangeres... Toen heb ik geroepen: ik ga bij je weg, dan ben ik meteen van die migraine van jou verlost!... Terwijl ik het riep voelde ik me al schuldig, omdat het zo gemeen is... Gelukkig reageerde hij erg losjes, hij moest er eigenlijk wel om lachen..."

Verzamel kennis over migraine

Problemen hebben vaak te maken met onzekerheid over migraine. Als u voldoende weet over de ernstige hoofdpijn van uw partner, zult u beter in staat zijn hem of haar te helpen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld boeken en folders over migraine te lezen. U kunt ook meegaan naar de arts van uw partner om hem of haar vragen te stellen.

Voorkóm dat u opbrandt

Als uw partner vaak uitvalt door migraineaanvallen, kan er veel op uw schouders terecht komen. Naast uw werk is er dan ook de zorg voor de kinderen en het huishouden, het onderhouden van sociale contacten, het bijhouden van administratie enzovoort. De kans bestaat dat u te veel hooi op de vork neemt en dat u op een slechte dag afknapt, dat u opbrandt. U bent dan heel wat verder van huis.

Houd daarom uw grenzen in de gaten. Blijf goed voor uzelf zorgen. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Zorg er ook voor dat u voldoende dingen doet waar u zelf plezier aan beleeft.

Als u er zelf niet uitkomt: vraag hulp

Als er door de migraineaanvallen toch problemen ontstaan of dreigen te ontstaan, vraag dan hulp. U kunt voor deze hulp in eerste instantie terecht bij uw huisarts. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een maatschappelijk werker, een psycholoog of een psychiater. Deze hulpverleners kunnen met u over de problemen praten, helpen om de zaken op een rijtje te krijgen en om oplossingen te bedenken.

Alleen maar problemen?

Eerder noemden we een paar problemen die tussen u en uw partner kunnen ontstaan. Laat u zich hierdoor niet afschrikken! In de praktijk blijkt dat mensen hun partner goed kunnen helpen en ondersteunen zonder dat hun eigen leven daardoor minder leuk wordt, of zonder dat de relatie slechter wordt.

Voor uw partner is uw steun waarschijnlijk heel welkom. Hij of zij zal dan het gevoel hebben er niet alleen voor te staan, en de vervelende gevolgen van migraine samen met u op te kunnen vangen. Ook voor u zelf kan het steunen van de ander prettig zijn: u hoeft dan niet machteloos toe te kijken.

"Ach, iedereen heeft wel wat. Natuurlijk is de migraine ontzettend vervelend, ook voor mij. Maar het is niet nodig om er een groot drama van te maken. Bovendien: we zijn toch in dit schuitje gestapt omdat we ons leven met elkaar willen delen? Daar horen dan ook de moeilijke kanten bij, vind ik..."